“Geçmişle Gelecek Arasında Köprü Kurma Çabası…”

Sivil Mikrofon’da akademisyen Sezai Ozan Zeybek ile geçtiğimiz ay yayınlanan yeni kitabı Türkiye’nin Yakın Tarihinde Hayvanlar konuşuldu. Kitabı geçmişle gelecek arasında köprü kurmak için yazdığını belirten Zeybek, “Sadece hayvanlar hakkında bir kitap olarak algılansın istemiyorum. ‘İnsan merkezli bu sistemde, toprakla, tarım sistemleriyle, şehirlerle kurduğumuz ilişkilerimizi nasıl sorgulayabiliriz’ sorusu ekseninde bir kitap.” Diyor.

Notabene Yayınları tarafından  Sosyal Bilimleri İnsan Olmayanlara Açmak alt başlığıyla yayınlanan kitabı iki temel amaçla yazdığını belirten Zeybek, “İlki, toplum bilimlerindeki kimi temel kavramları (hak, eşitlik, millet, adalet, aile…) insan olmayan varlıklar, özellikle de hayvanlar üzerinden bir daha tartışmaya açmak; bu kavramların sınırlarını göstermek, yerlerine yeni kavramlar ve yeni düşünce biçimleri önermek. Diğeri ise, bu coğrafyanın yakın tarihini başka varlıkları da hikâyenin içine katarak farklı bir gözle bir daha anlatmak: Kürt meselesini ineklerle ve koyunlarla, cumhuriyetin kuruluş yıllarını keçilerle ve ormanlarla, İstanbul’un dönüşümünü köpeklerle, endüstriyel tarıma geçişi solucanlarla düşünmek. Bu esnada da anlatılagelen kimi bilindik hikâyeleri sorgulamak, daha büyük ölçekli dönüşümlerle ilişkilendirmek…” şeklinde dile getiriyor.

Pandemi sürecinin de konuşulduğu Sivil Mikrofon’da yaşananların iklim krizine karşı alınacak radikal önlemlerin bir test sürüşü olduğunu belirten Ozan Zeybek, “Şehirlerin küçülmesi anlamına gelecek, daha farklı faaliyet türlerinin ortaya çıkması anlamına gelecek. Belki bu sürece bakıp bir takım dersler çıkarabiliriz.  ‘Biz ne yapabiliriz’ gibi sorular sormamızı tetikleyebilir umarım.” Dedi.