“Üniversitelerimiz Dünyanın Bazı Bölgeleri İçin Prestij Kaynağı”

Sefire-i Alem Uluslararası Öğrenci Derneği Genel Sekreteri Amine Ertürk ile dernek çalışmalarını ve ev sahipliği yaptıkları yabancı öğrencileri konuştuk. Ertürk, Türkiye'deki üniversitelerden alınan diplomaların bir çok ülkede prestij olarak görüldüğünü kaydediyor.

Sefire-i Alem ne zaman kuruldu? Kuruluş amacını anlatır mısınız?

Sefire-i Alem Uluslararası Öğrenci Derneği, üniversite eğitimleri için ülkemizi tercih eden uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapmak, onları tanımak, birbirleriyle kaynaştırmak, eğitim ve öğretim hayatları boyunca karşılaşabilecekleri maddi ve manevi ihtiyaçların çözümüne ortak olmak amacıyla kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. 2010 yılından beri İstanbul’da faaliyet göstermekteyiz. 

Derneğin çalışmalarından bahseder misiniz? Neler yapıyorsunuz?

Derneğimizin hedef kitlesi bahsini ettiğimiz üzere İstanbul’da lisans, yüksek lisans ya da doktorasını yapmakta olan uluslararası öğrenciler. Bu öğrencilere üniversite tercihi, okul kayıtları, ders seçimi, staj, barınma, burs, ulaşım, resmi işlemler ve benzeri bir çok hususta danışmanlık ve rehberlik hizmetleri veriyoruz. Ayrıca öğrencileri bir araya getirecek ülke tanıtım ve yemek günleri, sinema gösterimleri, Türk el sanatlarına yönelik hobi atölyeleri, açık hava aktiviteleri, kültür gezileri gibi sosyal etkinlikler düzenliyoruz. Öğrencilerimizin Türkiye’de geçirecekleri zamanı en verimli şekilde değerlendirebilmeleri ve ülkemizde edindikleri birikimleri farklı coğrafyalara taşıyabilecek, vasıflı insanlar olabilmelerine katkı sağlamak için de kitap tahlilleri, temalı seminerler gibi çeşitli eğitim faaliyetleri yürütüyoruz. Ayrıca öğrencilerimize Türkçe, İngilizce ve Arapça dil eğitimleri, üniversiteye giriş sınavına hazırlık mahiyetinde dersleri de ücretsiz olarak veriyoruz 

Genelde ülkemizin özelde İstanbul’un uluslararası öğrencilik açısından şu an bulunduğu noktaya dair neler söyleyebilirsiniz?

İstanbul uluslararası öğrenciler için cazip, kaliteli eğitim kurumlarına sahip bir şehir. Ayrıca tarihi dokusuyla, kültürel etkinlikleri ile, bulunduğu coğrafya ve sunduğu imkanlar açısından eşsiz. 1990’lı yıllardan itibaren Türkiye’nin eğitim kurumlarında daha fazla uluslararası öğrenci okuması yönünde bir gayreti var. Bu çabalar sonuç veriyor. Yurtdışı Türkler Başkanlığı verilerine göre son 10 yılda, yükseköğretim kurumlarımızda okuyan uluslararası öğrenci sayısında yüzde 75 artış var. Güncel rakamlara göre ülkemiz, 25 bini burslu olmak üzere yaklaşık 172 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Bu öğrencilerin önemli bir kısmı Filistin, Suriye, Somali, Cibuti, Bosna Hersek, Çeçenistan, Uygur bölgesi, Bangladeş, Azerbaycan, Gürcistan gibi Türkiye’nin tarihsel ve kültürel olarak güçlü bağlarının bulunduğu bölgelerden geliyor. Bu öğrencilerin çoğu şartlarını zorlayarak eğitimlerini sürdürüyorlar. Mezun olduklarında her biri kendi ülkelerine dönüyor ve Türkiye’deki tecrübelerinin iş, meslek, aile yaşamlarına da yansıması oluyor. Bu Türkiye için çok önemli bir yumuşak güç. Türkiye böylece dünyaya kendi kültürünü bu öğrencilerle birlikte tanıtma imkanı buluyor. 

İlk yıllarda Türkiye’deki üniversiteler ağırlıklı olarak burslu öğrenciler tarafından tercih edilirken, son yıllarda, kendi imkanları ile ülkemize gelen uluslararası öğrenci sayısının da oldukça arttığını görüyoruz. Bu da Türk üniversitelerinden alınan diplomanın dünyanın belirli bölgeleri için artık bir prestij kaynağı olduğunu gösteriyor. 

Uluslararası kız öğrencileri bir araya getirmenin nasıl bir getirisi var? kazanımlarınız neler? 

Öğrencilerimiz çok farklı ülkelerden buralara kadar gelmişler. Her biri kendi kültürünün temsilcisi. Kültürleri, alışkanlıkları, dünyaya bakış açılarına dair bizlere ipuçları sunuyorlar. Bizler de bu öğrencileri tanıyıp, karşı karşıya oldukları sıkıntılarla baş etmelerinde destek olarak onları anlamaya çalışıyoruz. Aslında bunu yaparken içinde yaşadığımız dünyayı anlamlandırmaya, idrak etmeye çalışıyoruz. Bunun çok kıymetli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.  

Bizim yaptığımız aslına bakarsanız kültürü kendisine tamamen yabancı bir memlekette ve genç yaşında çeşitli zorluklarla karşı karşıya olan öğrencilerimizle bir dostluk halkası oluşturmak. Bu halkada biz de bu ülkenin vatandaşları olarak farklı şekillerde istifade ediyoruz. Öğrencilerimiz mezun olup, ülkemizden ayrıldıktan sonra yani kendi ülkelerine gittikten sonra, çok farklı alanlarda çalışıyorlar ve Türkiye’de gördükleri bir çok tecrübeyi ülkelerine aktarıyorlar. Bu da ülkemizin dünyada örnek alınan bir ülke olması açısından önemli bir durum. Bir diğer mesele de, derneğimiz ve faaliyetlerimiz çerçevesinde sivil toplum kuruluşu nedir, bu faaliyetler nasıl yürütülür, bunları öğreniyorlar ve bu tecrübeyi de ülkelerine götürerek, birçok hayırlı işe vesile oluyorlar.

Bu kadar kız öğrenciye nasıl destek sağlayabiliyorsunuz? Maddi güç ve insan gücü nasıl sağlanıyor? 

Faaliyetlerimiz gönüllülük esaslı. Derneğimizin faaliyet alanını yakından takip eden ve düzenli yardım eden bağışçılarımız var. Derneğimizin faaliyetlerinin öğrencilerimiz üzerinde nasıl fark yarattığına şahit olan bağışçılarımız bize hem maddi olarak destek oluyorlar hem de kendi meşguliyetlerine rağmen vakitlerini ve emeklerini bizlerden esirgemiyorlar.  

Farklı ülkelerden öğrencilerin bir arada olmasının zorlukları neler, biraz da zorluklarından bahseder misiniz?

Hemen hemen tüm etkinliklerimizde ve faaliyetlerimizde farklı ülkelerden öğrencileri bir araya getiriyoruz. Bunun zararını değil aksine yararını gördük. Önyargıların nasıl yıkıldığını, birbirlerini anlama, yardımcı olma çabalarına şahit olduk. Bu birliktelik, kardeşlik duygusu bizim için çok kıymetli. İslam aleminin ihtiyacı olan bu kardeşlik duygusunun adeta minyatürünü biz derneğimiz çatısı altında bu öğrencilerimizle birlikte yaşıyoruz.  

Türkiye’den bir kız öğrenci de faydalanabiliyor mu derneğinizden?

Evet tabi, Türk öğrenciler de derneğimizin faaliyetlerine gönüllü olarak iştirak edebilir, katkıda bulunabilirler. Yalnız burs gibi eğitim yardımlarımız uluslararası öğrencilere yönelik. Türkiye’de öğrencilere yönelik eğitim yardımlarında bulunan çok sayıda kurum, kuruluş var. Bu durumun uluslararası öğrenciler için aynı olmadığını görüyoruz. Derneğimiz kısmi de olsa bu ihtiyacı karşılama gayretinde.  

İlgili Yazılar

Tüm Haberler