İBB Yetkilileri, Hayvan Barınağı Yüzünden Yargılanacak mı?

Daha önce defalarca protestolara neden olan ve hayvan hakları savunucuları tarafından “toplama kampı” olarak nitelendirilen hayvan barınağı ile ilgili olarak, Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (HAGİD), İBB yetkilileri hakkında, barınak hakkında İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin “iptal” kararını uygulamadıkları gerekçesi ile “görevi kötüye kullanma” iddiası ile suç duyurusunda bulunmuş, ancak İstanbul Valiliği, İBB yetkilileri hakkında […]

toplama_kampin_goruntu

Daha önce defalarca protestolara neden olan ve hayvan hakları savunucuları tarafından “toplama kampı” olarak nitelendirilen hayvan barınağı ile ilgili olarak, Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (HAGİD), İBB yetkilileri hakkında, barınak hakkında İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin “iptal” kararını uygulamadıkları gerekçesi ile “görevi kötüye kullanma” iddiası ile suç duyurusunda bulunmuş, ancak İstanbul Valiliği, İBB yetkilileri hakkında soruşturma izni verilmemesine karar vermişti. Valiliğin bu kararı üzerine harekete geçen HAGİD, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nde karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren İstanbul Bölge İdare Mahkemesi I. Kurulu, derneği haklı bularak İBB yetkilileri hakkında soruşturma izni verilmesine karar verdi. Bu karar ile, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileri, Kısırkaya’da tartışmalı olarak inşa edilen hayvan barınağı nedeniyle yargılanmanın eşiğine geldi. 

Hayvan hakları savunucularınca “toplama kampı” olarak tanımlanan İBB’nin Kısırkaya Geçici Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı projesi, İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. İptal kararına rağmen söz konusu tesisi işletmeye ve kullanmaya devam eden İBB yetkilileri Kısırkaya toplama kampına dair İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu iptal kararını uygulamayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkililerilerinden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Bayram Ali Çakıroğlu, Veteriner Hizmetleri Müdürü Muhammet Nuri Coşkun ve Müdür Yardımcısı Mahmut Eker hakkında bulunduğumuz suç duyurusu, İstanbul Valiliği’nin “koruma engeli”ne takılmış, valilik tarafından adı geçen kamu görevlilerinin soruşturulmasına izin verilmemişti. Valiliğin bu kararına İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz edilmişti. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi I. Kurulu, İBB yetkilileri hakkında kararını verdi ve yetkililerin yargılanmasının önündeki engeli kaldırdı.

“Can pazarı yaşandı, kaç hayvanın hayatını kaybettiğinin çetelesini tutamaz olduk.”

Kararı yorumlayan HAGİD Yönetim Kurulu Üyesi Burak Özgüner, mahkemenin verdiği kararı sevinçle karşıladıklarını belirterek “Derneğimize dün tebliğ edilen, mahkemenin vermiş olduğu bu karar, Türkiye’nin hukuk sistemi açısından da oldukça önemli ve umut verici. En başından beri bu tesise, Türkiye’nin ulusal mevzuatından da öte, en başta hayvan haklarına aykırı sonuçlar doğuracağı için karşı çıkıyorduk. Nitekim öyle de oldu; söz konusu tesise 120 kilometre gibi oldukça uzak mesafelerden sokak köpekleri taşındı. Bu kadar uzak mesafelerden hayvanlar taşınırken ciddi bir şekilde can pazarı yaşandı. Kaç hayvanın hayatını kaybettiğinin çetelesini tutamaz olduk. Böylesine bir can pazarı yaşanırken, kamu kaynaklarımız da İBB yetkilileri tarafından çok ciddi zarara uğratıldı. Mevzunun boyutu çok derin ve yetkililerin sorumlu olduğu can kayıplarının hesabı, yasalarımız elvermediği için belki verilemeyecek ancak zarara uğratılan kamu kaynaklarımızın hesabını birileri vermeli” diye konuştu.

“İBB yetkililerini, hayvanlardan ve tüm kamuoyundan özür dilemeye çağırıyoruz”

Özgüner, mahkeme kararlarının uygulanılmamasının mümkün olmadığına değinerek şu şekilde devam etti: “Anayasanın 138. maddesinin hükümleri oldukça açık. Mahkemeler ne karar veriyorsa kamu görevlileri buna uymak ve bu kararı uygulamak zorunda. Ancak Kısırkaya toplama kampında böyle olmadı. Aylar boyunca dostane bir şekilde uyarmamıza ve bu konuda bir heyet görüşmesi ve sayısız protesto gerçekleştirmemize rağmen, İBB’nin tavrı açık. İyi niyetli olmadıklarını gördük. Kendilerini hesap verme konusunda sorumlu hissetmiyorlar. Hayvanlar için kendilerini sorumlu hissetmiyor olabilirler fakat birçok farklı mevzuat hükmüne karşılık, kamuya yani bize hesap vermek konusunda yükümlüler. Dolayısıyla İBB yetkililerini, ulusal mevzuata uygun davranmaya, mahkeme kararlarını uygulamaya, hesap vermeye ve hayvanlardan, tüm kamuoyundan özür dilemeye çağırıyoruz. Binlerce sokak hayvanının katlinden ve işkence gibi hak ihlâllerinden sorumlu olan, kamuyu zarara uğratan kamu görevlileri etkin ve âdil bir şekilde yargı önüne çıkartılana dek mücadelemiz sürecek”