Mor Çatı ‘cinsel şiddet’ broşürünü yeniledi
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı cinsel şiddetle ilgili broşürünün içeriğini yeniledi. Broşürde, cinsel şiddetin tanımı, biçimlerinden şiddete uğradığınızda neler yapabileceğinize kadar pek çok bilgi yer alıyor. Bunlardan biri de ‘cinsel şiddetle ilgili bilinen yanlışlar: Benim başıma gelmez Yanlış. Cinsel şiddet her kadının başına, her yerde, her zaman gelebilir. Kadınlar kıyafetleri, davranışları, alkol ve madde kullanımları […]
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı cinsel şiddetle ilgili broşürünün içeriğini yeniledi. Broşürde, cinsel şiddetin tanımı, biçimlerinden şiddete uğradığınızda neler yapabileceğinize kadar pek çok bilgi yer alıyor. Bunlardan biri de ‘cinsel şiddetle ilgili bilinen yanlışlar:
Benim başıma gelmez
Yanlış. Cinsel şiddet her kadının başına, her yerde, her zaman gelebilir.
Kadınlar kıyafetleri, davranışları, alkol ve madde kullanımları ile tecavüze ve cinsel tacize davetiye çıkartabilirler.
Yanlış. Tecavüz ve cinsel taciz suçunda tek bir suçlu vardır. O da tecavüz ve taciz eden kişi. Cinsel şiddetin kadınların kıyafetleri, davranışları, alkol ve madde kullanımlarının neden olduğu önyargısı, cinsellik ve şehvetle bir ilgisi olduğu varsayımından kaynaklanır. Bu varsayım yanlıştır.
Tecavüz ve cinsel taciz, cinsel doyumsuzluk ve şehvetle ilgilidir.
Yanlış. Tecavüz ve cinsel tacizin cinsel şehvetle bir bağlantısı yoktur. Cinsellik sadece bir araçtır. Asıl amaç, güç göstermek ve mutlak kontrol sağlamaktır.
Evli veya ilişki yaşayan çiftler arasında cinsel şiddet olamaz.
Yanlış. Tarafların her ilişkide ve ilişkinin her aşamasında cinselliği istememe, cinsel ilişki sırasında istenmeyen cinsel davranışları kabul etmeme ve dur deme hakları vardır. Evli olmaları veya ilişki yaşıyor olmaları bu haklarını ellerinden almaz.
Tecavüzcüler ve cinsel tacizde bulunanlar genellikle eğitimsiz, yoksul ve suça eğilimli insanlardır.
Yanlış. Tecavüzcüler ve tacizciler her türlü sosyoekonomik seviyeden, meslek grubundan, eğitim seviyesinden ve yaştan erkekler olabilirler.
Tecavüzcüler genellikle kadının tanımadığı, ona sokağın karanlık köşelerinde pusu kurmuş insanlardır.
Yanlış. Amerika Birleşik Devletleri Adalet İstatistikleri Bürosu’nun 2005-2010 yıllarını kapsayan araştırmasına göre tecavüz vakalarının yüzde 78’i tecavüz eden kişi kadının akrabası, partneri, samimi yakını, tanıdığı veya bir şekilde güvendiği bir insandır.
Tecavüzcülerin ve tacizcilerin psikolojik sorunları vardır.
Yanlış. Tecavüzcülerin ve tacizcilerin çoğunluğunun geçmiş sabıka kaydı veya psikiyatrik öyküsü yoktur. Tecavüz ve taciz, bilinçli bir şeklinde karar verilen ve tercih edilen bir davranıştır.
Kadınlar tecavüz ve taciz konusunda sıklıkla yalan söyler ve iftira atarlar.
Yanlış. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmaya göre, cinsel suçlarla ilgili yalan söyleme oranı, diğer suçlarla ilgili yalan söyleme oranına göre çok farklı değildir. Bu oran yüzde 5.9’dur.
“Gerçekten” tecavüze uğrayan kadın direnir, karşı koyar, bağırır. Bunları yapmamışsa kadın da tecavüze rıza göstermiş demektir.
Yanlış. Direnmek ve karşı koymak tecavüze uğrayan kadının gösterebileceği tepkilerden sadece bir tanesidir. Tecavüzde psikolojik ve fiziksel güç dengesizliği vardır ve kadının başka türlü tepkiler vermiş olması tecavüzü onayladığı anlamına gelmez. Bazen direnmek tecavüzcüyü kızdırır, tecavüzün şiddetini ve süresini arttırır; bu nedenle direnmemek daha doğru bir hayatta kalma stratejisi olabilmektedir. Bazen de korku ve şok kadının donmasına ve hiçbir eylemde bulunamamasına yol açar. Tecavüzde kadının direnmesi değil, beyanı esas alınmalıdır.
“Gerçekten” tecavüze uğrayan kadın, bunu polise bildirir ve şikâyetçi olur.
Yanlış. Cinsel suçların sadece küçük bir bölümü adli kurumlara intikal eder. Bunun çeşitli sebepleri vardır. Bu sebepler: yaşananları tekrar tekrar anlatarak olayı yeniden yaşamak istememek, şikâyet halinde tecavüzcünün intikam alacağından korkmak, anlattıklarına inanılmayacağından çekinmek, suçlanacağından korkma, utanç, şok, tecavüzcünün sorumlu tutulmayacağını düşünmek, adli birimlere ve adalet sistemine güvenmemek, ailenin ve çevrenin tepkilerinden korkmak şeklinde özetlenebilir.
“Gerçekten” tecavüze uğrayan kadın yaşadıklarını sakin sakin anlatmaz; ağlar, çığlık atar, deliye dönmüş gibi olur.
Yanlış. Kadınlar tecavüz sonrasında çeşitli şekillerde davranabilirler. Bu davranışlar, sakin kalmaktan deliye dönmüş gibi olmaya kadar uzanan geniş bir yelpaze içinde yer alır. İçe kapanma, duygusal uyuşma ve hissizlik, inkâr, öfke, sürekli anlatma, hiç anlatmama, şok en sık rastlanan tepkilerdir. Tecavüz, kısa ve uzun vadeli etkileri olan ağır bir travmadır.
Tecavüze uğrayan bir kadının yaşadıklarını atlatması için yapması gereken en doğru şey, tecavüz hiç olmamış gibi davranmak, unutmak ve bir an önce normal hayatına dönmektir. Çevresi de ona bu konuyu hatırlatmamalıdır.
Yanlış. Tecavüz ağır bir travmadır. Her travmada olduğu gibi en az bir yıllık bir toparlanma süresi vardır. Kadının bu süre içinde yargılanmadan dinlenmesi, anlattıklarına inanılması ve desteklenmesi çok önemlidir. Toparlanma sürecini yöneten kadının kendisi olmalıdır. Psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarını sormak fakat istediği zamanda istediği kadar anlatmasını teşvik etmek, konuşmak istemediğinde ise saygı duymak, çevresindekilerin kadına verebilecekleri en önemli destektir. Toparlanma sürecinin uzun ve inişli çıkışlı olduğu da unutulmamalıdır.
Broşürün tamamına ulaşmak için tıklayınız
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız
Kaynak: Mor Çatı
Bizi Takip Edin