Objective Uluslararası Araştırmacı Gazetecilik Programı’ndan altı gazeteciye araştırmacı gazetecilik bursu

Guardian Vakfı’nın desteğindeki programda burs alan altı genç gazeteciye çalışmalarını yürütürken eğitim ve mentörlük de sağlanacak. Objective Uluslararası Araştırmacı Gazetecilik Programı kapsamında Türkiye’den altı genç gazeteciye eğitim ve araştırma bursu verilecek. 2013-2016 yılları arasında üç yıl süreyle Türkiye ve altı bölge ülkesinde devam eden ve Türkiye’den elliye yakın araştırmacı gazetecilik projesine destek sağlayan Objective Programı, […]

Guardian Vakfı’nın desteğindeki programda burs alan altı genç gazeteciye çalışmalarını yürütürken eğitim ve mentörlük de sağlanacak.

Objective Uluslararası Araştırmacı Gazetecilik Programı kapsamında Türkiye’den altı genç gazeteciye eğitim ve araştırma bursu verilecek.

2013-2016 yılları arasında üç yıl süreyle Türkiye ve altı bölge ülkesinde devam eden ve Türkiye’den elliye yakın araştırmacı gazetecilik projesine destek sağlayan Objective Programı, bir yıllık aradan sonra yeniden Punto24 yönetiminde ve bu kez Guardian Vakfı’nın desteğiyle başlıyor.

Bursa hak kazanan gazeteciler seçtikleri konu ve medya özelinde, bir teknik eğitim programına katılacaklar ve daha sonra kendi projelerini, o alanda deneyimli birer gazetecinin mentörlüğünde yürüterek tamamlayacaklar.

Kimler başvurabilecek? 

Objective Uluslararası Araştırmacı Gazetecilik Programı’ndan eğitim ve araştırma bursu almak için başvuranlarda şu koşullar aranacak:

1. 35 yaşından büyük olmamak;
2. En az iki yıl aktif gazetecilik yapmış olmak veya iletişim, gazetecilik, medya, radyo-televizyon, belgesel film gibi alanlarda üniversite eğitimini tamamlamış olmak;
3. Program süresince, eğitim seminerine katılım ve mentörlerle ortak çalışma için gerektiğinde İstanbul’a gelip kalabilecek olmak;
4. Gazetecilik faaliyetini Türkiye sınırları içinde sürdürüyor olmak;
5. Önerilen araştırmacı gazetecilik çalışmasını beş ay içinde tamamlayıp yayına hazır hâle getirebilecek zaman ve koşullara sahip olmak.

Hangi konulardaki projeler desteklenecek?

Objective eğitim ve araştırma bursuna başvurularda önerilen araştırmacı gazetecilik projelerine herhangi bir konu sınırlaması getirilmiyor. Araştırma safhası Türkiye sınırları içinde yürütülebilecek her tür iç ve dış politika, ekonomi, kültür, sağlık, çevre, eğitim, toplumsal hayat, demografi, bilim, teknoloji, spor ve benzeri konulu çalışmayla burs başvurusu yapmak mümkün.

Ancak program şu başlıklardaki araştırmacı gazetecilik çalışmalarını özellikle teşvik ediyor:

– Savaştan kaçarak Türkiye’ye yerleşen Suriyelilerin hayatı,
– LGBTİ bireylerin ailelerinde, mahallelerinde, okullarında, işlerinde sürdürdükleri açık ve kapalı hayatlar,
– Şehirlerde soluduğumuz hava,
– Türkiye’de ilk ve/veya orta ve/veya yüksek öğrenimin standartları,
– Sanatsal üretimde otosansür,
– Türkiye’de haber alma alışkanlıkları ve medya okur-yazarlığı.

Hangi yöntem, dil, medya kullanımları desteklenecek?

Objective eğitim ve araştırma bursu, Türkiye’de konuşulan bütün dillerde yürütülecek çalışmalara açık. Ancak çalışmanın mentörlük ve editoryal katkı dili Türkçe olacak ve Türkçe dışındaki dillerde üretilen çalışmalar aynı zamanda Türkçe olarak da yayınlanacak.

Çalışmalarda yöntem ve medya sınırlaması da yok. Bununla birlikte, veri gazeteciliğinin araçlarından, Bilgi Edinme Yasası’ndan ve multi-medya, radyo, video tekniklerinden yararlanacak çalışmalar özellikle teşvik ediliyor.

Nasıl başvuracaksınız?

Başvuru metninde, yapmayı teklif ettiğiniz araştırmanın kısa ve net bir tarifi olmalı.

Bu tarif, araştırmanın odağını, amacını, araştırmayı yaparken kullanacağınız teknikleri, yöntemi, medyayı, çalışmanın içereceği seyahat ve benzeri planları, çalışmanın öngörülen uzunluğunu içermeli.

Eğer mümkünse, araştırmanızın sonucunda ortaya çıkacak çalışmayı nerede yayınlamayı planladığınızı da başvurunuzda belirtiniz.

Başvurunuzda kısa özgeçmişiniz ve daha önce yaptığınız gazetecilik çalışmalarından en az iki örnek ve/veya iletişim, gazetecilik, medya, radyo-televizyon, belgesel film gibi alanlarda üniversite eğitimini tamamlamış olduğunuzu gösteren belgenin bir örneği yer almalıdır.

Lütfen başvurularınızı en geç 15 Aralık 2017 Cuma akşamına kadar EditorObjective1@gmail.com adresine gönderiniz.

Başvurular nasıl değerlendirilecek?

Başvurular, Guardian Vakfı-Punto24 ortaklığıyla oluşturulan ve iki kurum dışından bağımsız temsilcileri de kapsayan, gazetecilik ve araştırmacılık alanında deneyimli uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilecek ve seçilen proje ya da projeler Punto24 tarafından duyurulacaktır. Jürinin kimlerden oluştuğu, kararlarıyla aynı anda kamuoyuna açıklanacaktır.

Burs miktarı nedir ve çalışma takvimi nasıl işleyecek?

Jürinin değerlendirmesi sonucu desteklenmeye değer görülen çalışmaların sahiplerine 10 biner TL eğitim ve araştırma bursu verilecek. Bu bursun yarısı çalışmanın başlangıcında, kalan yarısı ise beş aylık süre sonunda çalışmanın mentörlük, editörlük aşamasından geçerek yayına hazır hâle getirildiğinin jüri tarafından onaylanmasıyla gazetecilere ödenecek.

Jürinin değerlendirme sonuçlarının 2018 yılı başında açıklanmasından sonra kazanan gazetecilerle burs sözleşmeleri imzalanacak ve bir eğitim atölyesi düzenlenecek. Burs sahibi gazeteciler, atölye çalışmasına da katılan mentörlerinin desteğiyle araştırmalarını beş ay içinde tamamlayacaklar.

Objective, destek verdiği araştırmalar sonucunda ortaya çıkacak bütün çalışmaları proje sahibi gazetecinin tercih ettiği medya kuruluşuyla aynı anda ya da kendi seçeceği bir medya ortamında yayınlama ve ilk yayından sonra da, program kapsamında üretilen bütün çalışmaları ücretsiz olarak yayma ve dağıtma hakkına sahip olacak.

Kaynak: platform24