Üniversiteden ‘Kadınlar Aşklar Şarkılar’a sansür

26 Şubat 2016
Mek’an’ın ‘Kadınlar Aşklar Şarkılar’ adlı oyununun Ege Üniversitesi bünyesindeki gösterimi, afişin üzerinde ‘Seks işçilerine indirimlidir’ ibaresi gerekçe gösterilerek iptal edildi. Kırmızı Şemsiye Derneği bunun bir ayrımcılık olduğunu vurgulayarak sansürü kınadı. Kaos GL’nin haberine göre bahsi geçen sansürün ardından 3 Mart’ta Ege Üniversitesi Konak Kültür Merkezi’nde yapılması planlanan gösterim Fuar İzmir Sanat Merkezi’ne alındı. Dünya Seks […]

Mek’an’ın ‘Kadınlar Aşklar Şarkılar’ adlı oyununun Ege Üniversitesi bünyesindeki gösterimi, afişin üzerinde ‘Seks işçilerine indirimlidir’ ibaresi gerekçe gösterilerek iptal edildi. Kırmızı Şemsiye Derneği bunun bir ayrımcılık olduğunu vurgulayarak sansürü kınadı.

Kaos GL’nin haberine göre bahsi geçen sansürün ardından 3 Mart’ta Ege Üniversitesi Konak Kültür Merkezi’nde yapılması planlanan gösterim Fuar İzmir Sanat Merkezi’ne alındı.

Dünya Seks İşçileri Günü dolayısıyla 3 Mart’ta Konak AKM’de gösterilmesi planlanan trans kadınların çocukluklarına, aşklarına ve ölümlerine adanmış tek kişilik fakat çok sesli oyun 2013 yılından beri birçok şehirde seyircisiyle buluşuyordu.

Oyunun Ege Üniversitesi’ndeki gösterimine gelen sansürü Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği adına İzleme ve Destek Sorumlusu Bihter Altay Sivil Sayfalar için şu sözlerle yorumladı:

“Bu bir ayrımcılıktır. Başka bir dezavantajlı gruba indirimli denseydi böyle bir sansür uygulaması olur muydu? Önce bunu düşünmek gerekli. Toplumun normları üzerinden ‘seks’ kelimesinin bile sıkıntı yaratacağını biliyoruz. O nedenle bu sansürü kınıyoruz.”

3 MART’TA İZMİR FUAR SANAT’TA

Oyunun sansüre uğramasının ardından oyun ekibi, sosyal medyadan açıklama yaptı:

“Geçen sezon sonunda ‘Kadınlar Aşklar Şarkılar’ı İstanbul ve Ankara için bitirirken İzmirli seyirciye verdiğimiz bir söz vardı. Oyunu İzmir’de de oynayacaktık. Geçtiğimiz ay, İzmir turnelerimizi organize eden arkadaşlarımız (Kat-Art), 3 Mart tarihi için Konak AKM’den gün almış, hatta afişleme ve sosyal medya duyuru çalışmalarına başlamışlardı.

Fakat ne yazık ki, afişteki ‘Seks işçilerine indirimlidir’ ibaresi yüzünden AKM yönetimi ‘Bu oyuna kimler gelecek?’ sorusu eşliğinde (arada oyunun ‘konusuna da’ bakmışlar tabii) oyunun gösterimini yapamayacağımızı duyurdular. Kat-Art’taki arkadaşlar da mecburen oyunu yine aynı tarihte İzmir Fuar Sanat’a taşımak zorunda kaldılar.

Elimizde olmayan ve açıkça ‘konjonktürel’ bu değişiklik yüzünden özür dileyecek değiliz, ama yine de bu açıklamayı yapmak gerekiyordu.

3 Mart Perşembe, Fuar İzmir Sanat Merkezi’nde görüşmek üzere.”

Şule Serter

Üyelik Tarihi: 18 Şubat 2016
30 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör