Mor Çatı’dan Boşanma Komisyonu üyelerine Utanç Sertifikası

19 Mayıs 2016
TBMM ‘Aile Bütünlüğünü ve Boşanma Olaylarının Araştırılması’ Komisyonu’nun tepki çeken raporundan sonra, Mor Çatı Vakfı da komisyon üyeleri için birer “Utanç Sertifikası” hazırladı. Tepkiler üzerine bir açıklama yayınlayan Komisyon Başkanı AK Parti Milletvekili Ayşe Keşir, rapordaki önerilerin ‘bilimsel ve kadınların yararına’ olduğunu belirtti ve kadın örgütlerinin kamuoyunu kasıtlı olarak yanılttığını ileri sürdü. “Aile Bütünlüğünü Olumsuz […]

TBMM ‘Aile Bütünlüğünü ve Boşanma Olaylarının Araştırılması’ Komisyonu’nun tepki çeken raporundan sonra, Mor Çatı Vakfı da komisyon üyeleri için birer “Utanç Sertifikası” hazırladı. Tepkiler üzerine bir açıklama yayınlayan Komisyon Başkanı AK Parti Milletvekili Ayşe Keşir, rapordaki önerilerin ‘bilimsel ve kadınların yararına’ olduğunu belirtti ve kadın örgütlerinin kamuoyunu kasıtlı olarak yanılttığını ileri sürdü.

“Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar İle Boşanma Olaylarının Araştırılması Ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”nun tepki çeken raporundan sonra, Mor Çatı Vakfı, komisyon üyeleri için birer “Utanç Sertifikası” hazırladı.

b1

Meclis’e sunulan raporla kadın ve çocuk haklarının çok büyük ölçüde tırpanlanmak ve gasp edilmek istendiğini belirten Mor Çatı, “İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacısı olmakla övünen Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kadın ve çocuk hakları konusunda atması gereken ileri adımları atmak yerine, TBMM Boşanma Komisyonu’nun hazırladığı rapor eliyle sahip olunan hakları geri almak için üstün çaba göstermektedir” açıklaması yaptı.

b2

Çocukların tecavüzcülerle evlendirilmesinin önünü açan, şiddete maruz kalan kadınlar için hayati önem taşıyan koruma kararlarını alma olanağını mesai saatleri ile sınırlamak isteyen ve delil şartı getiren, erkeklerin mağdur olduğu gerekçesiyle kadınlara verilen nafakaları süreye bağlayan ve kadınların yıllardır mücadele ederek kazandığı daha birçok hakkı gasp eden bu raporu hazırlayan ve onaylayan Komisyon üyelerine birer ‘Utanç Sertifikası’ gönderiyoruz.”

Komisyon başkanı açıklama yaptı

Komisyon Başkanı Ayşe Keşir ise tepkiler üzerine yazılı bir açıklama yaptı ve kadın ve çocuk haklarını savunmakla aile bütünlüğünü savunmanın birbirinin alternatifi görülemeyeceğini ifade etti. “Çok kısa süren birlikteliklerde süresiz yoksulluk nafakası ödenmesi nafakayı ödeyene orantısız ceza haline geliyor, kadınların önünde bir engel oluşturuyor” diyerek nafakanın evlilik süresine göre belirlenmesi önerisini savundu. Şiddet gören kadınlardan delil ya da belge istenmemesinin, şiddeti önleyici tedbir kararlarının geciktirilmeden karakollarda verilmesinin sorun yarattığını belirtti. Rapor, şiddete uğrayan kadınların karakollara mesai saatleri içinde başvurmaması için de bir öneri getirmişti.