BİA Medya Raporu: Hapis, saldırı, hakaret davası, işsizlik

13 Ocak 2016
Bianet, 2015’in Son Üç Ayında Medya Gözlem Raporu’nu yayınladı. Rapora göre, 31 gazeteci, 8 dağıtımcı 2016’ya hapiste girdi. Ekim-Aralık döneminde 15 gazeteci, 2 medya grubu veya organına saldırıldı; 3 Suriyeli gazeteci öldürüldü. Cumhurbaşkanına hakaretten 42’si gazeteci 93 kişi için işlem yapıldı. 213 medya çalışanı işsiz kaldı. Rapor, 26 gazetecinin Terörle Mücadele Kanunu (TMK) uyarınca 337 […]

Bianet, 2015’in Son Üç Ayında Medya Gözlem Raporu’nu yayınladı. Rapora göre, 31 gazeteci, 8 dağıtımcı 2016’ya hapiste girdi. Ekim-Aralık döneminde 15 gazeteci, 2 medya grubu veya organına saldırıldı; 3 Suriyeli gazeteci öldürüldü. Cumhurbaşkanına hakaretten 42’si gazeteci 93 kişi için işlem yapıldı. 213 medya çalışanı işsiz kaldı.

Rapor, 26 gazetecinin Terörle Mücadele Kanunu (TMK) uyarınca 337 yıl 6 ay hapisle, 58’inin de “örgüt yöneticiliği,” örgüt üyeliği” veya “örgüte yardım” suçlamasıyla 877 yıl 6 ay hapisle yargıladığını gösteriyor. Ayrıca, dört gazeteci, “silahlı isyana teşvik” veya “darbe teşebbüsü” suçlamasıyla toplam iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 40 yıl hapis istemiyle yargılanıyor. 2 gazeteci de, “örgüt üyeliği” ve “casusluk” iddiasıyla müebbet hapis ve 20 yıl hapis istemiyle soruşturma geçiriyor.

Barış sürecinden iyide uzaklaşılmasıyla birlikte mahkemeler, Kürt medyasından üç gazeteciyi 6 yıl 3 ay 22 gün hapis ve 24 bin TL para cezasına mahkum etti.

BİA Medya Gözlem Raporu’nda “öldürülen gazeteciler”, “hapisteki gazeteciler”, “saldırı, tehdit ve engellemeler”, “soruşturmalar, açılan-süren davalar, kararlar”, “hakaret, kişilik hakları ve tazminat davaları”, “yasaklamalar, kapatmalar, toplatmalar”, “Anayasa Mahkemesi”, “AİHM”, “RTÜK” ve “YSK” bölümleri yer alıyor.

31 gazeteci ve 8 dağıtımcı 2016’ya cezaevinde girdi. Gazetecilerin 17’si ve dağıtımcıların tamamı Kürt medyasından; TMK ile TCK kapsamında “örgüt” bağlantılı olarak hapiste bulunuyor. Cezaevindeki 31 gazeteciden 19’u hükümlü, üçünün yargılanması sürüyor; dokuzunun durumu soruşturma aşamasında.

Hapisteki 31 gazeteciden 17’si ‘Kürdistan Topluluklar Birliği-Türkiye’ (KCK), ‘PKK’ ve ‘DYG’; ikisi ‘Marksist Leninist Komünist Partisi’ (MLKP); ikisi ‘Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi’ (DHKP-C); biri ‘Direniş Hareketi’, biri ‘Türkiye Komünist Emek Partisi/Leninist’ (TKEP/L) örgütlerine üyelik suçlamasıyla yargılanma konusu oldu. Biri “FETÖ/Paralel Devlet Yapılanması” örgütü yöneticiliğinden, biri  “Devletin gizli belgelerini tahrip/kullanma” ve “hükümeti yıkmaya teşebbüs” iddiasıyla yargılanırken, biri “FETÖ/PDY örgüt yöneticiliği”nden soruşturmaya konu edildi; ikisi de “FETÖ/PDY” örgütüne “yardım” ve “gizli belge temin etmek”ten soruşturma geçiriyor.

Raporun tamamı için tıklayınız.