“Kolombiya Barış Süreci İçin Risk Ciddi”

Uluslararası Katalan Barış Enstitüsü Direktörü Kristian Herbolzheimer, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) eski komutanlarından Ivan Marquez’in ‘silahlanma’ çağrısıyla ilgili “Gerçek etkilerini değerlendirmek için henüz erken, ancak risk ciddi. Barış anlaşması çökebilir” dedi.

Kolombiya’da 2016’da hükümetle barış anlaşması imzalayarak silah bırakan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) yeniden silahlı mücadeleye dönme çağrısı yaptı. Açıklamayı yapan İvan Marquez’in, 2016’da FARC ile Kolombiya hükümeti arasında imzalanan barış anlaşmasından önce dört yıl boyunca yürütülen barış görüşmelerinde örgüt adına müzakereleri yürüttüğü belirtilirken; Kolombiya Hükümeti’nin tepkisi sert oldu. Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, silahlanma çağrısı yapılan videoda yer alanlar için 3 milyar ödül konulduğunu ve bölgeye yapılan bombalamada 9 FARC üyesinin öldürüldüğünü açıkladı.

Kolombiya’daki süreci Sivil Sayfalar için değerlendiren Uluslararası Katalan Barış Enstitüsü Direktörü Kristian Herbolzheimier, Kolombiya’daki barış sürecinin dünya için önemli bir referans olduğunu belirtti. FARC’ın silah bırakma ve terhis sürecinin dünyadaki diğer çatışmalı bölgelerdeki hareketlere kıyaslanınca beklenmedik bir hızda olduğunu belirten Herbolzheimer, hükümetin ise anlaşmanın şartları konusunda aynı hızı göstermediğinin altını çiziyor. Bunun FARC savaşçılarında bir hayal kırıklığına sebep olduğunu belirten Herbolzheimer, “Özellikle toprakların yerinden edilmiş köylülere geri verilmesi gibi  bazı kilit meselelerde çok yavaş davranıldı.. Aynı zamanda kongrede, farklı ve marjinalleşmiş grupların parlementoda temsiliyle ilgili siyasi reform yasaları geçirilmedi. Buna paralel olarak ülke, anayasada verilmiş haklar için mücadele eden toplumsal liderlerin öldürülmesi gibi bir durumla karşı karşıya. Mevcut hükümet barış anlaşmasını güçlü bir şekilde eleştiriyor. Ama  herhangi alternatif bir barış politikası da geliştirmiş değil.” dedi.

Gelinen noktada nihai değerlendirmeler için henüz erken olduğunu ancak yaşanan durumun çok ciddi ve riskli olduğunu belirten Herbolzheimer, “Barış süreçlerinde silahlı mücadeleden vaçgeçmeyi red eden bir takım muhalif  savaşçılar olur. Bunlar hem sayı hem de liderlik temsili açısından etkisiz kalırlar.  Aynı durum FARC için de yaşandı. Silah bırakmayı red eden kişiler oldu. Ama onlar güçlü değildi. Ama şimdi silahlanma çağrısı yapan Marquez oldukça etkili biri. Şu anda  hareketin son derece güçlü bir lideri var demektir.  Ve pek çok kişi bunun ardından gidebilir. Başka bir deyişle barış anlaşması çökebilir.” Diye konuştu.

Kolombiya’nın süreçte yaşanan zorlukların üstesinden gelmek için donanımlı bir ülke olduğunu belirten Herbolzheimer, “Kolombiya toplumu bu zorlukların üstesinden gelebilecek kapasiteye sahiptir. Barış için gereken politik ve kültürel dönüşümlere uyum sağlama konusunda mücadeleyi sürdürüyor. Ancak sürekli bir uluslararası destek olması da önemli” dedi.