Global Wellness Day: Bir Gün Tüm Yaşamınızı Değiştirebilir! 

23 Haziran 2021
12 Haziran 2021, cumartesi günü Global Wellness Day’in onuncusu düzenlendi. 35 ülkeden 65 uzman konuşmacı ile 12 saat boyunca ücretsiz canlı yayınla “iyi yaşam” felsefesini kutlayan ve özellikle pandemi sürecinde zihinsel sağlığın önemine dikkat çeken Global Wellness Day’in hikayesini, kurucusu Belgin Aksoy’dan dinledik.

Biraz sizi tanıyabilir miyiz? Belgin Aksoy kimdir?

İsviçre’deki Institute Hotelier Cesar Ritz’den mezun olduktan sonra otellerin çeşitli departmanlarında çalıştım. En uzun kaldığım departman Satış ve Pazarlama oldu, daha sonra otel müdürlüğü yaptım. Son 24 yıldır otel ve turizm sektöründe yer almaktayım. 2004 yılında Türkiye’nin ilk ve tek destinasyon spası olan Richmond Nua Wellness-Spa’yı açmamız ile hayatıma wellness otelciliği girmiş oldu.

Gelecek yıllar için fiziksel, zihinsel ve ruhsal anlamda daha iyi bir dünya yaratmak misyonuyla yaşadım hep ve 2012 yılında Global Wellness Day ile vizyonumu tüm dünyaya taşımayı başardım. 2016 yılında Global Wellness Summit tarafından wellness-spa sektörünün en prestijli ödülü “Wellness Sektörünün Öncü Kadını” ödülüne layık görüldüm. 2019 yılında ise La Fédération des Professionnels du Bien-ētre tarafından ilk kes Fransız olmayan birine verilen “Yılın İnsanı/Kişiliği” ödülünün sahibi oldum.

Şu anda Aksoy Group Yönetim Kurulu Üyesi, Richmond Otelleri Kreatif Direktörü ve Global Wellness Day’in Kurucusuyum.

Global Wellness Day’in çok ilham verici bir hikâyesi var. Bu fikir ne zaman ve nasıl ortaya çıktı?

2004 yılında ciddi sağlık sorunları yaşadım. Sağlığımı geri kazanmak üzere geçirdiğim, zorlu ancak her gün yeni bir şey öğrendiğim bu süreçte, hayatımda radikal değişiklikler yaptım. Sağlık ve mutluluk dengesinin vazgeçilmez bir terazi olduğunu tecrübeyle sabitledim. Yaşamımdaki değişimin pozitif etkilerini gördükten sonra bu konuda eli kolu bağlı oturamazdım, bir şeyler yapmalıydım.

İşte bu emek dolu yolculuğun başlangıç noktası, basit ancak bir o kadar da manidar bir soru ile oldu; “İyi yaşamak hepimizin ortak hayaliyken, neden dünya genelinde kabul görmüş bir “İyi Yaşam Günü” yok?” Bu düşünceyle, bir Türk kadını olarak Global Wellness Day’i yaratıp, etkisini tüm dünyaya yaymak için yola koyuldum.

Hiçbir ticari amaç gütmeyen, her yıl Haziran ayının 2. Cumartesi günü kutlanan Global Wellness Day, herkesi bir gün bile olsa “Nasıl daha sağlıklı ve iyi yaşarım?” düşüncesine yönlendirmek, hem bireyleri hem toplumu “İyi yaşam” konusunda bilinçlendirmek için var. GWD’nin temel amacı; yaşamımızın kıymetini bilmek, şehir yaşamının stresinden ve günlük kötü alışkanlıklardan arınmak, ilham verici bir görevde ülkeleri bir araya getirmek, “İyi Yaşamın” bir lüks değil, bir gereklilik ve hepimizin temel hakkı olduğu mesajını yaymak.

GWD bir gün olarak kutlanıyor ancak bundan çok daha fazlası var. Bir felsefe, düşünce yapısı… Siz nasıl tanımlarsınız? GWD ile ulaşmak istediğiniz hedef nedir?

Global Wellness Day ile iyi yaşamın tüm dünyada insanların doğuştan hakkı olduğuna dikkat çekiyoruz. Bu sebeple dünyanın her köşesindeki GWD kutlama etkinlikleri halka açık ve ücretsiz yapılma zorunluluğu belirledik. Global Wellness Day’de insanlara, gel ücretsiz etkinliklerimize katıl, hangi felsefe ya da fiziksel etkinliğe daha yakın hissediyorsun, onları bul, kendi yaşamına uygula ve yaşamla olan ilişkini değiştir diyoruz. “Bir gün tüm yaşamınızı değiştirebilir” sloganımız da tam bu noktadan doğdu.

Global Wellness Day sadece 24 saat olsa da, mesajımızın bir ömür boyu sürecek olması tarif edilemez bir duygu. En önemlisi, Birleşmiş Milletler Resmi Takvimine, bir Türk tarafından yaratılıp, dünyaya yayılmış bir günü kabul ettirebildiğim gün de benim kutlama günüm olacak. Zira, Global Wellness Day’in sürdürülebilir olması, gelecek nesiller tarafından da kutlanması için çok önemli bir gelişme olacak.

GWD’i küresel olarak kimler temsil ediyor? Temsil eden kişiler veya kurumlar var mı? 

Global Wellness Day’in mesajını yaymak için dünyanın dört bir yanından 103 GWD Elçisi ve 28 Ana Destekçi atadık. GWD Elçileri ve Ana Destekçileri, her yıl Haziran ayının ikinci Cumartesi günü GWD kutlama etkinlikleri düzenleyerek Global Wellness Day’in dünya çapında yayılmasına yardımcı oluyor.

2012’de tek bir ülkede kutlanırken şimdi, Global Wellness Day, Yeni Zelanda’dan Hawaii’ye 170’den fazla ülkede ve on binlerce farklı noktada eş zamanlı olarak kutlanıyor ve dünyaca ünlü Amerikalı sunucu ve yapımcı – Oprah Winfery, ünlü İngiliz sarkıcı-söz yazarı – Robbie Williams, ödüllü İngiliz aktris – Dame Julie Andrews, eski Sussex Dükü ve Düsesi – Prens Harry ve Meghan Markle, Romanya Prensi Radu, Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı – Nicos Anastasiades ve Maldivler Gençlik, Spor ve Toplumun Güçlendirilmesi Bakanı – Ahmed Mahloof gibi daha birçok ünlü ve hükümetin desteğini aldı. Bugün 350 milyondan fazla kişinin hayatına dokunabilmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Peki, bu iş nasıl yaygınlaştı ve küreselleşti? 

2012 ve 2014 yıllarında sadece Richmond Nua Wellness Spa’da kutlanan bir gün olan Global Wellness Day, 2014 yılında davetimizle Türkiye’ye gelen Amerikalı basın heyetinin ziyaretinden sonra Huffington Post başta olmak üzere uluslararası basında yer almaya başladı. Uluslararası medya platformlarında yer almaya başladıktan sonra Global Wellness Day hızlı bir şekilde dünya ülkelerinde tanınmaya başladı. Aynı yıl, Global Wellness Day, wellness & spa endüstrisinin en prestijli etkinliklerinden biri olan Global Spa & Wellness Zirvesi’nin gündemine girmeyi başardı.

Global Wellness Day’i dünyaya tanıtmak adına, yer aldığımız tüm uluslararası platformlarda wellness sektöründeki üst düzey temsilciler ile görüştük. GWD’yi tüm network alanına yaymak adına şahsen ben birçok uluslararası etkinlikte konuşmacı olarak yer aldım. Bunlardan biri de 2014 yılında Fas, Marakeş’te wellness ve spa dünyasından 400 üst düzey delegenin katılımıyla düzenlenen 8. Global Spa ve Wellness Zirvesi’ydi. 400 delegenin tam desteğini alan GWD, o yıl 50’den fazla ülkenin etkinlik takviminde yer aldı.

Aynı zamanda, “Wellness Sektörünün Geleceği” konulu infografik film yarışmasında Global Wellness Day infografik videosu 50 ülke arasında birinci oldu.

Bu gün aslında bir farkındalık günü. Katılımcılardan bugünde neler yapmasını bekliyorsunuz? Özel olarak adres ettiğiniz bir mesele var mı? 

Her 10 kişiden 1’inin ruh sağlığı bozukluğu yaşadığı bir dünyada, zihnimizi ve ruhumuzu korumak için gerekli adımlar atılmalıyız. Gençler yetişkinlerden daha savunmasızlar; bir araştırmaya göre, 16 ile 24 yaşları arasındaki kişiler yalnızlık hissini en çok bildiren grup. Genç yetişkinlerin çoğu, başkalarıyla bağlantı kurmak için zaten çok utangaç ve içe dönük; Covid-19 kesinlikle duruma yardımcı olmuyor. Bu nedenle, onuncu yılında Global Wellness Day (GWD) kutlamasının ana teması, “Bir gün, tüm yaşamınızı değiştirebilir!” sloganıyla – beslenme, fiziksel egzersizler ve şefkatli topluluklar oluşturmanın yanı sıra “zihinsel sağlığımızı korumaya” odaklanmak olacak.

Katılımcılarımızdan Yeni Zelanda’dan başlayıp Los Angeles’da son bulacak 12 saatlik canlı yayın kutlamasına katılarak dünyanın dört bir yanından konuşmacı olan ünlü ve alanında uzman isimleri dinlemeleri ve hayatlarında ufak bir eylem bile olsa iyi yaşama o ilk adımı 12 Haziran’da atmaları olacak.

Pandemi sizi nasıl etkiledi?

Global Wellness Day 17 sene önce radyo iyot tedavisi aldıktan sonra girdiğim karantina döneminde yüreğime düştü. Dilerim pandemi içimizdeki iyiyi evrene yaymak için bir vesile olsun. İyi yaşamanın gezegendeki her insan için basit bir gereklilik olduğu ve bir lüks olmadığının, her bireyin doğasında var olan bir hak olduğu anlayışının güçlü bir savunucusuyum ve pandeminin bunu hepimize kanıtladığına inanıyorum. İyi yaşam, optimal bütünsel sağlık ve iyi olma halinin bir sonucuna götüren aktif bir farkındalık ve seçimler yapma süreci ile ilişkilidir.

İyi yaşamın çok boyutlu olduğunu bilmek önemli: fiziksel, zihinsel, duygusal, ruhsal, sosyal ve çevresel; Global Wellness Day pek çok birey ve toplumu bu benzeri görülmemiş zamanlarda daha iyi bir yaşam tarzını sürdürmek için desteklemeye yardımcı olabilir. Başka bir deyişle, bize bir adım geri atıp, gerçekten hayatı nasıl yaşamak istediğimizi düşünmemiz için bir fırsatı sunuyor.

Son olarak, okurlar için bir mesaj vermek isterseniz bu ne olur? 

Global Wellness Day 7 Adımlık Manifestosunu lütfen hayatınıza alın. Bu basit 7 adımı her gün atarsanız, zincirleme etkiyi görecek ve 1 yılın sonunda, 11 Haziran 2022’de ‘kendinizi’ kutlayacaksınız.

  1. Her gün 1 saat yürü.
  2. Daha fazla su iç.
  3. Plastik şişe kullanma.
  4. Sağlıklı beslen.
  5. Sevdiklerinle birlikte aile yemeği ye.
  6. Bir iyilik yap.
  7. Saat 22.00’de uyu.

Şule Serter

Üyelik Tarihi: 18 Şubat 2016
30 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör

İlgili Yazılar

Tüm Haberler