Çocuklar Ölmesin diyen Ayşe Öğretmen Bebeğiyle Birlikte Cezaevine Girdi

Kanal D'de yayınlanan Beyaz Show’a katılarak “Çocuklar ölmesin, analar ağlamasın” diyen Ayşe Öğretmen, bebeği Deran’la birlikte cezaevine konuldu.

Öğretmen Ayşe Çekil, Kanal D televizyonunda yayınlanan Beyaz Show’a 2016’nın Ocak ayında bağlanarak “Ülkenin doğusunda yaşananların farkında mısınız? Görün, duyun ve artık bize el verin. İnsanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın” demiş ve bu sözleri üzerine “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla hakkında dava açılmıştı. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği 1 yıl 3 ay ceza Yargıtay tarafından onanmış ancak Ayşe Öğretmen’in bebeğine ilk 6 ay evde anne sütü verebilmesi için avukatının infaz erteleme talebi kabul edilmişti.

Bu arada dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyan Ayşe Öğretmen ve ona destek verenler, altı aylık ertelemenin sora ermesinden kısa bir süre önce Anayasa Mahkemesi’nin dosyayı gündemine aldığı duyumu üzerine ümitlendiler ancak ertelemenin dolduğu güne kadar AYM herhangi bir karar açıklamadı. Bunun üzerine Diyarbakır Adliyesi’ne gelen Ayşe Öğretmen ve avukatı Mahsuni Karaman, savcıdan 10 günlük infaz erteleme talebinde bulundu. Talebin reddedilmesi üzerine Ayşe Öğretmen, bebeği Deran’la birlikte Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ne gönderildi. AYM bir ihlal kararı vermezse Ayşe Çelik 5 ay 10 gün hapiste kalacak…

Cezaevine gönderilmeden bir gün önce Hak ve Adalet Platformu ile Hak İnisiyatifi heyetinin ziyaret ettiği Ayşe Öğretmen heyete yaptığı açıklamada, “sözlerinin suç olmadığını, utanılacak bir şey yapmadığını ve o dönemde konuyu bütün ülkenin gündemine taşımakla gurur duyduğunu” söylemişti.

Avukat Mahsuni Karaman

Ayşe Öğretmen’in cezaevine gönderilmesini Sivil Sayfalar’a değerlendiren avukatı Mahsuni Karaman, AYM’nin kararının kararını beklediklerini belirterek, şunları söyledi: “Daha önce bebeği sebebiyle altı aylık erteleme almıştı bu gün de erteleme süresinin son günü. AYM bir karar açıklamadığı için Ayşe Öğretmen bugün bebeğiyle birlikte Diyarbakır E tipi kapalı cezaevine gönderildi. AYM iki türlü karar verebilir; dosyanın esasına girmeden ve esasa ilişkin bir karar vermeden, tedbiren infazın durdurulmasına karar verebilir ya da dosyayı esastan karara bağlayıp ifade hürriyetinin ihlal edildiğine karar verebilir. Bu durumda hükmü veren mahkemeye başvurup öncelikle infazın durdurulmasını, sonrada yeniden yargılama yapmasını talep ederiz. Her iki durumda da Ayşe Öğretmen cezaevinden derhal çıkar.”

Ayşe Öğretmen’in cezaevine konulmasını ‘sözün bittiği yer’ olarak tanımlayan Karaman, “Şiddeti teşvik etmeyen, meşrulaştırmayan her söz değerlidir. Ama “çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın” en değerlisidir. AYM’ye sesleniyorum; geç değil, bu ayıbı ileride Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tescil edeceğine siz durdurun, bu haksızlığı siz önleyin!” çağrısında bulundu.

 

Etiketler

Reha Ruhavioğlu

Üyelik Tarihi: 08 Eylül 2017
64 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör

İlgili Yazılar

Tüm Haberler