Çatlak Zemin ‘AKP Karnesini’ Tartışmaya Çağırıyor

Çatlak Zemin’in 7 Nisan'da AKP Karnesi’ni tartışmak üzerine çağırdığı etkinliğin duyurusu şu şekilde:

15 Yıla Feminist Pencereden Bakmaya Çağırıyoruz!
http://akpkarnesi.catlakzemin.com/

Çatlak Zemin ekibi olarak aylardır kolektif şekilde üzerine çalışmakta olduğumuz ‘AKP Karnesi’ni – yani AKP’nin 2002 yılının Kasım’ında iktidara gelişinden bugüne dek biz kadınlarla ilgili veya toplumsal cinsiyet alanında ürettiği siyaset ve söyleme dair elimizden geldiğince kapsamlı bir zaman çizelgesini – sizlere yakın zamanda sunduk. Bu karneyi hazırlamak, 2002’den bu yana kadınlar ve cinsiyetlendirilmiş politikalar açısından geçirdiğimiz süreçle yeniden yüzleşmek, kazanımlarımız ve kayıplarımızın dengesini hatırlamak pek mutluluk verici olmasa da üzerine düşünebilecek, çeşitli anlamlandırmalara açık bir genel resim sunuyor.

Şimdi bu genel resmi tartışmak için 7 Nisan Cumartesi saat 16.00’da Feminist Mekan’da bir araya geliyoruz.

Bu tartışmanın feminist politakalar üzerine düşünme konusunda bize ışık tutacak, yaşadığımızı değerlendirmemizi sağlayacak analiz, yazı ve yorumlara vesile olacağını umuyoruz.

Tartışmayı açmak adına; bizi bu karneyi hazırlamaya ikna eden, hazırlama aşaması ve sonrasında zihnimizi daha da meşgul eden sorulardan bazılarını aktarmak isteriz: AKP’nin aile merkezli politikalarında iktidarı süresince nasıl bir dönüşüm oldu? Yani 15 yıl boyunca, aile politikalarının yapılma şeklinde niteliksel ve niceliksel olarak farklar var mı? Farklı devlet kurumlarının (örneğin, Diyanet İşleri Başkanlığı) etkisi zaman içinde ne şekilde değişti? AKP’nin ilk döneminde geçen ve kadın hareketinin kazanımları olarak bilinen yasalar ‘AKP karnesi’ açısından nasıl değerlendirilmeli? Kadınlar açısından kazanımlar ve kayıplar nasıl bir süreç izliyor? ‘Üç çocuk’ söylemi ne tür bir dönüşümün merkezinde yer alıyor? Bununla ilişkili olarak kürtaj tartışmasına giden yolu ve annelik-evlilik teşviklerini bir bütün olarak nasıl düşünmeliyiz? Kadınların siyasete katılımı açısından 15 senelik dönem nasıl değerlendirilmeli? Başta kadın cinayetleri olmak üzere, erkek şiddeti konusunda neler yaşandı? Kadınlara, LGBTİ+lara karşı ayrımcı politikaların diğer politikalarla -aile politikalarıyla, siyasete katılımla, cinsellikle, üreme politikalarıyla, şiddetle- bağlantısı nedir? Son zamanların hararetli tartışma konusu olan cinsel istismara dair 15 yılda neler yapıldı ya da yapılmadı?