Dünya Mutluluk Raporu ve Türkiye

146 ülkede vatandaşların mutluluk algısını araştıran Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı. Dünya çapında mutluluk düzeyinin 10 üzerinden 5,6 puan olarak ölçüldüğü raporda, Dünya genelinde hissedilen mutluluk seviyesinin ancak vasat düzeye ulaşabildiği görülüyor.

Yıllık olarak yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu, BM, Oxford Üniversitesi ve Gallup Araştırma gibi küresel düzeyde prestije sahip olan birçok kurumun iş birliğiyle hazırlanıyor. Bu raporda 146 ülkede vatandaşların mutluluk algısı araştırılıyor. Hem katılımcıların verdiği yanıtlar, hem de ülkelerin çeşitli demografik ve sosyo-ekonomik ölçütleri kriter olarak değerlendiriliyor.

Katılımcıların verdiği yanıtlar arasında, öznel mutluluk puanları, hayatta zorda kaldığında çevresinden sosyal destek görebilme ihtimaline dair algılar, hayat seçimlerini yapma özgürlüğü hissi, ülkelerine dair yolsuzluk algıları, cömertlik eğilimi (bağışta bulunma sıklığı) ve  gün içinde hissedilen pozitif ve negatif duygular yer alıyor. Gallup tarafından dünya çapında gerçekleştirilen “Gallup World Poll” (GWP) araştırması, Dünya Mutluluk Araştırması’nda bireysel düzeyde his ve algıların ölçümünde etkin rol oynuyor. Ortalama yaşam beklentisi ve satın alma paritesine göre kişi başına düşen yurtiçi gelir ise mutluluk raporunun kapsadığı ulusal düzeydeki ölçütler.

dünya mutluluk raporu

Dünya çapında mutluluk düzeyi 10 üzerinden 5,6 puan olarak ölçülüyor. Dünya genelinde hissedilen mutluluk seviyesinin ancak vasat düzeye ulaşabildiğini söylemek mümkün. Ülke sıralamaları incelendiğinde, yüksek refah ve demokrasi seviyesine sahip olan az nüfuslu Batı ülkelerinin listenin başını çektiğini görüyoruz (Finlandiya, Danimarka, İzlanda, İsviçre, Hollanda, Lüksemburg, İsveç, Norveç, İsrail, Yeni Zelanda). Bu ülkelerde devlet-toplum ilişkilerinde yönetişim ve adaletin uygulanabilirliğinin daha kalabalık nüfuslu ülkelere göre daha kolay olmasının ayrıştırıcı bir etki yarattığını öne sürebiliriz.

dünya mutluluk raporu

Listenin son sıralarında iç savaş, çatışma, yolsuzluk, yoksulluk, asayiş, sağlık, temel hizmetlere erişim yoksunluğu gibi insan haklarını en temelden zedeleyici büyük sorunların yaşandığı ülkeler yer alıyor (Afganistan, Lübnan, Zimbabve, Ruanda, Botsvana, Lesotho, Sierra Leone, Tanzanya, Malavi, Zambiya ve Hindistan). İç savaş yaşanan ülkeler, Afrika ülkeleri, Orta Doğu ülkeleri, ve Asya ülkeleri listenin son sıralarında yoğunlaşıyor.

Türkiye’nin Durumu

Türkiye’nin rapordaki durumu pek iç açıcı değil. Türkiye’nin mutluluk puanı vasatın altında ve dünya ortalamasının gerisinde (10 üzerinden 4,7). Türkiye 146 ülke arasında 112. sırada bulunuyor. Türkiye’nin iç savaş ve çatışma yaşanan komşusu Suriye, Filistin ve Lübnan hariç tüm komşularından ve yakın çevresinde yer alan ülkelerden geride olduğu mutlaka vurgulanması gereken bir olgu. (İsrail 9., Güney Kıbrıs 41., Yunanistan 58., KKTC 79., Rusya 80., Ermenistan 82., Bulgaristan 85., Kuzey Makedonya 89., Arnavutluk 90., Azerbaycan 92., Ukrayna 99., Gürcistan 105., İran 110.) Üstelik Türkiye vatandaşların duygu durumlarını yansıtan birçok ölçütte daha alt basamaklarda yer alıyor.

dünya mutluluk raporu

Türkiye 144 ülke arasında mutluluk seviyesinin son 9 yılda en çok düşüş gösterdiği ilk 20 ülke arasında yer alıyor (19.). Türkiye’de ortalama mutluluk son 9 yılda 5.2’den 4.7’ye gerilemiş.

dünya mutluluk raporu

Mutluluk Kriterleri ve Türkiye

Gallup World Poll (GWP) araştırmasında, katılımcıların sosyal destek algısını ölçmek için zor durumda kaldıklarında çevrelerinden destek bulup bulamayacaklarına dair bir değerlendirme yapması isteniyor. Türkiye’de sosyal destek algısı düşük sayılmasa da dünya ortalamasının gerisinde (%79.4). Sosyal destek göremeyeceğini düşünenlerin oranı %20’yi buluyor. Türkiye 146 ülke arasında 93. sırada kalıyor.

dünya mutluluk raporu

“Gallup World Poll” (GWP) araştırmasında sorulan bir diğer soru ise insanların hayat tercihlerini yaparken ne derece özgür hissettikleri. Türkiye bu konuda en karamsar ülkelerden biri. 145 ülke arasında sondan 7. sırada yer alan Türkiye’de kendini özgür hissetmeyenlerin oranı %45’i buluyor.

dünya mutluluk raporu

Dünya Mutluluk Araştırması’nda cömertlik de genel mutluluğu etkileyen bir faktör olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda son bir aya herhangi bir vakfa veya kuruluşa yardım yapmış kişilerin oranı analize dahil ediliyor. Türkiye %25.9 ile 81. sırada yer alıyor.

dünya mutluluk raporu

Gallup’a göre Türkiye, dünya genelinde mutluluk, huzur, keyif gibi duyguların en az hissedildiği 3. ülke. Türkiye 146 ülke arasında 144. sırada. 

dünya mutluluk raporu

Son olarak, Gallup Araştırması’na göre gün içinde öfke, korku, endişe, umutsuzluk gibi negatif duyguları uzun süre yaşayan kişi oranında Türkiye 14. sırada geliyor. Ekonomik kriz ve siyasal tıkanıklığın derinden hissedildiği koşullarda Türkiye’nin dünyanın en depresif ülkelerinden birine dönüştüğünü söylemek mümkün.

dünya mutluluk raporu

Kapak görseli: Eva Bee

Nezih Onur Kuru

Üyelik Tarihi: 02 Aralık 2021
9 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör

İlgili Yazılar

Tüm Haberler