Nepal’in azınlık Müslümanları
İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) Yetim Dayanışma Günleri dolayısıyla düzenlediği Nepal gezisini vakfın web sitesinde kaleme alan Serdal Benli, Nepalli Müslümanların durumunu anlatıyor. Seyahatname’den, daha çok kadınların İslam’a geçmeye eğilimli olduklarını, Müslüman olanların ailelerince dışlandığını ve Nepal’de azınlık hayatı yaşadıklarını öğreniyoruz. Nepal’de ilk dikkatlerini çeken şeyin havaalanında İngilizce “Nepal’in egemenliği hiçbir zaman yabancılara bırakılmadı” ve ”Nepal’de […]
İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) Yetim Dayanışma Günleri dolayısıyla düzenlediği Nepal gezisini vakfın web sitesinde kaleme alan Serdal Benli, Nepalli Müslümanların durumunu anlatıyor. Seyahatname’den, daha çok kadınların İslam’a geçmeye eğilimli olduklarını, Müslüman olanların ailelerince dışlandığını ve Nepal’de azınlık hayatı yaşadıklarını öğreniyoruz.
Nepal’de ilk dikkatlerini çeken şeyin havaalanında İngilizce “Nepal’in egemenliği hiçbir zaman yabancılara bırakılmadı” ve ”Nepal’de işler yavaş yürür” yazan iki tabela olduğunu belirten Benli, İslami Sangh Nepal’e (Nepal İslam Birliği) bağlı Huda Human Developement Academy’nin (İnsan Geliştirme Akademisi) yer aldığı iki katlı bunanın oldukça bakımsız olduğunu ifade ediyor. İslam Sang Nepal’in Cemaati İslami bünyesinde çalıştığını, altında, 3 kuruluş daha olduğunu anlatan Benli, Huda’nın bu kuruluşlardan biri olduğunu belirtiyor. Bu örgütlenme şeklinin, tepki çekmeden rahatça çalışabilmek için tercih edildiğini anlatıyor.
MÜSLÜMAN OLDUĞU İÇİN DIŞLANANLAR
Benli’ye göre, İnsan Geliştirme Akademisi 2009 yılında kurulmuş. İHH’nın sponsorluğunda faaliyet gösteriyor; o tarihten bu yana 50 kişi Müslüman olmuş. Burada yeni Müslüman olmuş kadın ve erkeklere barınma imkanı sağlanıyor. Genelde yeni Müslüman olanlar aileleri tarafından dışlandığı için, bu alanda çalışma gereksinimi duyulmuş. Belli bir süre eğitim görenler başka bir yere naklediliyor ve yeni Müslüman olan ailelere yer açılıyor.
ARAPÇA VE NEPALCE KUR’AN
Merkezde yine İHH sponsorluğunda Kur’an yazılımı yapılmış; seslendirmeli olarak hem Nepalce hem de Arapça öğretiliyor. Merkezde iki kişinin Müslüman oluşuna da şahitlik ettiklerini belirten Benli, onların İslam’a girme nedenlerini Hinduizim’de eşitlik olmadığı, kast sistemi (sınıf ayrılığı) olduğu, İslam’da kadına daha fazla saygı duyulduğu şeklinde açıkladıklarını aktarıyor. Ancak İslam’a girdikten sonra ailelerinden eziyet görmelerinden dolayı burada kalıyorlar. Merkez yetkililerine göre İslam’a girme eğilimi kadınlarda daha fazla.
Birganj şehrinde İstanbullu hayırseverlerin yaptırdığı İslam Kültür Merkezi’nden de söz eden Benli, inşaatın yaklaşık bir yıl süreceğini, maliyetin ise Türkiye şartlarına göre oldukça yüksek bir rakam tuttuğunu belirtiyor. Sebebi, Nepal’de sanayileşme olmadığı için, demir ve çimentonun Hindistan’dan gelmesi… İnşaatı tamamlandığında merkezin Nepal’de azınlıkta olan Müslümanları birbirleriyle kaynaştıracağını söylüyor.
İNEK KUTSAL SAYILDIĞINDAN MANDA KURBAN EDİYORLAR
İHH ekibi, seyahatte Sunsari şehrinde yapımı tamamlanan yetimhanenin açılışına da katılmış; 2 katlı ve 75 kişi kapasiteli olan yetimhanede halen 35 yetim barınıyor. İnşaat aşamasında olan Mu’sab Bin Umeyr Yurdunu da ziyaret ettiklerini belirten Benli, “Medreseden şu ana kadar bin civarında öğrenci mezun olmuş. Sponsorluğunu Ankaralı bağışçıların üstlendiği medrese devletten hiçbir destek almıyor. Bu nedenle öğretmenlerin maaşları zorluk içerisinde ödeniyor” diyor. Bragnagar şehrinde İHH’nın yaptırdığı Valid Değer Medresesi ve Camii’inden de söz eden Benli, 315 öğrencisi bulunan medrese öğrencileri için İstanbul’dan bağışlanan kurbanlardan birinin kesildiğini belirtiyor. Nepal’de kutsal sayıldığından inek kesilemediği için, Müslümanların manda kesmek zorunda kaldıklarını da ekliyor.
Yazının tamamı için tıklayınız.
Bizi Takip Edin