Genç İHH’dan Suriyeli Çocuklar İçin Mobil Müze…

GENÇ İHH Başkanı Abdullah Muhammet İslam ile, Suriye’nin Azez, El-Bab ve Mare bölgesinde çocuklar için düzenledikleri Mobil Müze etkinliği başta olmak üzere dört yıldır yürüttükleri çalışmaları konuştuk.

Genç İHH’nın, İHH İnsani Yardım Vakfı’nın 27 yıllık tecrübe ve birikiminin genç kuşaklara aktarılması için dört yıl önce kurulduğunu belirten Abdullah Muhammet İslam,Tabi bu sadece İHH İnsani Yardım Vakfı’nın bir tasarrufu değil aynı zamanda gençlerin vakfa olan ilgisi ve alakasıyla ilgili bir durum Genç İHH’nın kurulması…“ diyor.

Çalışmalarını yürütürken gençlerin katılımına ve onların taleplerine göre hareket ettiklerini belirten İslam, Genç İHH’nın dört ana konuda faaliyetler yaptığını belirtiyor. Birinci önceliklerinin teşkilatlanma olduğunu belirten İslam,İkinci sırada eğitim çalışmaları var. İHH’nın en önemli çalışma alanlarından bir tanesi olan arama kurtarmayla alakalı üniversitelerde kulüp çalışması yapıyoruz, öğrenci kulüpleri üzerinden arama kurtarma etkinlikleri nasıldır işte yakın dönemde İstanbul’da küçük çaplı  da olsa bir depremle karşılaştık. Bu tür durumlarda organizasyon nasıl yapılır, nasıl bir acil eylem planı oluşturulur gibi bu konuda gençleri de eğitebileceğimiz, gençlerin de yarın eğitim verebilir hale gelecekleri bir düzene kavuşabilmeleri için gençleri yönlendiriyoruz. Bir diğer çalışma alanı olarak da proje ve fon çalışması yapıyoruz. Bu hususta Burkina Faso’da üç sene önce bir lise inşaatı başlattık. Kısa sürede de tamamlayıp teslim ettik. Ayrıca İHH ile en çok anılan çalışmalardan bir tanesi yetim sponsorluk çalışması. Bu çalışma kapsamında olup yaşı on sekizi geçen kardeşlerimizle alakalı bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdik. Bin tane bu durumda olan yetim öğrencinin bir yıllık burslarıyla alakalı bir proje yaptık. Dört ay gibi kısa bir sürede bir buçuk milyon lirayı toparladık ve sahiplerine ulaştırdık. Geçtiğimiz yıl da Nijer’de yine fakirlik anlamında uluslararası kurumların verilerine göre bir yada ikinci sırada olan bir ülke. Orada da ihtiyaca binaen bir cami bir sağlık ocağı bir de okul inşaatı başlattık. Onu da yazın bitirdik, on gün içerisinde açılışını yapacağız. Bu sene de Makedonya’da bir proje yapacağız, gençlik merkezi projesi olacak. Sri Lanka’ya da bir ilk okul projemiz olacak. Bu şekilde sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyoruz“ diye anlatıyor.

Mobil Müze projesinin Suriye’deki çocukların eğitimsiz kalmaması için başlatılan bir proje olduğunu belirten İslam,“Pozitif bilimler bakımından bir takım çalışmalar yapılıyor fakat bu çocukların kişisel becerilerini geliştirme anlamında yetersiz kalıyor. Biz seyyar müze kapsamında yaptığımız maketlerle gezegenlerin tanıtımından tutun gökyüzü, kainat vs. ile ilgili somut sunumların olduğu bir tır içerisinde müze oluşturduk. Müzede çocuklara güneş ve ay sistemi tanıtılıyor. Tırın diğer bir bölümünde de deney atölyeleri var. Çocuklar ilgi alanlarına göre burada deneyler yapabiliyorlar. Bu şekilde çocukların üretme kapasitelerini arttırmaya çalışıyoruz. İmkanlarımız oranında bunları devam ettireceğiz. Belki Türkiye’de de köy okulları ile ilgili böyle bir proje düşünebiliriz“ diyor.