TEMA Vakfı, Hayrettin Karaca Anısına “Hayrettin Karaca Doğal Yaşlı Ormanlar Projesi” Başlattı

TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanlarından Hayrettin Karaca, vefatının ilk yılında Hayrettin Karaca’yı Anma ve Anlama Töreni’nde TEMA Vakfı çalışanları, yüzlerce gönüllüsü ve sivil toplum dünyası tarafından derin saygı, sevgi ve özlemle anıldı. 20 Ocak 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirilen törende, TEMA Vakfı Toprak Dede anısına, “Hayrettin Karaca Doğal Yaşlı Ormanlar Projesi’ni başlattı.

Hayrettin Karaca’yı Anma ve Anlama Töreni’nde TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanlarından A. Nihat Gökyiğit’in yanı sıra, TEMA Vakfı Genel Müdürü Başak Yalvaç Özçağdaş, Karaca’nın yakın dostu Muazzez İlmiye Çığ, Prof. Dr. Kani Işık, Prof. Dr. Mehmet Haberal, İbrahim Betil, torunu Yeşne İren ve TEMA Vakfı temsilcileri konuşmacı olarak yer aldı. Törende Toprak Dede’ye duyduğu özlemi dile getiren TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Hayrettin Karaca’nın adını verdikleri ‘Doğal Yaşlı Ormanlar Projesi’ni duyurarak, Hayrettin Karaca’nın yolundan yürümeye devam ettiklerini belirtti.

deniz ataçDoğaya çocukluğundan itibaren aşkla bağlı olan ve doğanın korunması için örnek bir mücadele sergileyen TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanlarından Toprak Dede Hayrettin Karaca’nın çok değer verdiği Doğal Yaşlı Ormanlar için “Hayrettin Karaca Doğal Yaşlı Ormanlar’ projemizi hayata geçirdiğimizi paylaşmaktan mutluluk duyuyorum” diyen TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Doğal Yaşlı Ormanların tüm dünyada koruma değeri yüksek alanlar olduklarını ifade etti.

Ataç, “Ormanların binlerce canlının yaşam alanı yani evi olduğunu her fırsatta tekrarlardı. Bu canlıların doğal yaşam haklarının korunması gerektiğini ve evlerinde rahatsız edilmeden yaşamaları gerektiğini savunurdu. Karasal biyolojik çeşitliliğin %80’ini barındıran ve bize yaşam sunan ormanların korunması gerektiğini ısrarla vurgulardı. Karaca’nın, bu sözlerini her zaman kulağımıza küpe ettik. Ve buradan hareketle, Türkiye’de değeri çok büyük olan doğal yaşlı ormanların korunması için başlatacağımız bu projeye O’nun adını vermekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Konuşmasının devamında Deniz Ataç, proje ile öncelikli amaçlarının Doğal Yaşlı Ormanların önemi ve korunması konusunda farkındalığı artırmak ile bu alanların koruma statüsüne alınması için çalışmak olduğunu belirtti. Projede çalışma alanı olarak zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olması ve Birleşmiş Milletler, Dünya Koruma İzleme Merkezi tarafından Avrupa’daki acil koruma altına alınması gereken alanlar içinde gösterilmesi nedeniyle Doğu Karadeniz Bölgesi’ni seçtiklerini kaydenen Ataç, bu kapsamında Doğu Karadeniz Bölgesi Doğal Yaşlı Ormanlarının belirlenmesi, haritalandırılması, özelliklerinin belirlenmesi ve bu alanların koruma altına alınması için çalışacaklarını açıklayarak projenin ilk detaylarını paylaştı.