Çocuklarla Barışa Oyna!

04 Nisan 2016
Beden hareketi ve sporun, insanların davranışlarını ve dünyayı görme biçimlerini etkilediğine inanan Sosyal Güçlendirme için Spor ve Beden Hareketi Ağı Bomovu’nun “Barışa Oyna” çalışması Ağrı ve Kars’ta 8 yaş üzeri çocuklarla başlıyor.   Sosyal Güçlendirme için Spor ve Beden Hareketi Ağı Bomovu’nun Ağrı ve Kars illerinde yaşayan 8 yaş üzeri çocuklara yönelik Barışa Oyna çalışması […]

Beden hareketi ve sporun, insanların davranışlarını ve dünyayı görme biçimlerini etkilediğine inanan Sosyal Güçlendirme için Spor ve Beden Hareketi Ağı Bomovu’nun “Barışa Oyna” çalışması Ağrı ve Kars’ta 8 yaş üzeri çocuklarla başlıyor.

 

Sosyal Güçlendirme için Spor ve Beden Hareketi Ağı Bomovu’nun Ağrı ve Kars illerinde yaşayan 8 yaş üzeri çocuklara yönelik Barışa Oyna çalışması Avrupa Birliği’nin Sivil Düşün Programı desteğiyle başlıyor. Çalışmayla bölgede yaşayan çocukların kültürel miraslarına sahip çıkmaları ve korumalarına yönelik bir eğitim programı gerçekleşecek.

Program, somut olmayan kültürel mirasın bir parçası olan oyunlar üzerinden, çocukların yaşadıkları toprakların zenginliği ve çeşitliliği konusunda bilinçlenmelerini sağlayarak, onları korumaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

Kars ve Ağrı, Türkiye’nin Kuzey-Doğu’sunda İran ve Ermenistan sınırı boyunca uzanan iki önemli kent. Ancak her iki kent de kendine özgü pek çok sosyal ve ekonomik sorunla yüzleşmek zorunda, bölgesel gelişmişlik sıralamalarında listenin çok gerisinde. Bölgedeki kapalı sınır kapıları sadece ciddi bir ekonomik kayba sebep olmakla kalmayıp sınırın öte tarafındaki yaşama dair bir algının gelişmesine de engel oluyor. Geliştirilen oyun programı, BoMoVu’nun savunduğu beden hareketinin getirdiği diyalog gücünü oyunlara dayandırıyor. Amaç, kültürel mirasa sahip çıkarak, çocukların çevreleriyle kurdukları ilişkide sosyal içermeyi temel alan barışçıl bir ortamın gelişimine katkıda bulunmak ve böylece kapalı olan sınırın ötesindeki yaşamla ilgili algıyı iyileştirmek.

bomovu1YAZIYA

Çalışmanın ilk aşamasında, Amsterdam’daki Anne Frank House müzesinin Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirdiği “Önyargı, Ayrımcılık ve Eşit Haklar Hakkında Eğitmenlik” adlı seminerden edinilen bilgilerle spor yoluyla barışmaya odaklanan bir eğitim yaklaşımı geliştirilecek. Anne Frank House’un yanı sıra Sivil ve Ekolojik Haklar Derneği SEHAK’tan danışmanlık desteği alarak hazırlanacak bu beden odaklı eğitim yaklaşımında, sporun kendi bünyesinde barındırdığı hoşgörü, kapsayıcılık, eşit haklar, erdem, haz, mutluluk, sevgi ve saygı gibi değerleri ön plana çıkarılacak. Bu süreçte, barışma yöntemlerinin bedenselleştirilmesi ve oyunlu eğitimin yarattığı sosyal fayda konusunda uzmanlara danışılacak.

On kişilik çocuk gruplarında her iki şehirde beşer kere uygulanacak eğitimler için, yerelde çocuklara yönelik çalışmalar yürüten örgütlere ulaşarak eğitim programları teklif edilecek. Mayıs ayına yayılan eğitim uygulamalarından sonra çocukların kültürel mirasa sahip çıkma, birliktelik ve paylaşım değerlerinin korunması konusundaki fikirleri hakkında bilgi veren, iç ve sınır ötesi iletişimin gelişiminde yapılması gereken gelecek çalışmaların önünü açan ve beden hareketi gibi alternatif araçların kullanılmasını teşvik eden bir izlenim raporu hazırlanacak. Rapor, sporu araç olarak kullanmak isteyen tüm sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşılacak.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

http://bomovu.org/