Tahir Elçi’nin öldürülmesine tüm yurtta protesto

30 Kasım 2015
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, dün son yolculuğuna uğurlanırken, öldürülmesi çeşitli kentlerde protesto edildi. Van’da bugün yapılması planlanan ‘Yeni Yaşama Merhaba’ mitingi Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi nedeniyle iptal edildi. Miting için gelen kalabalık HDP Van İl Binası önüne gelerek Elçi’nin öldürülmesi olayını protesto etmek için yürüyüş ve basın açıklaması yapmak istedi. Fakat grubun […]

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, dün son yolculuğuna uğurlanırken, öldürülmesi çeşitli kentlerde protesto edildi.

Van’da bugün yapılması planlanan ‘Yeni Yaşama Merhaba’ mitingi Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi nedeniyle iptal edildi. Miting için gelen kalabalık HDP Van İl Binası önüne gelerek Elçi’nin öldürülmesi olayını protesto etmek için yürüyüş ve basın açıklaması yapmak istedi. Fakat grubun yürüyüş yapmasına polis izin vermedi. Polis cadde üzerinde set oluştururken, toplanan kalabalık da Beşyol Mevkii’ni trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı.

Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde de yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı, cinayet kınandı. Hakkari’de KESK öncülüğünde yapılan yürüyüşün adından, basın açıklaması İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut tarafından okundu. Bir insan hakları savunucusu ve barış elçisini daha kaybetmenin üzüntüsü içeresinde olduğunu söyleyen Akbulut, “Tahir Elçi’nin mirası olan barışı ve insan haklarını haykırmaya devam edeceğiz. Karanlık odakların 1990’lardan bu yana ülkemizde işlenen faili belli cinayetleri, gözaltı kayıplarını sorgulayan, araştıran ve katillerin peşini peşini bırakmayan Tahir Elçi’de bir faili belli cinayete kurban edildi” dedi.

Şanlıurfa’da çeşitli STK ve siyasi partilerin oluşturduğu Demokrasi Platformu üyesi 200 kişi, öldürülen Elçi için saygı duruşunda bulundu. İHD Şube Başkanı Nalan Durdu, “Düşünce ve ifadelerinden dolayı tutuklayamadıkları ve sindiremedikleri Tahir Elçi’yi tek kurşunun reva görüldü. Dökülen kandan menfaat umanlar, toplumsal barışımıza kastedenler tarih karşısında hesabını vereceklerdir” diye konuştu.

Antalya’da da Emek ve Demokrasi Güçleri’nin eylemi vardı. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Antalya Şube Başkanı avukat Nusret Gürgöz basına yaptığı açıklamada, şöyle dedi: “Tahir Elçi’nin hayatı infaz, kayıp, işkence ile mücadeleyle, hak ve adalet mücadelesiyle geçti. Ve maalesef mücadele ettiği yöntemlerle katledildi.”

Adıyaman’da Elçi’nin öldürülmesi ve polis memuru Ahmet Çiftaslan’in şehit edilmesi protesto edildi. Çeşitli STK’lara üye 60 kişi, kınadıkları saldırının faillerinin en kısa sürede yakalanarak cezalandırılmasını istedi.

İzmir’de de Baro, Çağdaş Avukatlar, Emek Demokrasi ve Barış Güçleri adına DİSK, KESK ve TMMOB üyeleri Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesini protesto etti.  ÇHD adına basın açıklamasını okuyan Avukat Yakup Gül, “Tahir Elçi’yi katledenler ve bu acı atmosferin oluşumuna katkı koyanlar bilmeli ki asla korkmuyoruz, hepimiz Tahir Elçiyiz. Tahir Elçi’yi öldüren ne serseri kurşun ne de kaldığı iki ateştir. Öfkemiz hiç dinmeyecek. Bugün bir barışsever elçiyi kaybettik” dedi. İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan da “Baro Başkanımız Tahir Elçi’nin katlini ve polis memurumuzun şehit edilmesini daha önceki yüzlerce saldırı gibi bir kez daha lanetliyoruz. faillerinin biran önce ortaya çıkarılarak yargı sürecinin adil bir biçimde işletilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Tahir Elçi’nin öldürülmesi, Bingöl ve Tunceli’de yapılan basın açıklamaları ve yürüyüşle protesto edildi.

ARDI ARDINA AÇIKLAMALAR

Agos gazetesi de yayınladığı  açıklamada şöyle dedi: “Bir Cumartesi sabahına daha uğursuz bir haberle uyandık. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır’da şehrin kültürel miraslarından Dört Ayaklı Minare’nin kurşunlara hedef olmasını önlemek amacıyla bir basın açıklaması yaptığı günde, ensesinden vurularak hayatını kaybetti.

Elçi ‘Fırat’ın doğusunda’ cereyan eden insan hakları ihlallerini yakından takip eden, neredeyse tüm ömrünü bu mücadeleye vakfetmiş bir insan hakları savunucusuydu. Elçi Temizöz davası, Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin bombalanması ve Roboski Katliamı davalarının da aralarında olduğu pek çok davada hak savunuculuğu yaptı. Elçi tüm bu çabalarının ötesinde, barış için, silahların susması için de büyük gayret gösteren, çırpınan bir avukattı. Bu yönüyle zaman zaman iktidarların hedefinde olmuştur. Elçi bilindiği gibi son olarak bir televizyon kanalında söylediği sözler nedeniyle de takibata uğramış, hakkında dava açılmıştı.

Barış için çırpınan bir dostumuzu daha kaybettik. Kürt halkının ve tüm Türkiye halklarının başı sağolsun. Umudumuz ve gayretimiz bu cinayetin bir an önce aydınlığa kavuşması yönünde olacaktır.”

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ise yaptığı açıklamada, bir Baro Başkanının katledilmesinin sıradan bir olay olarak değerlendirilemeyeceğini, Tahir Elçi’ye sıkılan kurşunun Kürt halkının mücadelesine sıkılmış olduğunu belirtti. TÜSİAD’dan da bu konuda bir açıklama yapılarak, “Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’ye yönelik saldırıyı kınıyoruz. Olayın sorumlularının bir an önce bulunmasını bekliyoruz. Tahir Elçi’nin ve çıkan çatışmada şehit olan polislerimizin yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz” denildi. Bir açıklama da İnsani Hak ve Hürriyetler Derneği (HÜR DER) Genel Merkezi’nden geldi:  “Tahir Elçi’nin öldürülmesiyle karanlık yüzünü bir kez daha en bariz şekilde gördüğümüz bu çatışma ortamının mutlaka ama mutlaka herkes tarafından lanetlenmesi ve bu şiddet sarmalının devamını sağlayanların vicdanlarda mahkûm edilmesi elzemdir.  Bu olayın provokasyona dönüşmemesi için azami gayret sarf edilmeli, bu olayı provoke ederek halkın huzurunu kaçırmaya çalışanlara fırsat verilmemelidir.”