“Artık sahipsiz hayvanlar için de yargı yolu açık olacak”

Son günlerde hayvanlara yönelik  artan istismar olaylarını konuştuğumuz Ege Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Funda Bayrı Ersoy, yeni yasa tasarısının hayvan hakları açısından olumlu bir girişim olduğunu söyledi. Hayvanlara yönelik istismar haberleri artmaya başlayınca yasaların caydırıcı olmadığı da konuşulur oldu. Şu anki durumu ve yeni yasa tasarısını nasıl değerlendiriyorsunuz?  Hayvan istismarları ile ilgili yasa tabii ki […]

Son günlerde hayvanlara yönelik  artan istismar olaylarını konuştuğumuz Ege Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Funda Bayrı Ersoy, yeni yasa tasarısının hayvan hakları açısından olumlu bir girişim olduğunu söyledi.

Ege Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Funda Bayrı Ersoy

Hayvanlara yönelik istismar haberleri artmaya başlayınca yasaların caydırıcı olmadığı da konuşulur oldu. Şu anki durumu ve yeni yasa tasarısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 Hayvan istismarları ile ilgili yasa tabii ki çok yetersiz. Şu anda hayvanlara yapılan istismarlar, sokak hayvanı için kabahatler kanununa göre değerlendiriliyor ve çok az bir para cezası veriliyor. Yeni çıkacak olan yasada hayvana yapılan işkence ve istismar hapis cezası ile değerlendirilecek. Yani artık sahipsiz hayvanlar için de yargı yolu açık olacak. Tabii bu güzel bir gelişme.

Barınakların durumuyla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Biz barınak demeyi pek sevmeyiz aslında. Barınak denince orada sürekli yaşamaya mahkum hayvanlar gelir akla. Köpek bakım evi

 

veya RM (rehabilitasyon merkezi) demek daha uygun olacak. Çünkü belediye yönetmeliği gereği sağlıklı hayvan, köpek bakımevinde kalamaz. Kısırlaştırılıp, aşılandıktan ve kayıt altına alındıktan sonra bulunduğu bölgeye bırakılır.  Şu anki durum için facia diyebilirim. İyileştirmeler için, RM merkezlerinde çalışacak insanlar dikkatle seçilmeli ve eğitilmelidirler. Bu kişilerin hayvanları seven kişilerden seçilmesi önemlidir. Kontrolleri RM merkezi gönüllüleri tarafından yapılmalı. Eksikler ve yanlış davranışlar yetkililere bildirilmelidir.7/24 kamera sistemi olmalı ve izlenilmelidirler.

 Hayvan hakları ile ilgili çalışmalar yapmanın zorlukları neler bu konuda yeterli bütçe veya ödenek ayrılıyor mu kamuda?

 Maalesef  bu konuda çok yetersiz bir bütçe ayrılıyor. Hayvan hakları savunucusu olmak dünyadaki bir çok ülkede zor olmasına rağmen, diğer ülkeler sistemli çalışmaları nedeniyle başarılı adımlar atmaktadır. Ama maalesef coğrafyamızda hayvanları savunmak, yasalarını bir yerlere getirmek çok zor bir süreç gerektiriyor. Diyebilirim ki bizim işimiz iğneyle kuyu kazmak gibi bir şey. Çaresiz hayvanlar için yok denecek kadar az bağış alabiliyoruz. Onların ağzı yok isteyemez, bizler ancak bunu sağlayabiliriz. Bu da bağış alarak sürdüreceğimiz bir konu.

Hayvanların daha sağlıklı ve güvenilir bir ortamda yaşayabilmeleri için önerileriniz nelerdir?  

 

Kısırlaştırmaya hız verilmeli. Sahiplendirmeye özen gösterilmeli. Unutmamalı ki kısırlaştırılmayan bir çift köpekten 7 yılda 68.000 köpek olmaktadır. Çağımız betonlaşmaya yenik düştüğü için yeşil alanlar çok azaldı ve hayvanların gideceği yer kalmadı. Doğanın dengesini altüst eden insanoğlu diğer canlılara da ağır faturalar bırakmaktadır. Bu fatura, hayvanları kısırlaştırıp sahiplendirmek ve aç-susuz kalmalarını önlemekle ödenebilir.  Yer işgalinde kovduğunuz hayvanların haklarını tam anlamıyla adil olarak ve nazikçe vermeliyiz.