Veri gazeteciliği ile Türkiye’yi görselleştir!

08 Şubat 2016
Freedom House, sivil toplum girişimcilerini, bağımsız araştırmacıları, yurttaş habercileri ve araştırmacı gazetecileri üç ayrı aşamadan oluşan veri görselleştirme çalıştaylarına davet ediyor. Çalıştay I: 19-20 Mart, 2016 Çalıştay II: 16-17 Nisan, 2016 Çalıştay III: 14-15 Mayıs, 2016 Şeffaflığı arttırmak, bilgiye erişimi desteklemek ve daha kaliteli bir habercilik anlayışını teşvik etmek amacıyla tasarlanan bu çalıştaylar hali hazırda […]

Freedom House, sivil toplum girişimcilerini, bağımsız araştırmacıları, yurttaş habercileri ve araştırmacı gazetecileri üç ayrı aşamadan oluşan veri görselleştirme çalıştaylarına davet ediyor.

Çalıştay I: 19-20 Mart, 2016

Çalıştay II: 16-17 Nisan, 2016

Çalıştay III: 14-15 Mayıs, 2016

Şeffaflığı arttırmak, bilgiye erişimi desteklemek ve daha kaliteli bir habercilik anlayışını teşvik etmek amacıyla tasarlanan bu çalıştaylar hali hazırda giriş seviyesinde veri görselleştirme bilgisi olan katılımcıları hedefliyor. Üç haftasonu boyunca verilecek eğitimlerin sonucu olarak katılımcıların, veri toplama, kazıma ve görselleştirmeyi kolaylaştıran yeni yöntem ve araçları etkin bir şekilde kullanarak daha sistematik ve uzun ömürlü çalışmalara imza atması amaçlanıyor.

Çalıştaylar kamusal çıkarları ilgilendiren toplumsal tartışmaların seviyesini bir adım ileriye taşımaya katkıda bulunacak veri görselleştirme ve sivil haritalandırma çalışmalarının geliştirilmesi ve uygulanmasına yoğunlaşacak.

Eğer siz de güncel olarak kamusal değerlere sahip çıkan, veri bazlı araştırma ve/veya projelerin bir parçasıysanız, başvurunuzu dört gözle bekliyoruz. Nüfus politikaları, finansal kurumlar, işçi hakları, mülteci krizi, doğal kaynaklar, silahlı çatışma, siyasi seçimler ve benzeri spesifik konularda uzmanlaşmış adaylara öncelik verilecektir. Çalıştaylara aynı kurumdan tecrübeli ve daha az tecrübeli üyelerin birlikte katılımı teşvik edilir.

Çalıştay serisinin mart ayında düzenlenecek ilk eğitimini Columbia Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi öğretim görevlileri Susan McGregor ve Smitha Khorana üstlenecekken, nisan ve mayıs ayında düzenlenecek ikinci ve üçüncü eğitimlerini Dağ Medya’dan Pınar Dağ verecektir.

Katılımcıların birbirleriyle tecrübelerini paylaşarak işbirliği geliştirmelerinin esas olduğu bu çalıştaylarda görsel iletişim tekniklerinden faydalanan kişi/kurum ve organizasyonlar arasında kaynak paylaşımı ve networking teşvik edilecektir. Bu çalıştayların sonucunda, takım çalışmasına yatkın, yenilikçi ve görsel iletişimin en güçlü örneklerini üreten yaratıcı bir topluluğun bir araya geleceğini umuyoruz.

KATILIM:

Çalıştaya katılım 10 kişiyle sınırlıdır. Çalıştay programı katılımcıların tecrübelerine ve ihtiyaçlarına uygun olarak şekillendirilecektir. Başvurular hem genç hem tecrübeli uzman, araştırmacı ve gazetecilere açıktır. Seçilen kişilerin tüm çalıştaylara katılımı zorunludur ve çalıştayların öncesinde her zaman erişebilecekleri çevrimiçi dersleri tamamlamaları gerekmektedir. Çalıştayların sonunda katılımcılara sertfika verilecektir.

Başvuru için tıklayınız.

Yer: İsveç Araştırma Enstitüsü, Beyoğlu, Taksim

Son Başvuru Tarihi: 22 Şubat, 2016

Ek Bilgi:

Susan McGregor ve Smitha Khorana tarafından verilecek birinci çalıştayda simültane tercüme sağlanacaktır. İstanbul dışından katılmak isteyen kişiler kendi seyahat ve konaklama masraflarını karşılamak durumundadır. Çalıştay süresince iki kahve molası ve öğle yemeği ikram edilecektir. Katılımcıların çalıştaya kendi bilgisayarlarıyla gelmesi gerekmektedir. Organizasyonla ilgili ek sorularınızı Freedom House Proje Koordinatorü Ezgi Öztürk’e (ozturk@freedomhouse.org) iletebilirsiniz.