İran’da hücre hapsinde olan Lübnanlı Nizar Zakka için imza kampanyası

28 Haziran 2016
Uluslararası Af Örgütü, 18 Eylül 2015’de tutuklanmasından bu yana Tahran’daki Evin Cezaevi’nde hücre hapsinde tutulan Lübnanlı ABD vatandaşı Nizar Zakka için bir imza kampanyası duyurdu. İran yetkililerinden Nizar Zakka’nın kendi seçtiği bağımsız bir avukatla, ailesiyle ve Lübnan elçilik yetkilileriyle iletişim kurmasına izin verilmesi, hücre hapsinin durdurulması ve işkence ve kötü muameleden korunması talep ediliyor. Uluslararası […]

Uluslararası Af Örgütü, 18 Eylül 2015’de tutuklanmasından bu yana Tahran’daki Evin Cezaevi’nde hücre hapsinde tutulan Lübnanlı ABD vatandaşı Nizar Zakka için bir imza kampanyası duyurdu.

İran yetkililerinden Nizar Zakka’nın kendi seçtiği bağımsız bir avukatla, ailesiyle ve Lübnan elçilik yetkilileriyle iletişim kurmasına izin verilmesi, hücre hapsinin durdurulması ve işkence ve kötü muameleden korunması talep ediliyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün verdiği bilgiye göre, işadamı ve bilgi teknolojisi uzmanı Niza Zakka, İran Kadın ve Aile İşleri Başkan Yardımcısının daveti üzerine, 15-18 Eylül 2015 tarihlerinde gerçekleşen “Sürdürülebilir Kalkınmada Kadınlar Uluslararası Konferansı ve Sergisi”ne katılmak için Tahran’a gitti. 18 Eylül’de İran Devrim Muhafızlarından olduğu düşünülen sivil giyimli kişiler tarafından ülkeden ayrılmak üzere havaalanına giderken tutuklandı. Ardından Evin Cezaevi’ne transfer edildi ve o günden bu yana hücre hapsinde tutuluyor.

zakka

Zakka 13 Mart ve 4 Nisan tarihleri arasında tutukluluğunu protesto etmek için açlık grevine gitti ve sonucunda ailesine telefon ve haftalık görüşmelerle erişimine izin verildi. Ocak 2016’da bir avukata erişimine onay verildi ancak sıklıkla sorguya çekilmesine rağmen Nisan ayına kadar avukatıyla özel görüşmeler yapılmasına izin verilmedi. Avukatının dosyaya erişimi ise hala engelleniyor. İran yetkilileri ayrıca Lübnan Elçiliği’nin Zakka’yı ziyaret etme taleplerini göz ardı ediyor.

Zakka resmi olarak kendisine yöneltilen suçlamalar hakkında bilgilendirilmedi. Avukatına suçlamalar arasında “düşman hükümetlerle işbirliği”nin yer aldığı sözlü olarak iletildi. Kasım 2015’de bir devlet basın raporu Zakka’nın ABD istihbarat ve askeri birimleri ile yakın ilişkileri olduğunu ve Amerikalı casus olduğuna dair şüpheler olduğunu iddia etti. Bu iddialar Zakka’ya yakın kişiler tarafından reddediliyor.

Ayrıntılı bilgi ve destek için tıklayınız