Çocuk cezaevlerine araştırma önergesi

20 Nisan 2016
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Siirt Milletvekili Besime Konca, çocuk cezaevlerinin kapatılması ve başta nitelikli cinsel istismar olmak üzere cezaevlerinde çocuk tutuklu ve hükümlülerin maruz kaldığı işkence ve kötü muamelenin tüm boyutlarıyla araştırılarak mağduriyetlerin giderilmesi için araştırma önergesi verdi. Konca önergesinin gerekçesini şöyle açıkladı: “Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü tarafından TBMM İnsan Hakları İnceleme […]

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Siirt Milletvekili Besime Konca, çocuk cezaevlerinin kapatılması ve başta nitelikli cinsel istismar olmak üzere cezaevlerinde çocuk tutuklu ve hükümlülerin maruz kaldığı işkence ve kötü muamelenin tüm boyutlarıyla araştırılarak mağduriyetlerin giderilmesi için araştırma önergesi verdi.

Konca önergesinin gerekçesini şöyle açıkladı:

“Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü tarafından TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na yapılan sunumda, 13 Ocak 2016 tarihi itibariyle, 179 611 kişilik mevcuduyla cezaevlerinin %99,69 doluluk oranına ulaştığı ve bu mevcudun 2384’ünü, 1667 tutuklu ve 717 hükümlü olmak üzere çocukların oluşturduğu açıklanmıştır.

“Türkiye Cumhuriyeti, tarafı olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi Madde 37/b ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun 4/i. Maddesi ile ‘Çocuklar hakkında özgürlüğü kısıtlayıcı tedbirler ile hapis cezasına en son çare olarak başvurulacağını’ taahhüt etmektedir. Ancak açıklanan veriler, cezaevlerinde bulunan çocuk sayısının %70’inin tutuklu bulunduğunu ve 6 ay ile 2 yıl arasında değişen uzun sürelerle tutukluluk halinin peşin cezaya dönüştürüldüğünü ortaya koymaktadır.

Çıplak arama ve hoş geldin dayağı

“Özgürlüklerinden mahrum bırakılmalarıyla zaten cezalandırılan çocukların, cezaevlerinde yedikleri yemeklerin nitelik ve niceliklerindeki ciddi sorunlar, aileleri ile görüşmede zaman ve mekan sınırlılığı, örgün eğitimden uzaklaşma, doktora erişim ve tedavi kısıtlılığı şeklinde tezahür eden eğitim-öğretim, sağlık ve beslenme gibi en temel hakları gasp edilmektedir. Ayrıca son zamanlarda basında yer alan haberler ve avukatları aracılığıyla elde edilen bilgilere göre Adana E Tipi Cezaevinde, ‘çıplak arama’ adı altında cinsel tacize, ‘hoş geldin dayağı’ tanımlaması ile rutin olduğu anlaşılan ve kameraların olmadığı her ortamda uygulanan fiziksel şiddete, ‘bana başkanım diyeceksin’ şeklindeki dayatmalarla ağır psikolojik şiddete ve boyun eğilmemesi halinde yine fiziksel şiddete maruz kaldıkları ortaya çıkmıştır. İdare tarafından tişört ve pantolonlarının sıyırılmasının istenmesi gibi çocukların maneviyatını zedeleyen ciddi ihlallerin bulunduğu çocuk cezaevlerinde fiziksel şiddet ve cinsel istismar aynı koğuş içinde farklı yaş grubundaki çocuklar arasında da gerçekleşmektedir. Özellikle siyasi suçlar kapsamında cezaevinde bulunan çocukların; yetişkin koğuşlarına konularak yetişkinlerin fiziksel ve cinsel istismarına maruz bırakılmaları, zorla çalıştırılmaları, ağır disiplin cezalarının uygulanması söz konusudur.

Sincan, Pozantı, Şakran, Antalya, Muğla…

“Geçtiğimiz aylarda Sincan cezaevinde de benzer işkence ve kötü muamelelerin bulunduğuna dair bir rapor basında ayrıntılarıyla yer aldı. Bu durum 2011 yılında ağır işkence ve hak ihlalleri ile cinsel şiddetin uygulandığı Pozantı Çocuk Cezaevi ile ardından Sincan, Şakran, Antalya ve Muğla Cezaevlerinde ortaya çıkan benzer uygulamaların denetimsizlik ve cezasızlık politikalarından kaynaklı halen devam ettiğini göstermektedir. Pozantı cezaevinde ağır cinsel şiddet ve kötü muameleye uğrayan çocuklar örneğinde gördüğümüz gibi sorumluluğu bulunan kamu görevlileri takipsizlik kararı ile korumaya alınırken çocuklar tekrar cezalandırıldılar.

“Travma merkezleri haline gelen çocuk cezaevlerindeki sorunlara ‘çocuğun yüksek yararı ilkesi’ gözönünde bulundurularak çözüm bulunması gerekirken, AKP iktidarı, Hatay, Tarsus, Diyarbakır ve Kayseri’de 288’er kişi kapasiteli olmak üzere inşaatı devam etmekte olan 4 adet ve Çorlu’da proje aşamasında olan 1 adet, toplamda 5 adet yeni çocuk cezaevinin açılacağı yönünde beyanlarda bulunmaktadır.

“Aksine uygulanagelen denetimsizlik ve cezasızlık politikaları neticesinde cinsel istismarın, ağır psikolojik ve fiziksel şiddetin sistematik olarak uygulandığı mekânlar haline gelen mevcut çocuk cezaevlerinin kapatılmasına ve çocuğun yüksek yararı temelinde yeni bir çocuk adalet sisteminin tesis edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

“Bu sebeple, çocuk cezaevlerinin kapatılmasına dair usul ve esasların tespit edilip gerekli çalışmaların yapılması ve başta nitelikli cinsel istismar olmak üzere cezaevlerinde çocuk tutuklu ve hükümlülerin maruz kaldığı işkence ve kötü muamelenin tüm boyutlarıyla araştırılarak mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması büyük önem arz etmektedir.”

Kaynak: www.siirtgazetesi.com.tr
Fotoğraf: BBC Documentary