İlk Dünya İnsani Zirvesi İstanbul’da

05 Mayıs 2016
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un girişimi çerçevesinde tarihte ilk defa düzenlenecek olan Dünya İnsani Zirvesi 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek. Zirve mevcut küresel insani sistemin karşılaştığı sınamalara yönelik çözüm önerileri geliştirilmesini, ayrıca insani yardım çabalarının geleceğine ilişkin bir gündem oluşturulmasını amaçlıyor. Dünya İnsani Zirvesi, ister doğal afet kaynaklı, ister silahlı çatışmaların sonucu olsun, insan acılarının […]

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un girişimi çerçevesinde tarihte ilk defa düzenlenecek olan Dünya İnsani Zirvesi 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek. Zirve mevcut küresel insani sistemin karşılaştığı sınamalara yönelik çözüm önerileri geliştirilmesini, ayrıca insani yardım çabalarının geleceğine ilişkin bir gündem oluşturulmasını amaçlıyor.

Dünya İnsani Zirvesi, ister doğal afet kaynaklı, ister silahlı çatışmaların sonucu olsun, insan acılarının İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek düzeye ulaştığı bir dönemde düzenleniyor. 60 milyon insan çatışmalar ve şiddet nedeniyle yerlerinden edilirken, her yıl 218 milyon insan doğal afetlerden dolayı mağdur oluyor ve bu afetlerin dünya ekonomisine maliyeti 300 milyar doları aşıyor. Günümüzde insani yardıma muhtaç insanların sayısı hızla artarken, insani yardım sistemi de daha etkin müdahale yöntemleri geliştirme ve mevcut kaynakları en verimli şekilde kullanma mecburiyetiyle karşı karşıya bulunuyor.

Zirve, bu şartlar çerçevesinde, ilgili tüm paydaşların katkılarıyla mevcut küresel insani sistemin karşılaştığı sınamalara yönelik çözüm önerileri geliştirilmesini, ayrıca insani yardım çabalarının geleceğine ilişkin bir gündem oluşturulmasını amaçlıyor.

Tek İnsanlık: Paylaşılan Sorumluluklar

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, zirvenin hazırlık toplantılarının ardından 9 Şubat 2016 tarihinde yayınladığı “Tek İnsanlık: Paylaşılan Sorumluluklar” başlıklı bir raporla zirveye ilişkin vizyonunu beş temel sorumluluk alanı altında kamuoyuna açıkladı. Raporun ekinde yer alan İnsanlık Gündemi (Agenda for Humanity) belgesinde ise faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği çeşitli alanlar sıralandı ve böylelikle dünya liderlerinin somut taahhütlerde bulunabilecekleri bir çerçeve sunuldu.

Zirve, BM üyesi ülkelerden resmi heyetlerin yanı sıra uluslararası ve bölgesel örgüt yetkilileri, parlamenterler, sivil toplum mensupları, akademisyenler, medya mensupları, özel sektör, gençlik ve krizden etkilenen kesimleri de kapsayan çok paydaşlı bir nitelik taşıyor. Zirveye katılım BM’nin davetiyle gerçekleşiyor, katılım için bireysel başvuru imkanı bulunmuyor.

Küresel liderlerle iki gün sürecek Oturumlar

Ana mekanları İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı olacak zirvede, küresel liderlerin İnsanlık Gündemi belgesini daha ileriyle taşımak adına taahhütlerini ilan edecekleri oturumlar iki gün boyunca sürecek. Yuvarlak masa toplantılarında dünyamızın insani krizler bağlamında karşı karşıya bulunduğu çeşitli sınamalar ele alınacak ve liderlerin bu sorunlara yönelik daha güçlü taahhütlerini dile getirebilecekleri 7 toplantı düzenlenecek. 12 başlıkta daha teknik düzeyde özel toplantılar yapılacak. Yan etkinlik olarak hükümetler, uluslararası ve bölgesel kuruluşlar, sivil toplum, özel sektör ve diğer paydaşların düzenleyeceği brifing toplantıları, seminerler, çalıştaylar ve paneller Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek.

BM Genel Sekreteri’nin önümüzdeki üç yıl zarfında somut bir ilerleme sağlanması çağrısı çerçevesinde, zirve sonucunda üç belgenin ortaya çıkması bekleniyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

 

Etiketler