‘2 Milyona Yakın Mülteci Çocuğun da Eğitime Erişim Hakkı Var!’

Hayata Destek Derneği, Türkiye'de yaşayan mülteci çocukların eğitime erişiminin önemine dikkat çeken bir animasyon video hazırladı. Dernek, video ile ayrım gözetmeksizin her çocuğun haklarına erişmesi için çabalamanın başlıca sorumluluğumuz olduğunu hatırlatıyor.

Hayata Destek Derneği, her çocuğun eğitime erişim hakkına sahip çıkmak için proje ortağı Diakonie Katastrophenhilfe’nin (DKH) hazırladığı animasyon videoyla mülteci çocukların eğitim hakkına dikkat çekiyor. Eğitime ve fiziki olarak okula erişim, çocukların iyi olma hâlini ve gelişimsel süreçlerini destekleyebilmenin en önemli koşulu olduğu ve ayrım gözetmeksizin her çocuğun haklarına erişmesi için çabalamanın sorumluluğunu taşıdıklarıdan hareketle hazırlanan video ile ihtiyaç sahibi mültecilerin temel hak ve hizmetlere erişmede karşılaştıkları zorlukları aşmaları için pandemi süresince de destek olmak hedefleniyor.

Türkiye’de resmi verilere göre 4 milyon mülteci nüfusa ev sahipliği yapıyor ve bu nüfusun neredeyse yarısını 18 yaş altı çocuklar oluşturuyor. Yoksulluk nedeniyle mülteci çocukların çalıştırılması, okula gitmelerinin önündeki en önemli problem. Eğitim sistemine dahil olmada yaşanan sorunlar da çocukların eğitim hakkına erişmesini engelleyebiliyor.

Bugün Suriyeli çocukların %64,4’ü Türkiye’de okula gidiyor; okula kayıtlı olmayan Suriyeli çocukların sayısı ise 425 binin üzerinde.

Mülteci çocukların eğitime erişiminde karşılan en yaygın sorunlar; mülteci çocukların ya da ailelerinin kayıt altına alınmasına dair sorunlar, Türkiye’de doğmuş olmasına rağmen herhangi bir kaydı bulunmayan mülteci çocuklar,  kayıt altına alındıkları il dışında yaşadıkları için temel hizmetlere erişimi kısıtlanması, derinleşen yoksulluk nedeniyle mülteci çocukları eğitim hayatından kopartılması.

Pandemi kapsamında alınan önlemler ve uzaktan eğitim de mülteci çocukların eğitim hakkına erişimde zorluk yaşamasına neden oldu; sosyalleşme imkanlarını  kısıtlandı. İletişim araçlarına erişimi olmayan veya bu araçları birçok aile üyesi ile ortak kullanmak zorunda olan çocuklar, çalışmak için okulu bırakma riski altında kaldı.

Bugün Suriyeli çocukların %64,4’ü Türkiye’de okula gidiyor; okula kayıtlı olmayan Suriyeli çocukların sayısı ise 425 binin üzerinde. Üstelik bu veriler sadece geçici koruma kimliği olan kayıtlı çocukları içeriyor.