Yasaklama yönlendir: Ailelere dijital medya eğitimi

Tatile giren öğrenciler, uzun saatleri bulan “dijital ekrana” henüz kavuşmuşken, bu konuda nasıl tavır alacağı konusunda soru işaretleri bulunan ebeveynlere, Bilgi Üniversitesi Medya Bölümü rehber oluyor. Yüz binlerce öğrenci artık tatilde… Eskiden yaz tatillerini köyde, anneanne, dede yanında, yazlıkta, komşuda ama en çok da sokakta geçiren çocuklar artık etütlerde ya da ekran karşısında günlerini tüketiyorlar. […]

Tatile giren öğrenciler, uzun saatleri bulan “dijital ekrana” henüz kavuşmuşken, bu konuda nasıl tavır alacağı konusunda soru işaretleri bulunan ebeveynlere, Bilgi Üniversitesi Medya Bölümü rehber oluyor.

Yüz binlerce öğrenci artık tatilde… Eskiden yaz tatillerini köyde, anneanne, dede yanında, yazlıkta, komşuda ama en çok da sokakta geçiren çocuklar artık etütlerde ya da ekran karşısında günlerini tüketiyorlar. Merak etmeyin, bu yazı “Ah o eski zamanlar, yazısı” değil; bu yazı, işte o ekran karşısında saatlerini geçiren çocuklarımızın akıbeti hakkında ebeveynlerin yüreğine su serpme, biraz olsun yol gösterme, daha doğrusu yol gösterici başarılı bir adresi sizlerle buluşturma yazısı…

Her annenin babanın ‘sık kullanılanlara’ ya da ‘favori hesaplara’ eklemesi, bildirimleri açması gereken bu adresimiz ise dijitalmedyavecocuk ile sosyal medya hesapları…

Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Bölümü tarafından, çocuk haklarını gözeterek hayata geçirilen “Dijital Medya ve Çocuk” projesi, bu konudaki uzmanlığı ile dikkat çekici içerikler paylaşıyor.

20 KİŞİLİK BİR EKİP

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Bölümü tarafından hayata geçirilen Dijital Medya ve Çocuk Projesi ekibi. Fotoğraf haber vesaire sitesinden alınmıştır.

“Tablete ne kadar baksın?”, “Hangi uygulamaları indirsin”, “Yasaklasak mı?”, “Ödül olarak mı versek, ceza olarak mı kullansak”, “Sakıncalı içeriğe ulaşmasını nasıl engellesek” gibi sorular günümüz “büyüklerinin” aklından hiç çıkmıyor. Ailelere bu konuda rehberlik etmek için yola çıkan Bilgi Üniversitesi Medya Bölümü ise web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden pek çok bilinmeze ışık tutuyor.

Dijital medya ve çocuk ilişkisine dair dünyada farklı akademik disiplinlerde öne çıkan temel tartışmaları Türkiye’deki ebeveyn, eğitimci ve ilgili tüm paydaşların gündemine sunma amacı ile yola çıkan 20 kişilik proje ekibi, bilimsel araştırmalara dayalı akademik olarak güvenilir veri, enformasyon ve bilgiyi anlaşılır bir dille bizlere ulaştırıyor.

YASAKLAMA YÖNLENDİR

“Yasaklama, yönlendir” prensibi ile çalışmalarını sürdüren “Dijital Medya ve Çocuk” ekibi, dijital dünya ile ilgili anne babaların aklındaki pek çok soruya yanıt veriyor, ailelere rehberlik ediyor. “Tatilde dijital medya kullanım rehberini” bizlere sunarken, “çocuklarda tasarım yeteneğini geliştiren uygulamalar” hakkında bilgilendiriyor, “Hak temelli bakış açısından “İnternet ve Çocuk” tartışmasına da pencere açıyor. Projenin web sitesi ve sosyal medya hesaplarında bu konuda aklınıza takılan pek çok soruya yanıt veren haberler, makaleler, röportajlar yer alıyor. RGB Youtube ekranında da her pazartesi saat 14.00’te, alanında uzman kişiler ile canlı yayınlar yapıyor.

YRD. DOÇ. DR. BİLGİÇ: YASAKLAMAYIN

Projenin süpervizörü Yrd. Doç. Dr. Esra Ercan Bilgiç, projenin web sitesinde yer alan bir yazısında “teknolojiyi yasaklamak yerine çocuğu bilinçli bir şekilde yönlendirmeye” dikkat çekerek, projenin amaçlarına yönelik şunları söylüyor:

“Dijital medya ve çocuk projesi olarak çalışmalarımızı “#yasaklamayonlendir” prensibi ile özetliyoruz. 2016 tarihli Dijital Dünyada Çocuk Hakları Avrupa Konseyi Çocuk Hakları Strateji Belgesi’nde ifade edildiği üzere, dijital medya söz konusu olduğunda çocukların iki temel hakkının korunması gerekiyor. Bunlardan biri bilgiye erişme, ifade özgürlüğü ve dijital ortama katılım hakkı¸diğeri ise çocukların dijital ortamda korunma hakkı. Bu çerçevede “dijitalmedyavecocuk.bilgi.edu.tr” web sitesi için üretilen multi-medya içerikler, bu iki temel hakkın gerçekleşmesinde aktif aile katılımını desteklemeyi hedefliyor. Öte yandan dijital çağda öne çıkan ‘dijital zekâ’ kavramı dahilindeki beceriler arasında sıralanan dijital kimlik, dijital korunma, dijital kullanım, dijital güvenlik, dijital duygusal zekâ, dijital iletişim, dijital okuryazarlık ve dijital haklar hususlarında çocuklarını desteklemeleri için ebeveynlere ipuçları sunuluyor.”