Haber nöbetçilerine tutuklama

20 Haziran 2016
Özgür Gündem gazetesinde nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptıkları gerekçesiyle “terör örgütü propagandası yapmak”la suçlanan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve bianet raportörü Erol Önderoğlu ve gazeteci yazar Ahmet Nesin tutuklandı. Önderoğlu, Korur Fincancı ve Nesin Özgür Gündem gazetesinde nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyası çerçevesinde görev […]

Özgür Gündem gazetesinde nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptıkları gerekçesiyle “terör örgütü propagandası yapmak”la suçlanan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve bianet raportörü Erol Önderoğlu ve gazeteci yazar Ahmet Nesin tutuklandı.

Önderoğlu, Korur Fincancı ve Nesin Özgür Gündem gazetesinde nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyası çerçevesinde görev aldıkları için Terör ve Örgütlü Suçlar Savcısı Eşref Durmuş tarafından “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edilmişlerdi.

Üç nöbetçi yayın yönetmenine destek için bianet Proje Danışmanı Nadire Mater, HDP’li milletvekili Garo Paylan, CHP’li milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Uğur Güç, Disk Bası İş Başkanı Faruk Eren, Evrensel gazetesi Genel yayın Yönetmeni Fatih Polat, Galatasaray Üniversitesi’nden Ceren Sözeri, İHD’den Ümit Efe, gazeteci Celal Başlangıç adliyeye geldi.

Haberler soruldu

Şebnem Korur Fincancı’ya 30 Mayıs, Erol Önderoğlu’na 18 Mayıs ve Ahmet Nesin’e ise 7 Haziran günü yayın yönetmeni yaptıkları Özgür Gündem nüshalarında yapılan haberler nedeniyle soruşturma açılmıştı. Her üç isime de yayından sorumlu oldukları günün bazı haberleri soruldu.

bianet’e konuşan avukat Veysel Ok, o günkü haberleri yapıp yapmadıklarını, haberlerden bilgileri olup olmadığını sorduklarını aktardı. Önderoğlu RSF’de de yaptıkları gibi ifade özgürlüğünü ve haberi savunduklarını bu nedenle nöbete katıldıklarını söyledi.

Korur Fincancı sorgusunda bir insan hakları savunucusu olarak Özgür Gündem’e dayanışmak için gittiklerini, ifade özgürlüğü bir insan hakkı olduğu için bu hakkı savunduklarını belirtti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin, Erol Önderoğlu kimdir? Tıklayınız

 

Kaynak: bianet, t24