Gülümseten Dükkan, duygu sömürüsü yapmayan mesaj

16 Aralık 2015
Özürlüler Vakfı’nın hak temelli projelerine kaynaklık etmek üzere açılan ve sağlıklı tatları, organik ürünleri tüketicinin hizmetine sunan Gülümseten Dükkan,  duygu sömürüsü yapmayan yardım çalışmalarına çok iyi bir örnek oluşturuyor. Özürlüler Vakfı, Gülümseten Dükkan’ın başlangıç noktasını şöyle açıklıyor: “Bir sivil toplum kuruluşunun ilgili kesime yardım sunabilmesi için belli bir gelir elde etmesi gerekir. Kimse bunu yadırgayamaz. […]

Özürlüler Vakfı’nın hak temelli projelerine kaynaklık etmek üzere açılan ve sağlıklı tatları, organik ürünleri tüketicinin hizmetine sunan Gülümseten Dükkan,  duygu sömürüsü yapmayan yardım çalışmalarına çok iyi bir örnek oluşturuyor.

Özürlüler Vakfı, Gülümseten Dükkan’ın başlangıç noktasını şöyle açıklıyor: “Bir sivil toplum kuruluşunun ilgili kesime yardım sunabilmesi için belli bir gelir elde etmesi gerekir. Kimse bunu yadırgayamaz. Fakat ülkemizde bu geliri elde etmek için yapılan şey ne yazık ki duygu sömürüsüne dayanmaktadır. Bu resmin diğer yanında ise her gün ağlamaklı onlarca mesaja maruz kalan kişiler yer almakta ve ne yazık ki bu kişilerde bu tip taleplere duyarsızlık oluşmakta. İnsanlar bitmek bilmeyen talepler karşısında kurumsal güven problemi yaşamaktalar.”

ORGANİK GIDAYA DA DESTEK

Gülümseten Dükkan’ı, “böylesine çirkin bir mesaj vermeyi” reddettiği için kuran Vakıf, “Bunu sivil toplum kuruluşu olmanın doğası ve gerekliliğinde olan bir görev olarak yapıyoruz. Çünkü bizler kendinden emin, insanları acındırmayan, duygu sömürüsü yapmayan, talepkar ve uyarıcı bir mesaj vermek niyetindeyiz” diyor. Bu mesajı güçlü kılabilmek için seçtikleri alan da çok anlamlı: Yıllarca bireylerin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için çalışmalar yapan bir kuruluş olarak, sağlıklı besinin önemini, engelliliğin sağlıkla olan bağını vurgulamak istemişler. Çünkü bir engellinin iyi bir bakım ve gerekli sağlık müdahaleleriyle hayatının kolaylaşacağının farkında, sağlıklı beslenmeyen kişilerinse belli başlı sağlık problemleri yaşayacaklarının, ileri yaşlarında tamamen yaşam standartlarının düşeceğinin bilincindeler. “Daha da önemlisi bunun durdurulamaz olmadığının farkındayız. Bu nedenle gelişmekte olan organik ve doğal gıda alanına destek vermemiz ve bunu yaymamız gerektiğini düşündük” diyorlar.

ALIŞVERİŞİ AŞAN BİR BAĞ

Böylece saha çalışmaları yapmışlar; organik üretim yapan kişileri bulmuş ve bir araya getirmişler. Bu çalışmalar sırasında, kadınların organik, eski usul ürünler ürettiğini, kendi markalarını oluşturmaya çabalasalar da pazar bulmakta zorlandıklarını görmüşler. Sonuçta Gülümseten Dükkan, sağlıklı yaşam adına yola çıkan, kadın istihdamına ağırlık veren ve Özürlüler Vakfı’nın hak temelli projelerine kaynaklık edecek bir çalışma olarak son şeklini bulmuş. Hedef,  “Gülümset” diyerek tek bir kişiden çıkıp çoğalan ve bireysel hareketin toplumsal harekete dönüştüğü, güçlü bir yapı oluşturmak… Dükkanın sorumluları, “Salt bağış toplamanın ötesinde kişileri belli bir paylaşımın içine sokmayı, pazarlığı-alışverişi aşan bir bağ kurmayı hedefledik.  Projeye ne şekilde dahil olursa olsun, her katılımcının yaşam standardını yükseltmeyi amaçladık. Sağlıklı beslenen sağlıklı bir nesil, emeğine sahip çıkan kadınlar ve kendi hakkını avunabilecek güçte engelliler hayal ettik” diyor.

Gülümseten Dükkan ürünleri son olarak Kiralık Aşk dizisinin senaryosuna girdi ve izleyicilere tanıtıldı.

Özürlüler Vakfı

Gülümseten dükkan

Gülümseten blog