Af Örgütü’nün Sur izlenimleri: ‘Dümdüz edilmiş’

23 Mayıs 2016
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner ve Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eserdün, operasyonlar ve çatışmaların 103 gün boyunca devam ettiği Sur’da incelemelerde bulundu. Heyet izlenimlerini “Bombalanmış, dümdüz edilmiş” şeklinde aktardı. Cumhuriyet’te yer alan habere göre Dalhuisen, ilçenin altı mahallesinde geçen yıl 24 bin […]

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner ve Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eserdün, operasyonlar ve çatışmaların 103 gün boyunca devam ettiği Sur’da incelemelerde bulundu. Heyet izlenimlerini “Bombalanmış, dümdüz edilmiş” şeklinde aktardı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Dalhuisen, ilçenin altı mahallesinde geçen yıl 24 bin kişinin yaşadığını, ancak şimdi kimsenin olmadığını vurguladı. Enkaza dönmüş binaların fotoğraflarını da paylaşan Dalhuisen, “Hayalat ilçede kuşatma sürüyor. Bombalanmış, dümdüz edilmiş. Bunun adı zorla yerinden edilmedir” dedi. Tahir Elçi’nin öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare’nin eski ve yeni fotoğraflarını da paylaşan Dalhuisen, buradan öteye geçişe izin verilmediğini ekledi.

afsur2

İnsan hakları alanında dikkate değer daralma

Heyet adına konuşan Shetty, bölgede güvenlik sorunu bulunduğunu, devletin tepkisinin ağır ve orantısız olduğunu vurguladı. Shetty bölgede dört konuda endişe olduğunu da kaydetti: Sürekli hale gelen ve halkı sıkıntıya sokan uzun süreli sokağa çıkma yasakları, 500 bin kişinin evlerinden edilmesi ve zorunlu göç mağduru olması, devletin sivil yerleşim alanlarında tank ve toplarla orantısız güç kullanması ile göçler ve ölümler ile ilgili olarak hesap verilebilirlik.

Bu dört maddeyle ilgili gözlemlerinin tümünün hem uluslararası hukuka hem de Türkiye’deki yasalara aykırılıklar bulunduğunu gösterdiğini vurgulayan Shetty, Türkiye’de son zamanlarda insan hakları alanında dikkate değer bir daralma gözlediklerini, medyanın da, devlet kurumlarının da daralan insan hakları alanı sorunuyla karşı karşıya bulunduğunu ifade etti.

 

Kaynak: Diken.com.tr
Fotoğraflar: John Dalhuisen/Twitter