Afet sonrası durumlarda bisiklet en erişilebilir ve gerçekçi araç

Acil durumlar ve afetler sonrası altın saatler olarak adlandırılan ilk 72 saat kritik bir süreç. Bu süreçte enkaz bölgesine ulaşım ve müdahale önem taşıyor. Afet sonrası dönemlerde hareketliliği sağlamak için bisiklet ise otomobillerin aksine erişilebilir, herkes tarafından kullanılabilir, sessiz ve az yer kaplayan bir araç olarak en gerçekçi ve ideal ulaşım aracı olarak karşımıza çıkıyor. […]

Acil durumlar ve afetler sonrası altın saatler olarak adlandırılan ilk 72 saat kritik bir süreç. Bu süreçte enkaz bölgesine ulaşım ve müdahale önem taşıyor. Afet sonrası dönemlerde hareketliliği sağlamak için bisiklet ise otomobillerin aksine erişilebilir, herkes tarafından kullanılabilir, sessiz ve az yer kaplayan bir araç olarak en gerçekçi ve ideal ulaşım aracı olarak karşımıza çıkıyor. Acil ve afet durumlarında bisikletli ulaşımı Bisikletliler Derneği’nden Murat Suyabatmaz ile konuştuk.

“AFET SONRASI DURUMLARDA BİSİKLET EN ERİŞİLEBİLİR VE GERÇEKÇİ ARAÇ”

Acil ve afet durumlarında halk ve görevli ekiplerin hareketliliğini sağlamak çok önemli. Bu gibi durumlarda erişimi kolay ve size ulaşım kolaylığı sağlayacak bir araca ihtiyaç duyarsınız. Bisiklet de bu gibi durumlarda en erişilebilir ve gerçekçi araç. Bisiklet performansı konusunda en amatör bireyler bile 25 kilometreye kadar bisiklet kullanabilirler.

bike

Otomobil ise afet sonrası dönemlerde ihtiyaç duyulan bu hareketliliği sağlayamıyor. Afet sonrası dönemlerde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle benzin pompaları çalışmadığı için benzin sıkıntısı yaşanabiliyor. Yolda kalan araçlar ise trafiğin durmasına neden oluyor ve ulaşımı engelliyor. Bu da can kaybı riskini artırabiliyor.

Afet sonrası enkaz alanlarında ise ciddi bir sessizliğe ihtiyaç oluyor. Enkaz ortamında duyulacak her türlü yardım çağrısı kritik. Bu nedenle bisikletle ulaşım enkaz alanlarında bu sessiz bir ulaşım sağlıyor.

Afet sonrası ilk 72 saatteki kritik süreçte halk için hareketliliğini sağlamak ve aynı zamanda görevli araçlara engel olmamak için az yer kaplaması, sessiz olması, her yere ulaşabilmesi, herkes tarafından erişilebilir ve kullanılabilir olması nedeniyle bisiklet afet sonrası durumlarda en gerçekçi ve en ideal ulaşım aracı.

“DOĞAL AFETLER SONRASI ULAŞIM VE DESTEK İÇİN BİSİKLET EKİPLERİ OLUŞTURULMALI”

Japonya’da doğal afetler sonrası yıkılan/hasar gören köprüler, yollar nedeniyle otomobillerin hareket edemeyeceği düşünülerek afet sonrası dönemde bisikletle ulaşım ve destek ihtiyacı ortaya çıkmış ve Japonya afet sonrası ulaşıma bisikletle iligili prosedürler eklemiştir. Japonya’da hem gönüllü ekipler hem de halk için ilk 72 saatte bisikletli desteğe dair prosedürler olduğunu biliyoruz. Örneğin görevlilerden bir kısmı olay bölgesine bisikletle 20 dakika mesafede ikamet etmek zorunda.

Japonya’daki büyük tsunami felaketi sonrası halkın ve gönüllü ekiplerin bisiklet kullandığını biliyoruz. Türkiye’de deprem sonrası da halkın bisiklet kullandığını fotoğraflarda görebiliyoruz. Bisiklet yakınlarınızın yardımına gidebilmek veya ihtiyacınızı karşılayabilmek için önemli bir araç haline geliyor. Bu nedenle Bisikletliler Derneği olarak doğal afetler sonrası ulaşım ve destek için bisiklet ekiplerinin oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Bununla ilgili daha önce AKUT işbirliği ile afet sonrası gönüllü ekiplere lojistik destek sağlayacak, onlara rota rehberliği yapacak ve eğitim altyapısını sağlayacak bir çalışmayı projelendirmiştik. Afet sonrası dönemde ulaşımın ve destek hizmetlerinin bisikletle sağlanması konusundaki çalışmalarımıza devam ediyoruz.