Tohum ekilmez, masal anlatılmazsa ölür

25 Kasım 2015
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin başlattığı “Doğa Dostu Kent Bahçeleri – Tohumlar Kampüse” kampanyası devam ediyor. Kampanya kapsamında, Adım Adım Oluşumu desteğiyle bu yıl 4 devlet üniversitesi kampüs bostanlarına kavuştu. Hedef bu sayıyı, sizlerin desteğiyle, 20’ye çıkarmak.   Buğday Derneği’nin Adım Adım’la yaptığı ortak çalışmayla, 1 Mart 2015’te Antalya Maratonu Runatolia’da toplanan bağışlarla Mersin Üniversitesi, […]

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin başlattığı “Doğa Dostu Kent Bahçeleri – Tohumlar Kampüse” kampanyası devam ediyor. Kampanya kapsamında, Adım Adım Oluşumu desteğiyle bu yıl 4 devlet üniversitesi kampüs bostanlarına kavuştu. Hedef bu sayıyı, sizlerin desteğiyle, 20’ye çıkarmak.

 

Buğday Derneği’nin Adım Adım’la yaptığı ortak çalışmayla, 1 Mart 2015’te Antalya Maratonu Runatolia’da toplanan bağışlarla Mersin Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, ODTÜ ve İTÜ Taşkışla kampüslerinde bostanlar kuruldu, Ekolojik Yaşama Giriş eğitimleri verildi.

İlk kampüs Mersin Üniversitesi kampüsüydü. 25 kişilik ekiple 1×2 metre boyutlarında 5 adet yükseltilmiş sebze yatağı yapıldı. “Tohum ekilmez, masal anlatılmazsa ölür” sloganıyla gitgide büyüyen ekip, 35 kişilik sürekli topluluğa dönüştü. Bostan artık sürekli uğranan, ders aralarında vakit geçirilen bir buluşma noktası.

Adana Çukurova Üniversitesi’nde ve İTÜ Taşkışla kampüsünde de aynı uygulamalar yapıldı. Çukurova Üniversitesi’nde, At çiftliği yanında seçilen alan, gübre temini açısından kolaylık sağladı. ODTÜ’de ise ayrılan 250 metrekare alan üzerinde doğal yükseltilmiş yatak uygulaması gerçekleştirildi. Alanın çevresi çitle çevrildi ve damlama sulama sistemi entegre edildi.

TOHUMLARA MASAL, KORKULUKLARA ATÖLYE

Teori ve pratik uygulama sonrası kurulan bostanlarda okulların tatil olduğu yaz sezonu boyunca, her kampüs kendi iletişim kanallarını oluşturdu. Tüm kampüs bostanlarının birbiriyle iletişimini sağlayacak olan sosyal medya grubu Facebook platformu üzerinde oluşturuldu. Sezon boyunca bostanlarda bostan ekiplerince, Tohumlara masal anlatmak, fide dikim şenlikleri, korkuluk atölyeleri, ekolojik bilinçlendirme toplantıları gibi etkinlikler düzenlendi. Kaz Dağları’ndaki Çamtepe Ekolojik Yaşam Kültürü Merkezi’nde, eylül ayında bir araya gelen Tohumlar Kampüse Ekipleri kampüsler arası tohum takası bile yaptı.

Buğday Derneği, “Proje kapsamında iletişime geçtiğimiz, birlikte çalıştığımız öğrencisinden, rektörüne; muhtarından öğretmenine her birey, tecrübe ettiğimiz modelleri kendi çevrelerinde de hayata geçirebilme ve gıda topluluğu oluşturma yönünde harekete geçebilme olasılığı taşıyor. Bu da, ‘dönüşüm insanın kendisinden başlar’ inancımıza can katıyor. Proje kapsamında verdiğimiz Ekolojik Yaşama Giriş Eğitimi’yle gıdadan ulaşıma, enerji kullanımından tüketim alışkanlıklarına birçok alanda tüketici olmaktan ‘türetici’ olmaya giden yolu anlatıyoruz. İyi bilginin yayılması ve çoğaltılması içinse proje sonunda bir kent bahçeciliği kitabı ve pratik uygulama videosu hazırlayacağız” diyor, toplanacak bağışlarla, daha çok üniversiteye tohumları hep birlikte yaymaya çağırıyor.

Bağışlarınız için

Alıcı Adı: Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği

Garanti Bankası Karaköy Şubesi (400) Hesap No: 6294521

IBAN: TR80 0006 2000 4000 0006 2945 21

Kredi kartıyla bağış için tıklayınız.

PayPal ile bağış için tıklayınız.