SALT Galata’da Bu son şansımız mı?

İklim değişikliğine odaklı program 14 Kasım’da başlıyor. SALT’ın Kasım 2015’te Paris İklim Değişikliği Konferansı (COP21) paralelinde, iklim değişikliğinin etkileri karşısında müze ve kültür kurumlarının sorumluluklarını tartışmak üzere başlattığı Bu son şansımız mı? SALT Galata’da devam ediyor. 2017 Bonn İklim Değişikliği Konferansı’nı (COP23) takiben, Thank You for the Rain [Yağmur İçin Teşekkürler] (2017) belgesel filminin İstanbul’daki ilk gösterimiyle başlayacak olan […]

İklim değişikliğine odaklı program 14 Kasım’da başlıyor.

SALT’ın Kasım 2015’te Paris İklim Değişikliği Konferansı (COP21) paralelinde, iklim değişikliğinin etkileri karşısında müze ve kültür kurumlarının sorumluluklarını tartışmak üzere başlattığı Bu son şansımız mı? SALT Galata’da devam ediyor. 2017 Bonn İklim Değişikliği Konferansı’nı (COP23) takiben, Thank You for the Rain [Yağmur İçin Teşekkürler] (2017) belgesel filminin İstanbul’daki ilk gösterimiyle başlayacak olan programda, iklim değişikliğiyle bağlantılı çevre sorunları ile çeşitli araştırma ve girişimleri inceleyen sekiz belgesel film yer alıyor.

Tüm filmler orijinal dilinde Türkçe ve İngilizce altyazılı olarak gösterilecektir.

SALT, Eylül 2015’te petrol, kömür veya gaz şirketlerinden destek kabul etmeyeceğini duyurmuştur.

saltonline.org

Thank You for the Rain [Yağmur için Teşekkürler] (2017) filminden bir kare ©Autlook Films

Thank You for the Rain [Yağmur İçin Teşekkürler] (2017)
14 Kasım Salı, 19.00
SALT Galata, Oditoryum

Yönetmen: Julia Dahr
87 dakika
İngilizce; Türkçe altyazılı

Bir insan anormal hava şartlarının getirdiği yıkımla tek başına savaşabilir mi? Kenya’da çekim yaptığı sırada çiftçi Kisilu Musya ile tanışan yönetmen Julia Dahr’ın 2017 yapımı belgesel filmi Thank You for the Rain [Yağmur İçin Teşekkürler] Musya’nın sıradan bir aile üyesinden iklim değişikliğiyle mücadele eden bir lidere dönüşüm sürecine odaklanıyor. Genç çiftçinin sel, kuraklık ve fırtınalarla geçen dört yılın çevreye etkilerini kaydettiği video görüntülerini de içeren belgesel film, işsizlik ve yoksulluğa yol açan bu sürecin zorunlu yer değiştirmeyle ilişkisine dikkati çekiyor. İklim değişikliği bağlamında kentleşme, toplumsal cinsiyet ve asimilasyon konularını ele alan filmin İstanbul’daki ilk gösterimi SALT Galata’da gerçekleştirilecek.

Lüfer – Boğazın Prensi (2015) filminden bir kare ©Mert Gökalp

Lüfer – Boğazın Prensi (2015)
15 Kasım, 19.00
SALT Galata, Oditoryum

Yönetmen: Mert Gökalp
63 dakika
Türkçe; İngilizce altyazılı

İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’ndeki canlı çeşitliliği giderek yok oluyor.  Yönetmen Mert Gökalp’in 2015 yapımı belgesel filmi Lüfer – Boğazın Prensi , nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan, İstanbul’un sembollerinden lüfer balığına odaklanıyor. Gökalp, balıkçı, aktivist ve kentte yaşayan insanlarla yaptığı görüşmeleri de içeren belgesel filminde lüferin hikâyesini su altı çekimleri eşliğinde incelikle ele alıyor.

Gösterimin ardından yönetmen Gökalp ve film ekibinin katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirilecektir.

Les Liberterres [Özgürlük İçin Topraklar] (2015) filminden bir kare ©Koan Production

 Les Liberterres [Özgürlük İçin Topraklar] (2015)
17 Kasım, 19.00
SALT Galata, Oditoryum

Yönetmen: Jean-Christophe Lamy ve Paul-Jean Vranken
82 dakika
Fransızca, Almanca, İtalyanca, Flamanca; Türkçe ve İngilizce altyazılı

Dört çiftçinin tarımın ticarileşmesine karşı başlattığı isyanın canlı bir tasvirini sunan Les Liberterres [Özgürlük İçin Topraklar] (2015), mevcut tarım yöntemlerini reddeden bu güçlü ve etkileyici karakterlerin Avrupa’dan Afrika’ya uzanan hikâyesini anlatır. Açlık ve yetersiz beslenmeyi sadece bilimin sonlandırabileceğini savunan arşiv belgelerini eleştirel bir yaklaşımla değerlendiren belgesel film, dünyanın dört bir yanındaki çiftçilerin ortaklaştığı noktaya dikkati çekiyor: Toprağın dili.

Waste Mandala [Çöp Mandala] (2015) filminden bir kare ©Zenit Arti Audiovisive

Waste Mandala [Çöp Mandala] (2015)
18 Kasım, 14.00
SALT Galata, Oditoryum

Yönetmen: Alessandro Bernard ve Paolo Ceretto
52 dakika
Nepali ve İngilizce; Türkçe ve İngilizce altyazılı

Nepal’deki hızlı tüketim alışkanlıkları ile kitle turizminin yol açtığı çevre kirliliği, ülkenin el değmemiş doğası ve tapınakları kadar dikkati çekmiyor. 2011’den bu yana Himalayalar ve kutsal alanlara bırakılmış çöpleri toplayan Green Soldiers [Yeşil Askerler] gönüllüleri, bu esnada toplumdaki duyarsızlığın yanı sıra, giderek yozlaşan kültürel kimlikleriyle yüzleşiyor. Tüm güçlüklere rağmen toplumda ahenk ve güzelliğin sembolü olacak bir iz bırakmaya kararlı olan grup, Katmandu’nun kutsal meydanlarından birinde çöpten bir Mandala inşa etmek üzere işe koyuluyor.

Alessandro Bernard ve Paolo Ceretto’nun 2015 yapımı belgesel filmi Waste Mandala [Çöp Mandala], Green Soldiers’ın Mandala’dan güç alarak değişimin başlangıcını müjdeleyecek bir sembol bulma gayretini anlatıyor.

Chasing Coral [Mercan Peşinde] (2017) filminden bir kare ©Exposure Labs

Chasing Coral [Mercan Peşinde] (2017)
18 Kasım, 15.30
SALT Galata, Oditoryum

Yönetmen: Jeff Orlowski
89 dakika
İngilizce; Türkçe altyazılı

Dalgıç, fotoğrafçı ve bilim insanlarından oluşan bir ekip, yok olma tehlikesi altında olan mercan resifleri üzerine bir araştırma yapmak üzere okyanusta bir maceraya atılır. Büyük umutlarla çıktıkları bu yolculukta teknik aksaklıklar ve doğa koşullarından kaynaklı bir dizi sorunla karşılaşırlar. Her şeye rağmen su altındaki trajik dönüşümü belgelemeye devam eden grup, irade ve bilgi birikimleri sayesinde olağanüstü ve etkileyici keşifler yapar. Chasing Coral [Mercan Peşinde] (2017), yolculuk sırasında elde edilen bulguları sunarken su altının gizemli dünyasını nefes kesen bir görsellikle aktarıyor.

The Anthropologist [Antropologlar] (2015) filminden bir kare ©Ironbound Films

The Anthropologist [Antropologlar] (2015)
18 Kasım, 17.30
SALT Galata, Oditoryum

Yönetmen: Seth Kramer, Daniel A. Miller ve Jeremy Newberger
78 dakika
İngilizce, Rusça, İspanyolca; Türkçe ve İngilizce altyazılı

İklim değişikliğinin yerli halkların gündelik yaşamına etkisi üzerine araştırmalar yapan antropolog Susie Crate ile kızı Katie, Güney Pasifik’ten Sibirya’ya uzanan beş yıllık bir yolculuğa çıkar. The Anthropologist [Antropologlar] (2015), ikilinin bu serüvenini küresel bağlamdaki değişimlerin izole kültürlere etkisini araştıran dünyaca ünlü antropolog Margaret Mead (1901-1978) ile kızının hikâyesiyle özdeşleştirir. Yönetmenler Seth Kramer, Daniel A. Miller ve Jeremy Newberger, anneler ile kızlarının yıllara meydan okuyan ilişkisi üzerinden iklim değişikliğine dair özgün bir hikâye sunuyor.

The E-Waste Tragedy [E-Atık Felaketi] (2014) filminden bir kare ©Media 3.14

The E-Waste Tragedy [E-Atık Felaketi] (2014)
19 Kasım, 15.30
SALT Galata, Oditoryum

Yönetmen: Cosima Dannoritzer
86 dakika
İngilizce; Türkçe altyazılı

Milyonlarca ton ağırlığındaki elektronik atıkların akıbeti ne oluyor? Yönetmen Cosima Dannoritzer’in 2014 yapımı belgesel filmi The E-Waste Tragedy [E-Atık Felaketi], yüksek geri dönüşüm maliyetleri nedeniyle yasa dışı yollar kullanılarak dünyanın yoksul bölgelerine gönderilen atıkların izini sürüyor. Belgesel film izleyiciyi bu hukuk dışı dolaşımın izinde Afrika’dan Asya’ya, Avrupa’dan Kuzey Amerika’ya bir yolculuğa çıkarırken tüketicilerin rolünü de tartışmaya açıyor.

If A Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front [Eğer Bir Ağaç Devrilirse: Yeryüzü Özgürlük Cephesinin Hikayesi] (2011) filminden bir kare ©Bullfrog Films

If A Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front [Eğer Bir Ağaç Devrilirse: Yeryüzü Özgürlük Cephesinin Hikâyesi] (2011)
19 Kasım, 17.30
SALT Galata, Oditoryum

Yönetmen: Marshall Curry
85 dakika
İngilizce; Türkçe altyazılı

If A Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front [Eğer Bir Ağaç Devrilirse: Yeryüzü Özgürlük Cephesinin Hikâyesi] (2011), 2000’lerin başında FBI tarafından “ABD’nin en önemli yerel terör tehdidi” olarak tanımlanan Earth Liberation Front’un (ELF) [Yeryüzü Özgürlük Cephesi] kuruluş ve dağılışının dikkat çekici hikâyesini anlatıyor. Çevreciler açısından çalkantılı bir dönem olan 1995-2001 yıllarına değinen belgesel film, 2005’te ELF’deki faaliyetleri nedeniyle tutuklanan, örgütün en önemli üyelerinden Daniel McGowan’ın dönüşüm ve radikalleşme sürecine odaklanıyor. Yönetmen Marshall Curry, arşiv belgeleri ve örgüt üyeleriyle yapılan görüşmeler eşliğinde çevrecilik ve aktivizm konularını değerlendirirken toplumdaki terörizm algısına dair bir sorgulama yapmayı mümkün kılıyor.

Kaynak: T24