Entu grubu horonu reggae ile buluşturdu

Yaklaşık 10 yıl önce Hemşince’de karşı anlamına gelen ‘Entu’ grubunu kuran Harun Topaloğlu, Dosktiko adını verdiği albümü ile popüler Karadeniz melodilerinin yanında, kimi zaman emin adımlarla kimi zaman horon ritimleri çokça kez de reggae tınıları ile ilerliyor. Barış aktivisti David Starr Jordan, hayatın karmaşasının içinde kendine yol açan zorlu patika yolcuları için, “Nereye gittiğini bilen […]

Yaklaşık 10 yıl önce Hemşince’de karşı anlamına gelen ‘Entu’ grubunu kuran Harun Topaloğlu, Dosktiko adını verdiği albümü ile popüler Karadeniz melodilerinin yanında, kimi zaman emin adımlarla kimi zaman horon ritimleri çokça kez de reggae tınıları ile ilerliyor.

Harun Topaloğlu

Barış aktivisti David Starr Jordan, hayatın karmaşasının içinde kendine yol açan zorlu patika yolcuları için, “Nereye gittiğini bilen kişiye yol vermek için dünya bir yana çekilir” der. Tıpkı, sevgili Kazım Koyuncu’nun Hemşin Prensi diye seslenerek sahnesine davet ettiği Harun Topaloğlu gibi. Yaklaşık on yıl önce Hemşince’de karşı anlamına gelen ‘Entu’ grubunu kuran Topaloğlu, Dosktiko adını verdiği albümü ile popüler Karadeniz melodilerinin yanında, kimi zaman emin adımlarla kimi zaman horon ritimleri  çokça kez de regge tınıları ile ilerliyor.

Topaloğlu, 2006’nın sonlarına doğru ilk olarak Entu Dağaker (karşı çocuklar) olarak sahneye çıktıklarını hatırlatarak, “O çocuklar büyüdü ve sadece karşı olmaya devam etmek istediler. Yani Entu olarak grup adında kısaltmaya geçti ve Entu oldu” diyor. Entu’nun birçok gruptan farkı da dinleyicilerine uzun yıllar canlı performanslar ile ulaşması, yani, uzun yıllar boyunca (on yıl) albüm yapmaması. Bu nedenle de gruba dahil olan ve ayrılan çok sayıda müzisyen oldu. Topaloğlu, “Her birinin emeğine sağlık, her biri bizim için bir dostiko” vurgusunu yapıyor.

Peki albümü de adını veren dostiko nereden geliyor, dahası ne demek? Topaloğlu, yıllar önce yakın bir  dostunun kendisine dostiko nasılsın demesinden etkilenmiş, hatta ne güzel bir kelimedir diye düşünmüş. Zamanla kendisine dostiko diye seslenen kişiyi daha yakından tanımış ve bu kişinin geçtiğimiz yıllarda yaşamını kaybeden Ömür Kılıçaslan olduğunu anlamış. Topaloğlu, dostiko ve  Ömür Kılıçaslan’ı şöyle anlatıyor:  “Kader bizi bir Ömür ile bir araya getirdi ömrünün son yıllarında. Ömür’le o kadar sevmiştik ki dostiko lafını sırf duymak için nedensiz telefon görüşmeleri yapardık, dostiko demek için birbirimize. Bir gün dostikoyu aradım açmadı. Asla sesini duymadım, sonrasında acı haber geldi bir sabah. Telefonumun ucunda ki arkadaşım dostiko ‘ne yazık ki dostikoyu kaybettik’ dedi. Olamazdı dostiko yaşamalıydı, bu gerçek olamazdı olmamalıydı ama ne yazık ki, o gerçekle karşılaştık ve yasımızı tuttuk”

 ‘Dostiko Kazım Koyuncu’ydu, Ömer Kılıçaslan’dı’

Ömür yaşamını kaybettikten sonra Entu’nun albüm yapma kararı aldığını ve  2.5 ay sonra albüm çıkmaya hazır hale geldiğinde albümün adının henüz belli olmadığını fark ettiklerini anlatan Topaloğlu, “Her an her şeyden anlam çıkarmaya çalışıyor ama hiç bir yere çıkamıyorduk. Yine bir arkadaşım albümün adı ne olacak konuşmamıza kulak misafiri olmuş yanımıza yaklaştı ve ‘Ne tartışıyorsunuz niye dostiko koymuyorsunuz?’ dedi. Biz de bir dakika kadar sessizlik oldu. Herkesin aynı anda hayal baloncuğunda koyunlar atlamaya başladı. Çünkü bizim için, Dostiko; Kazım Koyuncu’ydu, Ömür Kılıçaslan’dı, dosttu dost ötesiydi dedik ve albümün adını dostiko koyduk” diyor. İtiraf etmek gerekir ki, Entu’nun yaptığı hem klasik anlamdaki hem de alternatif anlamdaki bilinen Karadeniz müziğinden oldukça farklı. Çünkü tulum ve kemençenin sesinin yanında reggae ya da bir ‘ska’ motifi duyuyorsunuz. Toapoğlu bu durumu, “Tam bir reggae ya da tam bir ska yapmıyoruz. Altyapı olarak olarak o motifleri kullanıyoruz. Biz reggae yapmayı denemeye çalışıyoruz. Ben seviyorum reggae müziğini dinlemeyi ve öyle yaşamaya çalışıyorum. Reggae müziğin aksak bir gidişi vardır ritim olarak Karadeniz müziğinde de o vardır. Albümdeki reggae atma sözleri anonim, müziği Entu’ya ait bir bestedir” diye özetliyor.