“Barolar Etkin Sivil Örgütlenmeyi Güçlendirmek İçin Çaba Göstermeli”

Urfa Barosu başkan adaylarından Avukat Mehmet Velat İzol, çoklu baro sisteminin sivil toplum üzerinde kurulan baskıdan uzak okunamayacağını savunarak, “Etkin sivil örgütlenmeyi güçlendirmek için en büyük çabayı avukatlar ve barolar göstermelidir” dedi.

Bölge barolarının, sivil toplumunun yaşadığı sıkıntıları ve baroların bu sorunların çözümünde oynayabileceği rolü değerlendiren Mehmet Velat İzol, “Baroların mesleki problemlerin çözümü noktasındaki çalışmalar ile yetinmeyip; toplumsal sorunlar karşısında kamusal alandaki yüksek sesli ve ön açıcı rolünü üstlenmeli ve bu anlamda demokrasi kültürünün yerleşmesine ve gelişmesine de katkı sunmalıdırlar.” Dedi.

OHAL süreci ile birlikte birçok sivil toplum kuruluşu KHK’lar ile kapatıldığını ve üyeleri hakkında soruşturmalar başlatıldığını hatırlatan İzol, “Henüz kapatılmamış olan STK’lar ise faaliyetlerini yargı tehdidinden uzak sürdürememekteler. Meslek örgütü olmakla birlikte sivil alandaki rolü sebebiyle barolara da çoklu baro sistemi ile el uzatılmış oldu. Yine bazı barolarımızın faaliyetleri sonrası yönetim kurulu üyelerine yönelik soruşturmalar, tehditler de sivil toplum üzerinde kurulmaya çalışan baskıdan uzak okunamaz.” Dedi. İzol, etkin sivil örgütlenmeyi güçlendirmek için en büyük çabayı avukat ve baroların göstermesi gerektiğini de kaydetti.