Hayvan hakları örgütleri açıkladı: Atlar hala özgür değil

Fayton turları adalarda rağbet gören bir etkinlik ve adaların sembolü olduğu düşünüldüğü için yıllardır devam ediyor. Fakat hayvan hakları örgütleri faytonları süren atların sağlıksız ve ağır koşullarda çalıştırıldığını, kötü muamelelere maruz kaldıklarını ve beslenmediklerini söyleyerek uzun süredir fayton turlarının kalkması için uğraş veriyor. Geçen sene adonis.com, geçtiğimiz günlerde ise Helen Holidays fayton gezilerini iptal etti.  […]

Fayton turları adalarda rağbet gören bir etkinlik ve adaların sembolü olduğu düşünüldüğü için yıllardır devam ediyor. Fakat hayvan hakları örgütleri faytonları süren atların sağlıksız ve ağır koşullarda çalıştırıldığını, kötü muamelelere maruz kaldıklarını ve beslenmediklerini söyleyerek uzun süredir fayton turlarının kalkması için uğraş veriyor. Geçen sene adonis.com, geçtiğimiz günlerde ise Helen Holidays fayton gezilerini iptal etti. 

Büyükada, Heybeliada ve Burgazada’da yapılan fayton seferleri adalar için yalnızca nostaljik gezi değil aynı zamanda bir ulaşım aracı özelliği taşıyor. Bu üç adada 220’nin üzerinde fayton ve bin 200 civarında at bulunmasına rağmen adalarda sabit birer veteriner bulunmuyordu.

Atların sağlıksız şartlarda, hayvan haklarını ihlal eder bir şekilde kullanılması sebebiyle, Ortadoğu seyahatleri ve turları düzenleyen adonis.com’un Genel Müdürü Tamer Çicek, 2015 yılında turizmforumu.net’te yayınlanan bir açıklama yaptı. Çiçek, açıklamasında “Turistler için düzenlediğimiz Büyükada turlarında uzun süredir yaşadığımız ve artık maalesef iyice tırmanmış olan fayton, faytoncu, şuursuzca çalıştırılan ve en sonunda sezon sonunda ölüme terk edilen atlardan dolayı, 2016 yılında Istanbul Adalar turlarimizdan faytonlu gezintileri kaldırmayı karar aldık.” dedi. Bu yıl da insan, hayvan ve çevre haklarına saygı göstermeyen; kar ve daha fazla kar anlayışıyla sürdürülen fayton turizminin hayvan haklarına karşı bir boyut kazandığına ve bu duruma müdahale edilmesi gerektiğine yer veren bir açıklamayla Helen Holidays fayton turlarını programlarından çıkartma kararını kamuoyuna duyurdu.

Fayton

Diğer yandan medyada “bütün seyahat acentaları fayton turlarını” iptal etti gibi bir algı yaratan haberler üzerine hayvan hakları örgütlerinden tepki geldi.

Sendika.org dün yayınladığı bir haberde “Atlar artık özgür, acentalar fayton turlarını iptal etti” başlığını kullandı.

Ünimetre aldı haber sitesi de haberinde benzer bir başlık kullandı.

“Faytonlara binmek isteyenler uzun kuyruklar oluşturuyor”

Faytona Binme Atlar Ölüyor Platformu sözcüsü Elif İnan, iptal kararlarını ve medyadaki algıyı Sivil Sayfalar için değerlendirdi

Elif İnan: Şirketler sadece atlara uygulanan kötü muameleden ve sağlıksız koşullarından dolayı değil, gelen turistlere kaba davranıldığı için ve fiyatlar konusunda bazı problemler olduğu için turları iptal ettiler. Her şeye rağmen bu güzel bir adım, devamı gelir mi diye düşüyoruz. Fakat medyada sanki tüm turizm acentaları fayton turlarını iptal etmiş gibi yansıtılıyor. Hatta dün bir haber sitesinde. Hatta dün bir haber sitesinde “Atlar artık özgür, faytonlar kalktı” gibi bir başlık gördüm. Bir bilgi kirliliği var, sonuçta adaya gidenler ve faytonlara binmek isteyenler uzun kuyruklar oluşturuyor. Faytonlar hala kullanılıyor. Diğer acentalar da hala kullanıyor. İptal etmeyenlerle gidip görüşmeyi planlıyoruz. Fayton turlarını iptal eden acentaların diğerlerine de örnek teşkil edebileceğini düşünüyoruz.

“Medya etik ilkelerinden uzakta yapılan bu haberlerin, fayton zulmünün görünürlüğünü azalttığını söyleyebiliriz”

Hayvan Hakları İzleme Merkezi ve Komitesi üyesi Burak Özgüner yine medyada oluşan algıyı eleştirerek atılan adımların olumlu ama yetersiz olduğunu söyledi ve adalılara da çağrı yaptı.

Burak Özgüner: Tur organizasyon firmalarının neredeyse tamamının, fayton turlarını programlarından çıkarttıklarına dair birçok haber, internet ortamında yer almaya, paylaşılmaya ve yaygınlaştırılmaya başlandı. Öncelikle başlık ve içerik itibarıyla doğruluğu olmayan, gerçeği yansıtmayan haberlerin yapılmasını, medya etik ilke ve davranışlarına uygun bulmuyorum. Bu konudaki haberler ister bilinçsiz, isterse bilinçli yapılsın, bu tür paylaşımlar, bir algı yönetimini ve manipülasyonu beraberinde getiriyor. Adalar’daki ya da Türkiye’deki fayton zulmü, tur organizasyon firmalarının programlarından ibaret değil. Firmaların; programlarından içinde kan, zulüm, işkence ve ölüm barındıran aktiviteleri çıkartmalarını önemli bir gelişme olarak görüyorum tabii ki ancak ne rehavete kapılmak ne de insanları yanlış yönlendirmek gerekiyor. Bu haberleri okuyan birçok insanın, Adalar’daki atların özgürleştiğini düşündüğünü gördük; dolayısıyla medya etik ilkelerinden uzakta yapılan bu haberlerin, fayton zulmünün görünürlüğünü azalttığını söyleyebiliriz. Yılda 400 civarında atın cinayetiyle sonuçlanan, bir o kadar atın da sakatlık vb. nedenlerle mezbahaya gönderilerek boğazlanmasını sağlayan bu kirli taşımacılık sektörü, hâlâ “nostalji” adı altında devam ediyor. 21. yüzyılda, Adalar’daki sözde ulaşım, zulüm üzerinden sağlanmaya devam ediyorsa bu Adalar’ın, faytoncuların, faytona binenlerin, zulümden yana saf tutan, çözüme yanaşmayan idarecilerin ayıbıdır. İçinde atların sömürülmediği, ekolojik bir ulaşım çözümünü Adalılar talep etmeliler. Hiçbir canlı, başkasının eğlencesi ya da menfaati için sömürülmeyi, ölmeyi haketmiyor.