Brexit Britanya futbolunu nasıl etkileyecek?

06 Temmuz 2016
Britanya’da merakla beklenen ‘Brexit’ referandumu 23 Haziran tarihinde gerçekleşti. Referandum sonucunda ise ülke tam anlamıyla ikiye bölündü; 46,5 milyon kişinin katıldığı referandumdan çıkan sonuçlar halkın %51,9’unun ayrılmak istediğini, %48,1’inin ise kalmaktan yana oy kullandığını gösterdi. Peki, dünya futbolunun en büyük markası olarak kabul edilen Premier League bu karardan nasıl etkilenecek? Uzmanlar, tıpkı ülkenin geleceğini etkileyecek […]

Britanya’da merakla beklenen ‘Brexit’ referandumu 23 Haziran tarihinde gerçekleşti. Referandum sonucunda ise ülke tam anlamıyla ikiye bölündü; 46,5 milyon kişinin katıldığı referandumdan çıkan sonuçlar halkın %51,9’unun ayrılmak istediğini, %48,1’inin ise kalmaktan yana oy kullandığını gösterdi. Peki, dünya futbolunun en büyük markası olarak kabul edilen Premier League bu karardan nasıl etkilenecek? Uzmanlar, tıpkı ülkenin geleceğini etkileyecek diğer konularda olduğu gibi, futbol ve Premier League’in geleceği hakkında henüz kesin bir fikir sahibi değiller.

“Avrupa Birliği’nden ayrılmak, futbol üzerinde tahminlerden çok daha büyük bir etki yaratacak” diyor menajer Rachel Anderson. “Premier League’de oynayan futbolcuların yarısından fazlası çalışma izni almak zorunda kalacak. Kısa vadede çok büyük bir darbe olacak ancak uzun vadede bakınca, kulüplerin altyapıya daha fazla önem vermelerine yardımcı olabileceği düşünülebilir.”

premier-league

Kimler tehlikede?

Avrupa Birliği pasaportu taşıyan futbolcular, şu anda İngiltere’de herhangi bir ek şart olmadan oynayabiliyor. AB pasaportu olmayanlar ise Home Office kriterlerini yerine getirmek zorunda.

Britanya’da bu kriterleri yerine getiremeyen, çeşitli futbol liglerinde forma giyen ve AB referandumunun sonuçlarından etkilenecek 400’den fazla futbolcu bulunuyor. Örnek olarak; Aston Villa, Newscatle United ve Watford, 11 futbolcusunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Charlton Athletic ise 13 futbolcusunun yerini doldurmak zorunda kalacak.

Tehlikede olan oyuncular arasında, geçen sezona damga vuran iki oyuncu da bulunuyor: N’Golo Kante ve Dimitri Payet. West Ham United başkan yardımcısı Karren Brady, “Britanya Avrupa’da daha güçlü” kampanyasını yürütüyordu. Kulüp yetkililerine “Referandumdan çıkan ayrılma kararsının yıkıcı sonuçları olacak” mesajını gönderdi. Premier League’in patronu olan Richard Scudamore da daha önce yaptığı bir konuşmada Britanya’nın mutlaka AB’de kalması gerektiğini belirtmişti.

Neler olabilir?

Britanya’nın ayrılma kararının ardından Premier League’de oynayan yabancı futbolcuların durumunun ne olacağını şu aşamada tahmin edebilmek pek mümkün görünmüyor. Bu görüşü İngiltere Futbol Federasyonu da paylaşıyor. Örneğin İngiltere hükümeti, bir kota sistemi belirleyebilir ya da futbolcuların çalışabilmesini kolaylaştıran bazı anlaşmalar yapabilir.

Premier League’de AB pasaportu olmayan futbolcular, milli takımlarının son 2 sezonda oynadığı resmi maçların %75’inde forma giymek zorunda. Bu şart FIFA sıralamasındaki ilk 70’te bulunan ülkeler için geçerli. Federasyon’un uzun uğraşları sonucunda çıkan yeni kurallar, kulüplerin en iyi futbolcularını transfer etme arzusuyla genç İngiliz futbolcuları yetiştirme zorunlulukları arasında bir denge kuruyor.

Yeni kurallar neler?

FIFA sıralamasında ilk 10’da bulunan ülke vatandaşlarının çalışma izni alabilmesi için milli takımların son 2 yılda oynadığı resmi maçların %30’unda forma giymesi yeterli.

FIFA sıralamasında 11-20. sıralar arasında bulunan ülkelerin vatandaşları, son 2 yılda oynana maçların %45’inde milli formayı giymek zorunda.

21-30. sıralar arasındaki ülkelerde %60’a, 31-50 arası ülkelerde ise bu oran %75’e çıkıyor.

Tabi bu şartlar her futbolcunun karşılayabileceği kadar basit değil. Özellikle de kendini yeni göstermeye başlamış ancak henüz milli takımda forma giyme şansı bulmamış oyuncuların bu kriterleri yerine getirmesi mümkün görünmüyor. Bu durumda olan futbolcular ise çalışma izni için İçişleri Bakanlığı’nın ‘İstisnalar Panel’ine başvuru yapıp detaylı bir puan sistemine göre değerlendirilmeyi talep edecekler.

payet-kante

Dimitri Payet ve N’Golo Kante tehlikedeki futbolcular arasında

Bu kriterlere uymayan futbolculara örnek vermek gerekirse; EURO 2016’nın parlayan yıldızı olarak görülen ve West Ham United oyuncusu olan Fransız Dimitri Payet ve Leicester City’nin şampiyonluğunda büyük pay sahiplerinden biri olan Fransız N’Golo Kante.

Sonuç olarak ekonomik, politik ve sosyal alanlarda olduğu gibi Britanya futbolunda da Brexit sonrası neler yaşanacağını tahmin etmek şu aşamada zor. Premier League bu ayrılma kararından şüphesiz ki etkilenecek ama bu etkilerin olumlu mu olumsuz mu olacağını hep birlikte bekleyip göreceğiz.

 

Kaynak: BBC Sport, De Marke

Şule Serter

Üyelik Tarihi: 18 Şubat 2016
30 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör