TRUMAP Projesi kapsamında İspanya ve Türkiye’den uzmanlar bir araya geldi

27 Haziran 2016
Forest Sciences Centre of Catalonia (CTFC) ve Yaşama Dair Vakıf (YADA) ortaklığında yürütülen Trüf Mantarı ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Ağı Projesi kapsamında 2 günlük teknik gezi ve 1 gün süren atölye çalışması tamamlandı. Antalya, Denizli ve Muğla illerinde gerçekleşen çalışmalara, İspanya’dan ve Türkiye’den sivil toplum, kamu, özel sektör ve akademi alanında çalışan 40 kişi katıldı. […]

Forest Sciences Centre of Catalonia (CTFC) ve Yaşama Dair Vakıf (YADA) ortaklığında yürütülen Trüf Mantarı ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Ağı Projesi kapsamında 2 günlük teknik gezi ve 1 gün süren atölye çalışması tamamlandı. Antalya, Denizli ve Muğla illerinde gerçekleşen çalışmalara, İspanya’dan ve Türkiye’den sivil toplum, kamu, özel sektör ve akademi alanında çalışan 40 kişi katıldı.

Proje, Türkiye ve İspanya’da trüf mantarı ve tıbbi aromatik bitkiler alanlarındaki mevcut bilgiyi geliştirmek, farklı bölge ve sektörlerden bir araya gelen paydaşlarla diyalog ve işbirliği alanı oluşturmak ve Türkiye ve İspanya’daki paydaşların uzun vadeli işbirlikleri desteklemeyi amaçlıyor.

trumap projesi

Programın ilk gününde katılımcılar Antalya’da faaliyet gösteren ‘Talya Bitkisel’ ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nü ziyaret etti, aromatik bitkilerden elde edilen yağ üretim sürecini gözlemledi, laboratuvar, koleksiyon bahçesi, üretim ve çoğaltım yapılan seraları inceledi.

trumap

Aynı gün Denizli’de Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı milli park alanı olarak çevrilmiş bölgede trüf mantarı arama çalışmaları yapıldı. Katılımcılar, doğal trüf mantarının yetiştiği arazide, uzmanlar eşliğinde gezerek trüf mantarı çıkardı, trüf mantarı aşılanarak ekim yapılan meşe fidanlığını inceledi.

trüf mantarı

Programın ikinci gününde Muğla Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı alanda defne ve kekik envanter toplama çalışması yapıldı ve yetkililer sürecin nasıl ilerlediği ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Teknik gezi Fethiye’de hem trüf hem de lavantanın aynı tarlaya dikilmiş alan ziyareti ile sona erdi.

Programın üçüncü gününde Türkiye’den katılımcılarla atölye çalışması gerçekleştirildi. Tıbbi aromatik bitkiler ve trüf mantarı olarak iki farklı çalışma grubuna ayrılan katılımcılar, Türkiye’nin bu alanlardaki güçlü ve zayıf yönlerini, gelişmeye dair önündeki fırsatları ve tehditleri değerlendirdi.