Geri dönüşüm emekçilerinin sorunları masaya yatırılıyor

27 Mayıs 2016
Sokak Atık Toplayıcıları Derneği’nin düzenlediği Geri Dönüşüm Emekçilerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı, Ankara ve diğer illerden atık kağıt işçilerinin, sektör bileşenlerinin, düzenleyici kurumların ve akademisyenlerin katılımıyla 29 Mayıs 2016, Pazar günü gerçekleştirilecek. ‘Bir tanıdık geçerken çöp bidonundan başımı kaldıramıyorum, utanıyorum, beni görmesinler diye…’ Çalıştay şu perspektiften yola çıkıyor: “Kimimiz “geri dönüşüm işçisi”, kimimiz “katı […]

Sokak Atık Toplayıcıları Derneği’nin düzenlediği Geri Dönüşüm Emekçilerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı, Ankara ve diğer illerden atık kağıt işçilerinin, sektör bileşenlerinin, düzenleyici kurumların ve akademisyenlerin katılımıyla 29 Mayıs 2016, Pazar günü gerçekleştirilecek.

‘Bir tanıdık geçerken çöp bidonundan başımı kaldıramıyorum, utanıyorum, beni görmesinler diye…’

Çalıştay şu perspektiften yola çıkıyor:

“Kimimiz “geri dönüşüm işçisi”, kimimiz “katı atık emekçisi” dedik onlara; çoğunluğumuz ise kısaca “kağıtçılar” olarak andık. Geri dönüşüm zincirinde elleriyle ayrıştırdıkları tonlarca atıkla çok değer katıp en az payı alırken, yasal ve ticari düzenlemelerde görünür kılınmadılar. Sosyal güvencesiz, sağlıksız koşullarda çalışmaya, yoksul gecekondu mahallelerinde derme çatma evlerde, toplumsal hor görünün baskısı altında yaşamaya devam ettiler.

“Artık o çöp bidonundan başlarını gururla kaldırdılar. Çevrenin korunmasına ve ekonomiye katkılarından gelen güçleriyle işlerinin öneminin ve kendi değerlerinin farkına vardılar. Örgütlenme deneyimleri 13 yılı bulan katı atık emekçileri kurdukları yeni dernekle de örgütlenmelerini güçlendiriyor, birlik ve dayanışmalarını yükseltiyor, yaşadıktan sorunlara kendi örgütlenmeleriyle çözümler üretiyor.”

alternatif geri dönüşüm çalışma ve üretim modelleri

Çalıştayda katı atık emekçilerinin statüsüzlükten, güvencesizlikten, kötü yaşam koşullarından, sokakta atık toplama şartlarından, ayrıştırılan atıkları değerlendirme ve adil olmayan değer ve gelir bölüşümünden gelen sorunlar, talepler ve çözüm önerileri bizzat emekçiler tarafından seslendirilecek. Yasa ve yönetmeliklerden gelen sorunlar Çevre Bakanlığı yetkilileriyle, uygulamadan gelen zorluklar yerel yönetimlerle, atıkların gelire dönüşme sorunları ise geri dönüşüm işveren temsilcileriyle masaya yatırılacak.

Çalıştayda akademisyenler, meslek odalarıyla birlikte işçiler ve tüm taraflar “alternatif geri dönüşüm çalışma ve üretim modelleri” neler olabilir sorusu başlığında, sunumlar ve önerilerle cevaplar arayacak, çalıştay sonuçları derlenerek raporlaştırılacak.

Tarih: 29 Mayıs 2016,

Yer: TÜM BEL-SEN

Sümer 2 Sok. No:29/7 Kızılay, Ankara

geri2

Kaynak: STGM