Çeşme’de Bir Mülteci İnisiyatifi: “İMECE”

İmece İnisiyatifi'nin mülteci krizini insani perspektiften görenlerin bizzat aksiyon almalarıyla başladığını belirten Ali Güray Yalvaçlı, 'denizden çıkarılmış bir insana battaniye ve sıcak çorba götürmenin, kışın çıplak ayakla gezen bir çocuğa bot götürmek kadar basit, direkt ve gerçek'olduğunu söylüyor.

İmece İnisiyatifi’nden biraz söz eder misiniz?

Ali gürey Yalvaçİmece İnisiyatifi, ilk önce Çeşme’den Sakız’a geçmek için bekleyen mültecilere basit market alışverişleri yaparak onlara temel ihtiyaçlarını götürmek üzere çalışmalarına başladı. Zaman içinde “imece” büyüdükçe mültecilerin yerleştikleri fakat hiçbir şeylerinin olmadığı noktalara erzak, temel ihtiyaç malzemeleri, soba, branda vb. mevsime göre değişen acil ihtiyaçları götürmeye başladık. 2016 yılında dernek olduk. İmece İnisiyatifi, mülteci krizini gerçekten insani perspektiften görenlerin hiç kimseden beklemeden kendilerinin aksiyon almalarıyla başladı. Denizden çıkarılmış bir insana battaniye ve sıcak çorba götürmek, kışın çıplak ayakla gezen bir çocuğa bot götürmek  kadar basit, direkt ve gerçek.

Bugün geldiğimiz noktada, dağıtım yapan kurum olmak değil, insanlara ekonomik özgürlüklerini kazandıran organizasyon olmak istiyoruz. Bunun gerçek sürdürülebilir çözüm olduğunu düşünüyoruz.

Çalışmalarınızı ne şekilde ve hangi bölgelerde sürdürüyorsunuz?

2014’ten beri İzmir’in ve Manisa’nın farklı ilçelerindeki hiçbir şeyi olmayan mültecilere erzak ve temel ihtiyaç malzemeleri dağıtımları devam etti. Bu esnada çocuklara kısa eğitimler verdik, onlarla etkinlikler yaptık. Botlarla Sakız’a geçme girişimlerinin olduğu dönemlerde Jandarma’ya alınmış olan insanlara acil yardımda bulunduk. Bugün geldiğimiz noktada, dağıtım yapan kurum olmak değil, insanlara ekonomik özgürlüklerini kazandıran organizasyon olmak istiyoruz. Bunun gerçek sürdürülebilir çözüm olduğunu düşünüyoruz. Dağıtımlarımız hala devam etmekte çünkü bu dağıtımları kestiğimizde gerçek anlamda gıdasız kalacak aileler var. Bu nedenle Torbalı dağıtımlarımıza gücümüz oldukça devam ediyoruz. Hindistan’daki partnerimiz Barefoot College ile olan iş birliğimiz sayesinde iki gonüllümüz Hindistan’da güneş enerjisi eğitimi aldılar. Bugün İmece Köyü’nde mülteci kadınları çocuklarıyla birlikte ağırlıyor ve kadınlara güneş enerjisi paneli yapımı, sabun yapımı, bileklik yapımı öğretirken çocuklara da çeşitli kurslar ve eğitimler veriyoruz. Güneş enerjisi konusunu önemsiyoruz çünkü hem sürdürülebilir, hem geleceğe dönük. Hem de bugün Suriye’de elektrik altyapısı denen bir şey kalmadı. Bu kadınlar kendi şehirlerine döndüklerinde bu anlamda faydalı olabilsinler istiyoruz. Powerbank tasarımımız ve bugün dünyada tek olan EFE’yi üretmelerini ve bizim aracılığıyla satarak gelir elde etmelerini hedefliyoruz.

Çalışmalarınızın sürekliliğini nasıl sağlıyorsunuz?

Dünyanın her yerinden bizi destekleyen gönüllülerimizin bağışlarıyla çalışmalarımızı yürüttük, şimdiye dek hiç bir devlet yada büyük organizasyondan destek almadık.

EFE, telefonlarının şarjı bittiği için sahil güvenliğe ulaşamayan ve botları batarak hayatını kaybeden binlerce insana bir atıf.

Eğer güneş enerjisiyle çalışan bir powerbankları olsaydı, telefonlarını şarj etmiş olur ve sahil güvenliğe ulaşarak konumlarını bildirebilirlerdi. Herkes için sürdürülebilir bir güç kaynağı. Arabanızın önüne koyarak, kampta çadırınızın tepesine asarak, yürürken boynunuza asarak şarj edebileceğiniz bir güç bankası. İmece Köyü’nde güneş enerjisi paneli yapımı öğrenen mülteci kadınlar, spesifik olarak EFE yapımı da öğreniyorlar.

Uluslararası medya da haber konusu olan “EFE” hakkında biraz daha bilgi verir misiniz?

EFEEFE, bizim tasarımımız olan, güneş enerjisiyle çalışan, ağaç gövdeli, iki farklı ışık modu da olan bir taşınabilir güç bankası, powerbank. Bu haliyle dünyada tek. EFE, “energy for everyone” sloganımızın kısaltması. Aynı zamanda telefonlarının şarjı bittiği için sahil güvenliğe ulaşamayan ve botları batarak hayatını kaybeden binlerce insana bir atıf. Eğer güneş enerjisiyle çalışan bir powerbankları olsaydı, telefonlarını şarj etmiş olur ve sahil güvenliğe ulaşarak konumlarını bildirebilirlerdi. Herkes için sürdürülebilir bir güç kaynağı. Arabanızın önüne koyarak, kampta çadırınızın tepesine asarak, yürürken boynunuza asarak şarj edebileceğiniz bir güç bankası. Imece Köyü’nde güneş enerjisi paneli yapımı öğrenen mülteci kadınlar, spesifik olarak EFE yapımı da öğreniyorlar. Zaten amacımız, isteyen kadınların kendileri bağımsız olarak güneş enerjisi paneli konusunda ilerlemesi(böyle bir durumda onlara girişim desteğinde de bulunuyoruz), isteyen kadınların ise bir EFE takımı oluşturarak üretime geçmesi ve bu şekilde ekonomilerine destek olmaları. Hali hazırda bir EFE takımımız olmuştu bile.

Eklemek istedikleriniz…

Herkes gördüğü sorun için, popüler tabirle, “insani kriz” için, büyük kuruluşları beklemeden, kendisi aksiyon alabilir. İnisiyatif alabilir. Çıplak ayak yürüyen bir çocuk olabilir bu, sokak ortasında dayak yiyen bir kadın, susuz kalmış bir köpek, haksızlığa uğrayan bir iş arkadaşınız… Durumu görüp, vah edip, başınızı çevirmektense bir şey yapın.