‘Çocuk medyası oluşturulması gerekiyor’
Gündem Çocuk Derneği Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü Ezgi Koman, çocuk işçiler ve çocukların ailede, medyada temsil sorunlarıyla ilgili olarak Gündemin Birikimi’ne açıklamalarda bulundu. Koman, çocuk stk’larının artması, çocuk medyasının oluşturulması gerektiğini söyledi. Çocuk işçi sayılarındaki azalmanın durduğundan bahseden Ezgi Koman, şunları söyledi: “Türkiye’de çocuk işçi sayısında 1990’larda sonra bir düşme görüldü. Ancak 2000’lerle birlikte bu […]
Gündem Çocuk Derneği Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü Ezgi Koman, çocuk işçiler ve çocukların ailede, medyada temsil sorunlarıyla ilgili olarak Gündemin Birikimi’ne açıklamalarda bulundu. Koman, çocuk stk’larının artması, çocuk medyasının oluşturulması gerektiğini söyledi.
Çocuk işçi sayılarındaki azalmanın durduğundan bahseden Ezgi Koman, şunları söyledi:
“Türkiye’de çocuk işçi sayısında 1990’larda sonra bir düşme görüldü. Ancak 2000’lerle birlikte bu oranın durduğu anlaşılıyor. Ülkemizde hem çalışıp hem okuyan çocukların sayısı giderek artıyor. Bunun nedenleri arasında direkt olarak 4+4+4 eğitim sistemini söyleyemeyiz ama bu eğitim sistemi çocukların okuldan çıkmasını kolaylaştırıyor. Çocuk işçi sayısının artmasının en büyük nedenlerinden birisi çocukların çalışmasının önünün açılması. Piyasa çalışan kişilere ihtiyaç duyuyor. Çocuklar ucuz işgücü olarak görülüyor. Bu konuda devlet bir şey yapması lazım. Yoksulluğun artması ve ailelerin sosyal haklarının olmaması çocukların çalışmasına neden oluyor. Tedbirler alınması gerekirken devlet tarafından, çocuk işçilerin daha fazla çalışmasının yolu açılıyor. Bir de Suriye’deki çatışmanın ardından Türkiye’ye sığınan ve geçimlerini devam ettirmek zorunda kalan mülteci çocuklarda var. Bu çocukları da dahil edebiliriz. Son zamanlarda baktığımızda ölen çocuk işçilerde mültecileri de görüyoruz. 2015 yılında açıklanan verilerde 76 çocuğun iş kazasında öldüğü ve aralarında 11 mülteci çocuğun olduğu açıklandı.”
‘5-6 YAŞINDA ÇALIŞAN ÇOCUKLAR VAR’
TÜİK verilerince 2012 yılında çocuk işçi sayısının azalmasının sadece resmi rakamlarda olduğunu vurgulayan Koman, “Bir çocuk 15 yaşını doldurduktan sonra hafif işlerde çalışabilir. Ancak 14 yaşını doldurup çalışan çocuklarda var. Tabii bu çalışmalar kayıt dışı ve resmi değil. Aslında bakarsanız 5-6 yaşında çöp toplayarak geçimini sağlamaya çalışan veya fabrikalarda çalışan çocuklar var” diyerek şöyle devam etti:
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2012 verileri resmi olarak çalışan çocuklar olabilir. Yani kayıtlı olan çocuk sayısı o rakamlar oluşturabilir. Ama yasal olmayan denetlenmeyen çocuk işçiler fazla. 1 milyon çocuk işçi sayısı son açıklanan verilerde görülüyor. Bu çocukların hangi sektörde, hangi koşullarda, kaç saat çalıştıkları, ne yaptıkları belli değil.”
‘çocuk SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ ARTMALI’
Ezgi Koman çocuk işçilerle ilgili neler yapılabileceği konusunda da şunları dile getirdi:
“Devletin çocuk işçiler sorununu kaldırmaya kararlı olması gerekir. Yeni politikalar geliştirilmeli. Ebeveynlerin sosyal ve sendikal hakları korunması lazım. Dediğimiz gibi yoksulluk çocuk işçiliğin en önemli sebeplerinden. Ayrıca çocukların örgütlenme haklarının olması gerekiyor. Çocuklar haklarını korumalı. Çocuklar çocuk haklarına karşı örgütlenmeleri lazım. Çocuklar, hayata katılan ve müdahale eden kişilerdir, bunun farkına varılmalı. Onların seslerini duyuracak örgütlenmeler ve olanaklar sınırlı. Bu konuda sivil toplum örgütlerinin sayısı artmalı. Çocuklar bizlerle eşit durumdadır, zayıf değillerdir, bu algı önemli.”
‘ÇOCUKLAR ÖZNE DEĞİL, NESNE OLARAK GÖRÜLÜYOR’
Türkiye medyasında çocuklara çok fazla yer verilmemesini eleştiren Koman, “Çocuklar medyada hak sahibi olarak yer almıyorlar. Onlar hak sahibi kişilerdir. Çocuklar ülkemizde özne olarak kabul görülmüyor. Daha çok nesne olarak görülüyor. Bu durum medyada da geçerli. Genelde çocuklar hakkında olumsuz bir şey olduğunda yer alıyorlar. Medyadaki kişilerinde olgun olması bu durumun sebeplerinden. Çocuk medyası oluşturulması gerekiyor. Medyanın çocuklara daha fazla yer vermesi, onların seslerini daha fazla duyurması gerekiyor. Bu konuda onlara şans verilmeli ve güvenilmeli. Pazar eki gibi ekler yapılarak medyada yer verilebilirler. İnsan hakları sözleşmesinde yapılması gerekenler açıkça belirtiliyor. Çocuklara yönelik hak ihlallerinin korunması gerekiyor” diye konuştu.
Kaynak: Gündemin Birikimi
Bizi Takip Edin