Uluslararası Sivil Toplum Haftası’nda neler konuşuldu?
Uluslararası Sivil Toplum Haftası 24-28 Nisan’da Kolombiya’nın Bogota şehrinde gerçekleşmişti. Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) hafta boyunca neler konuşulduğunu sosyal medya paylaşımlarıyla derledi. Dünyanın en önemli sivil toplum buluşmalarından biri olan Uluslararası Sivil Toplum Haftası (ICSW) 2016, “Active Citizens, Accountable Actions” ana temasıyla 25-28 Nisan tarihleri arasında Kolombiya’nın Bogota şehrinde gerçekleşti. Küresel sivil toplum ittifakı […]
Uluslararası Sivil Toplum Haftası 24-28 Nisan’da Kolombiya’nın Bogota şehrinde gerçekleşmişti. Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) hafta boyunca neler konuşulduğunu sosyal medya paylaşımlarıyla derledi.
Dünyanın en önemli sivil toplum buluşmalarından biri olan Uluslararası Sivil Toplum Haftası (ICSW) 2016, “Active Citizens, Accountable Actions” ana temasıyla 25-28 Nisan tarihleri arasında Kolombiya’nın Bogota şehrinde gerçekleşti. Küresel sivil toplum ittifakı CIVICUS ve Confederación Colombiana de ONG (CCONG) tarafından organize edilen ICSW 2016’da; barış, kapsayıcılık, elverişli ortam ve katılım temalarında STK’lar tarafından 20’den fazla etkinlik düzenlendi.
TÜSEV hafta boyunca neler konuşulduğunu derlediği sosyal medya paylaşımlarından öne çıkanlar:
Sivil toplum devletlerin taahhütlerine ilişkin performanslarını takip etmeli
Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi (SDG) STK’ların çalışmalarında belirleyici rol oynuyor. 17 küresel hedefin Binyıl Kalkınma Hedefleri’ne (MDG) göre daha kapsayıcı şekilde hazırlandığı kabul edilse de sivil toplumun devletlerin verdiği taahhütlere ilişkin performanslarını takip etmesi gerekiyor.
şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri uygulanmalı
Başta şeffaflık ve hesapverebilirlik olmak üzere sivil toplumun çalışma prensipleri ve yaklaşımları üzerine küresel düzeyde uygulanabilecek ilkelerin tespit edilmesi için farklı çalışmalar yürütülüyor. Bu ilkelerin uygulanabilir olması için, konuya ilişkin mevcut çalışma ve deneyimleri dikkate alması ve sivil alandaki farklı aktörlerin katılımıyla hazırlanması gerekiyor.
eşitsizlik ve adaletsizliğe karşı artan protestolar
Eşitsizlik ve adaletsizliğe karşı yapılan protestoların sayısı tüm dünyada artıyor. Sivil alanı daraltmaya hatta kapatmaya yönelik müdahalelere eylem ve protestoların yaşandığı yerlerde daha sık rastlanıyor.
hak mücadelelerini bir araya getiren yeni yöntemler bulunmalı
Yeni sosyal hareketlerin örgütlülüğü daha kısa olsa da sosyal sorunlara dikkat çekmede daha etkili, yaratıcı ve hızlı. Sosyal değişim yaratmak için sivil toplumun yeni sosyal hareketlerle süregelen hak mücadelelerini bir araya getiren yeni yöntemler bulması gerekiyor.
101 ülkede sivil alan daraldı
CIVICUS’un yaptığı araştırmaya göre 2015 yılında 101 ülkede sivil alanın daraldığı tespit edildi. Bu sayı bir önceki yıl 96’ydı ve sanılanın aksine gelişmiş demokrasilerde de sivil alanın daraldığı örnekler mevcut.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Uluslararası Sivil Toplum Haftası’nda neler konuşulduğuna Twitter’dan bakmak için #ICSW2016 etiketine göz atabilirsiniz.
Bizi Takip Edin