Sivil toplum kuruluşlarının Dünya İnsani Yardım Günü mesajları

Dünya İnsani Yardım ve Çalışanları Günü’nde İHH İnsani Yardım Vakfı, Yeryüzü Doktorları ve Hayata Destek Derneği’yle konuştuk. Sivil toplum kuruluşları bugünün önemini belirtirken bazı temennilerde ve çağrılarda bulundular. İnsani yardım çalışanları bir ailedir; diğerlerinin din, ırk, mezhebine bakılmaksızın birbirini kollamalı ve korumalıdır İHH: Yardıma muhtaç insanlara elini uzatan ve bu uğurda yaşamını kaybeden tüm gönüllüleri […]

Dünya İnsani Yardım ve Çalışanları Günü’nde İHH İnsani Yardım Vakfı, Yeryüzü Doktorları ve Hayata Destek Derneği’yle konuştuk. Sivil toplum kuruluşları bugünün önemini belirtirken bazı temennilerde ve çağrılarda bulundular.

İnsani yardım çalışanları bir ailedir; diğerlerinin din, ırk, mezhebine bakılmaksızın birbirini kollamalı ve korumalıdır

İHH: Yardıma muhtaç insanlara elini uzatan ve bu uğurda yaşamını kaybeden tüm gönüllüleri şükran, dua ve minnetle anıyoruz. Yardım kuruluşu çalışanları da başta savaş bölgeleri olmak üzere tüm doğal afet ve insani kriz bölgelerinde acil yardım ulaştırmak için canlarını ortaya koymaktadır. BM verilerine göre son 10 yılda 900’dan fazla insani yardım çalışanı, görev sırasında yaşamını yitirdi.

1992 yılından bu yana dünyanın birçok ülkesinde yardım faaliyetleri yürüten İnsan Hakları ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Afganistan, Nepal, Bosna Hersek, Çeçenistan, Suriye ve Özgürlük Filosu’nda çalışan ve gönüllülerini görev başında şehit vermiş, bu durumdan en çok muzdarip olan kuruluşlardan biridir.

İHH olarak bu anlamlı gün dolayısıyla hayatını kaybeden çalışanları bir kez daha şükranla anarken, bir daha bu tür kayıplar yaşanmaması için bir takım hususlara dikkat çekmek istiyoruz;

  • İnsani yardım çalışanlarının çalışma kolaylığı sağlanması için basın kartı benzeri bir kart çıkarılmalı.
  • İnsani yardım çalışanlarına yönelik tehdit ve saldırılarda bulunan kişi ve ya kişiler ulusal ve uluslararası mahkemelerde yargılanmalı.
  • İnsani yardım çalışanları bir ailedir; diğerlerinin din, ırk, mezhebine bakılmaksızın birbirini kollamalı ve korumalıdır.
  • Yardım çalışanlarına yönelik medya organlarında bilinçlendirici yayınlara sıkça yer verilmeli.

Mazlumlara umut olmak için gittiğimiz tüm coğrafyalarda hayatlarını tüm insanlığın mutluluğuna, hidayetine ve selametine adayan başta Mavi Marmara şehitleri olmak üzere ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileriz.

İnsani yardım çalışanı olmak dünyadaki en zor ama en anlamlı mesleklerden biri

Ali Doğan (Yeryüzü Doktorları Genel Müdürü): Fakirlik, kuraklık, savaş ve afetler gibi doğal ve insan kaynaklı felaketler devam ettiği müddetçe dünya insani yardım çalışmalarına ve çalışanlarına ihtiyaç duymaya devam edecek. Yeryüzünün bu zor manzaralarıyla sürekli yüzleşmek, zaman zaman çok büyük riskler altında çalışmak, ama insana dokunmak, ona en zayıf anında hiçbir karşılık beklemeden gönderilen bir emaneti ulaştırmak, yani insani yardım çalışanı olmak, belki dünyadaki en zor ama en anlamlı mesleklerden biri.

Biz Yeryüzü Doktorları olarak 2000 yılından bu yana yeryüzünde sağlık alanında yardıma muhtaç 40’tan fazla ülkede insani yardım çalışmaları yürütüyoruz. 169 çalışanımız ve 14 bin gönüllümüzle Yeryüzünde iyilik ve sağlık yolunda yürümeye zor koşullarda ve her şartta devam ediyoruz.

Bundan üç yıl önce Somali’de bir çalışanımız olan Dr. Osman Figi’yi silahlı bir saldırıda kaybetmiş bir sivil toplum kuruluşu olarak insani yardım çalışanlarının güvenliğinin sağlanmasının çok önemli olduğunu hatırlatmak isteriz.

Gelin “tek insanlık” için bugün dayanışma içinde olalım

Sema Genel Karaosmanoğlu (Hayata Destek Derneği Direktörü): İnsani yardım işine gönül vermiş, evrensel değerler çerçevesinde “insan” adına özveriyle çabalayan herkesin Dünya İnsani Yardım Günü’nü kutluyoruz!

Afet yaşamış, savaş görmüş tek bir insanın bile hayatına dokunabilmenin hazzını sürekli yaşayanlar olarak biz, Hayata Destek’te sizleri de bu işe gönül vermeye, bize katılmaya çağırıyoruz.  Ülkemizde ve bölgede bu kadar şiddettin ve mağduriyetin yaşandığı bir dönemde insani yardım çalışanlarına hiç bu kadar ihtiyaç olmamıştı.  Gelin “tek insanlık” için bugün dayanışma içinde olalım!