Fosil Yakıtlardan Kurtul hareketi 15 Mayıs’ta Aliağa’da

Bugünden itibaren 15 Mayıs’a kadar, dünya çapında kitlesel bir eylem dalgası, kömür, petrol ve doğalgazı toprakta bırakmak ve yüzde 100 yenilenebilir enerjiye adil dönüşümü hızlandırmak için harekete geçiyor. Fosil Yakıtlardan Kurtul uluslararası iklim hareketiyle birlikte Türkiye’de yaşamı savunan hareketler/oluşumlar da 1960’lı yıllardan bu yana fosil yakıt kaynaklı kirlenmenin ülkemizdeki en sembolik alanlarından birine dönüşen Aliağa’da […]

Bugünden itibaren 15 Mayıs’a kadar, dünya çapında kitlesel bir eylem dalgası, kömür, petrol ve doğalgazı toprakta bırakmak ve yüzde 100 yenilenebilir enerjiye adil dönüşümü hızlandırmak için harekete geçiyor. Fosil Yakıtlardan Kurtul uluslararası iklim hareketiyle birlikte Türkiye’de yaşamı savunan hareketler/oluşumlar da 1960’lı yıllardan bu yana fosil yakıt kaynaklı kirlenmenin ülkemizdeki en sembolik alanlarından birine dönüşen Aliağa’da 15 Mayıs’ta bir araya geliyor.

Fosilyakitlardankurtul.org sitesinden yapılan çağrıda, “Havamızı, suyumuzu, toprağımızı zehirleyen; sağlığımızı bozan; artıklarıyla cüruf dağları oluşturan kömürlü santrallerin yanına yenilerini eklemek istiyorlar. Yaşamımızı, yarınlarımızı kömürle çalıyorlar. 15 Mayıs’ta Türkiye’de yaşamı savunan tüm hareketler olarak 1960’lı yıllardan başlayarak fosil yakıt kaynaklı kirlenmenin ülkemizdeki en sembolik alanlarından birine dönüşen Aliağa’da bir araya geliyoruz. Aliağa için, Türkiye için, dünyamız için fosil yakıtlara ‘artık yeter!’ diyerek kırmızı çizgimizi çekiyoruz!” denildi.

Sağlığımızı, doğamızı, kültürümüzü tehdit eden fosil yakıtların çağının artık sona ermesi gerektiği belirtilen çağrıda, şöyle devam edildi:

“Bundan sadece iki ay önce, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 195 ülke, Paris’te bir araya gelerek küresel ısınmanın 1.5 dereceyle sınırlanması konusunda anlaştılar. Anlaşmaya göre fosil yakıt teşviklerinin sonlandırılması gerekirken, başta Türkiye olmak üzere dünyanın dört bir yanında yeni projeler inşa edilmeye devam ediyor. Madalyonun öteki yüzünde ise bu pervasızlığa karşı yaşamı savunanlar bir araya gelerek birbirlerine kenetleniyorlar. 7 – 15 Mayıs tarihleri arasında Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Brezilya, Endonezya, Filipinler, Güney Afrika, İspanya, İsrail, Filistin, Kanada, Nijerya ve Türkiye’de, dünyanın en kirli enerjisi olan fosil yakıtlı projelere karşı kırmızı çizgilerimizi hep birlikte çekeceğiz. 7 – 15 Mayıs tarihleri arasında dünyanın bu en kirli projelerine karşı hep birlikte ayağa kalkacağız. Zehir soluyan Aliağa’da 15 Mayıs’ta sen de bize katıl!”

fosil

Fosil Yakıtlardan Kurtul Nedir?

Fosil Yakıtlardan Kurtul; bir hareket, bir fikir ve bir eylem çağrısı. Bu çevrimiçi platform, bu hareketi yapılandırmak için oluşturuldu. Böylece, Ortak Değerlerimizi paylaşan kişi ve organizasyonlar, dünya çapında gerçekleşen büyük ölçekli eylemleri organize edebilecek ve onlara katılabilecek. Bu eylemler, süregelen iklim mücadelelerini destekleyecek ve ortak amaçlara katkı sağlayacak: Geçmişin fosil yakıt ekonomisinden, iklim adaletinin gerektirdiği %100 yenilenebilir ve temiz enerjiye hızlı ve adil geçiş. Bir tüzel kişilik değil ve herhangi bir resmi hükmi şahsiyet, ağ veya koalisyon oluşturma niyeti taşımıyor. Kişilerin dünyanın herhangi bir yerinde, kararlaştırılan değerlere uygun olarak, eylemde bulunabileceği ve eylem oluşturabileceği bir platform.

Neler Planlanıyor?

“Aliağa başta olmak üzere Türkiye’nin hemen her yerinde kömür ve diğer fosil yakıtlara dayalı sanayi kaynaklı kirliliği insan ve doğanın varlığını doğrudan tehdit ediyor. Bizler Türkiye’nin dört köşesinden diğer kömür karşıtı hareketler ve yaşam savunucularıyla bir araya gelerek yeni kömürlü termik santral projelerini engelleyeceğiz. 15 Mayıs yaklaştıkça yukarıdaki formu kullanarak kayıt olanlara daha fazla detay yollayacağız” diyorlar.

Hangi projeler hedefleniyor?

Fosil Yakıtlardan Kurtul tüm dünyadaki en göze batan ve en tehlikeli fosil yakıt projelerini hedef alıyor. Türkiye’ye ek olarak Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Brezilya, Endonezya, Filipinler, Güney Afrika, İspanya, İsrail, Filistin, Kanada ve Nijerya’da iklim adaleti eylemleri gerçekleştirilecek. Tüm bu yerlerde bölgesel ve ulusal gruplar kendi planlarını yapıyorlar. Bu planlara ilişkin detaylı bilgi şurada güncellenecek.

Nasıl destek sağlanacak?

Tüm yerel/ulusal gruplara destek sağlamak üzere uluslararası çalışma grupları oluşturuldu. Bu çalışma grupları iletişimden dijital araçların kullanımına farklı alanları kapsıyor. Ayrıca eylemlerin kendileri her tecrübeden insanın katılımı için uygun seviyede tasarlanıyor. Dünyanın her ayrı bölgesi için spesifik desteğin şekli değişecek. Türkiye için daha çok iletişim ve dijital araçların etkin kullanımı üzerinde duruldu.

Destekleyenler, katılanlar,

350.org, Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP), Aliağa Emekli-Sen, Ana Yaşam Vakfı, Avrupa İklim Ağı (CAN – EUROPE), Bornova Halk Forumu, Çandarlı Çevre Platformu, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), Çevre Mühendisleri Odası (İzmir şb.), Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Ekoloji Kolektifi Derneği (EKD), Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), Foça Forum, Foça Kent Konseyi, Karşıyaka Halk Forumu, Kuzey Ormanları Savunması (KOS), Sivil Toplum Platformu (STOP), Şakran ve Bozburun Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Şehir Plancıları Odası (İzmir şb.), Yuva Derneği (YUVA), Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma Ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Yeryüzü Derneği

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

 

Etiketler