‘Oyuklar’ Köylüyü Tarlaya Çağırıyor

İzmir’in Urla İlçesi Barbaros Köyü’nde bu yıl ikincisi düzenlenen Oyuk Festivali’nde yöresel ismi ‘oyuk’ olan korkuluklarla, ‘tarımsal üretimin’ önemine dikkat çekiliyor.   “Gülümseyin Barbaros’tasınız” sloganıyla düzenlenen Oyuk Festivali’nin ikincisi geçen hafta sonu Urla’nın Barbaros Köyü’nde gerçekleştirildi. Festival Komitesi Başkanı Demet Küçükkayalar, festivalin Barbaros Köyü sakinlerinin desteğiyle on kişilik bir ekip tarafından hazırlandığını belirtiyor. Bu yıl […]

İzmir’in Urla İlçesi Barbaros Köyü’nde bu yıl ikincisi düzenlenen Oyuk Festivali’nde yöresel ismi ‘oyuk’ olan korkuluklarla, ‘tarımsal üretimin’ önemine dikkat çekiliyor.

 

“Gülümseyin Barbaros’tasınız” sloganıyla düzenlenen Oyuk Festivali’nin ikincisi geçen hafta sonu Urla’nın Barbaros Köyü’nde gerçekleştirildi. Festival Komitesi Başkanı Demet Küçükkayalar, festivalin Barbaros Köyü sakinlerinin desteğiyle on kişilik bir ekip tarafından hazırlandığını belirtiyor. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen festivalle, tarımsal üretimin önemine ve kaybolan değerlere dikkat çekmek istediklerini belirten Küçükkayalar, “Bu festivalin hazırlıkları kış aylarında başlıyor. O günlerden itibaren atölyeler düzenliyoruz. Bu atölyelerde yöresel adıyla ‘oyuk’ ama yaygın bilinen ismiyle korkuluklar üretiyoruz. Bu yıl dört yüz kadar ‘oyuk’ yaptık. Köyün nüfusu 300, oyuk nüfusu daha yoğun oldu” diye anlatıyor.

“Korkuluklara masal yazdık çünkü artık tarımsal üretim terk edilmeye başlandı”

 

Oyuk Festivali’nin öneminin Barbaros Köyü sakinlerinin desteği olduğunu belirten Küçükkayalar, festivalin amacını ise şöyle anlatıyor: “Bu kırsal kalkınma temelli sosyal bir proje aslında. Oyukların köye geliş hikayeleri ilginç; biliyorsunuz korkuluklar tarlalarda olur. Biz onlara masal yazdık çünkü artık tarımsal üretim terk edilmeye başlandı. Tarımsal üretim terk edilmeye başlanınca ‘tarla korkulukları’ tarlalarda sıkılıyorlar kendi aralarında konuşuyorlar ve diyorlar ki;  ‘gidelim köylülere komiklikler yapalım belki tarlalarına dönerler. Biz de kuşları kovalama işimize döneriz. ‘ Bu mesajla geliyorlar köye. Dolayısıyla festivalin amacı tarımsal üretimi artırmak, el emeğini ve el emeğinin önemini ve değerini ortaya çıkarmak. Yöresel tatları, yerel lezzetleri ön plana çıkarmak geleneklerimizi korumak ve bunları da genç nesillere aktarmak. Köylerden kente göç eden çok ciddi bir nüfus var, bu genç nüfusu geriye yani köylerine geri getirmek en önemli amacımız. Barbaros Köyü üreticilerinin kırsal kalkınma alanında desteklenmelerini istiyoruz.”

Çeyiz, kırkyama, fotoğraf sergilerinin, belgesel gösterimleri ve atölyelerin yer aldığı festivalin en ilgi çeken yönü ise, Barbaros Köyü sokaklarında farklı sosyal mesajlarla sergilenen ‘oyuklar’ oldu.