8 Adımda Medyada Yer Almanın Yolları

19 Ağustos 2015
Çok duyarız, STK’lar hep medyada yeteri kadar yer alamamaktan şikayet ederler. Peki her STK medyaya ulaşma konusunda üzerine düşenleri tam olarak yapabiliyor mu?  İşte size bir rehber… Ama baştan söyleyelim, bunları yapsanız da haber olmayı başaramayacağınız durumlar olabilir. Önemli olan hikayenizin ne kadar güçlü olduğu ve ne şekilde anlatıldığıdır. 1) Hedef kitlenizin bilgiyi nereden aldığını […]

Çok duyarız, STK’lar hep medyada yeteri kadar yer alamamaktan şikayet ederler. Peki her STK medyaya ulaşma konusunda üzerine düşenleri tam olarak yapabiliyor mu?  İşte size bir rehber… Ama baştan söyleyelim, bunları yapsanız da haber olmayı başaramayacağınız durumlar olabilir. Önemli olan hikayenizin ne kadar güçlü olduğu ve ne şekilde anlatıldığıdır.

1) Hedef kitlenizin bilgiyi nereden aldığını öğrenin

Her şeyden önce kitlenizi oluşturan insanların haber yayınlarını ne ölçüde takip ettiklerinin bir araştırmasını yapmalısınız. Hedef gruplarınızın ne tür içerik ve bilgi istediklerini bilmenin yanı sıra kitlenin bilgiye ulaşmak için hangi kanallara başvurduklarını ve göndermek istediğiniz mesaj göz önünde bulundurulduğunda hangi kanalların daha uygun olduğunu bilmek önemli… Mesela genç kuşakların daha çok sosyal medyaya ilgi gösterdiklerini, daha ileri yaşlarda ise TV haber bültenleri ve yazılı basına başvurulduğunu göz önünde bulundurulmalı.

2) Hikayenizle ilgili merak uyandırın

Verilecek mesaj ya da duyurulmak istenen etkinliğin basına haber verilmesinde ‘zamanlama’ çok önemli. Genelde iki hafta önce bildirim yapılmalı. Hikayeyle ilgileneceğini düşündüğünüz gazetecilere kısa bir faaliyet notu veya kişisel not gönderebilirsiniz. Mesela bir rapor yayımlayacağınızı düşünelim, göndereceğiniz notta raporun nerede ne zaman yayımlanacağı, neler içereceği, gazetecilerin nasıl daha fazla bilgi alabileceği, kimlerle röportaj yapabilecekleri yazılmalı. Amaç hikayenizle ilgili ‘merak’ uyandırmak ve gazeteci veya haber ajanslarının ajandalarına girmesini sağlamak olmalı.

3) Duyuru için en uygun günü seçin

Bir duyuru için en ideal gün, genelde hafta başı, yani pazartesi olabilir. Pazartesi günleri genelde sakindir. Hikayeniz eğer güçlüyse yanıtlar, online medya ve bloglar aracılığıyla hikayenin tüm hafta boyunca gündemde kalması için zaman verebilir. Hikaye ilgiyi çekerse, hafta sonunda gazetecilerin son gelişmeleri öğrenme veya önceden kaydedilmiş röportaj taleplerine hazır olun…

4) Kuru cümleler yerine akıcı, basit bir dil kullanın

Hikayeler, politika, misyon ve değerlerine ilişkin kuru cümleler yerine etkili, dinamik, akıcı bir dille anlatılmalı, canlı resimlerle beslenmelidir. Başarılı bir hikaye basittir. Çok fazla unsura yer vermeye çalışmaz. Kısadır. Akılda kalıcı etkin cümlelerle anlatılmalıdır. Biraz mizah anlayışı ve rahat bir anlatım tarzı benimsenmelidir.

5) Gazetecilerle ilişkinizi iyi yönetin

Gazetecilerle ilişkileri yönetme şekli çok önemlidir. En iyi yöntem, medyayı iyi takip ederek hangi gazetecinin hangi konulara yoğunlaştığının tespitidir. Haber servislerine kuru bir e-mail göndermektense, konuya ilgisini bildiğiniz gazetecileri bizzat aramak ve onlarla doğrudan temasa geçmek, işinizi kolaylaştıracaktır. Geri dönüş olmazsa bir-iki gün bekleyip daha sonra telefonla arayarak gönderdiğiniz notla ilgili durumu sorabilirsiniz.

6) Haberi nasıl ileteceğinize karar verin

Haberi tek bir basın organıyla paylaşmak, haber olma potansiyelinizi sınırlandırır. Ancak dikkate alınabilecek artı ve eksileri vardır. Haberi tek bir basın organıyla paylaşırsanız, haber herhangi bir mecraya kıyasla daha kapsamlı çıkabilir, en azından bir yerde haber olma güvencesi doğabilir. Bunlar artıları. Eksileri ise bir gazeteci haberi yayınlama planına sahip olsa bile çeşitli gerekçelerle bu gerçekleşemeyebilir, bu da herhangi bir basın organında yer alma şansınızı ortadan kaldırabilir.

7) Basın bülteni hazırlamakta uzmanlaşın

İyi bir basın bülteni hazırlamakta uzman olmalısınız. Buna göre; çarpıcı bir başlık ve daha ilk paragrafta okuyucunun ilgisini çekecek bir metne yer vermelisiniz. Basın bülteninizi bir piramit gibi düşünün, İlk paragraf zemini oluşturur. En önemli bilgilerin ilk paragrafta yer almasına özen gösterin. Takip eden tam paragraflar, zaman, yer vs konusunda daha fazla ayrıntı vermelidir. Üçüncü ya da dördüncü paragraflarda kuruluşunuzdan alıntılara yer verin. Kullanılan dilin, konuşulan dile olabildiğince yakın ve anlaşılır olmasına dikkat edin. İrtibat kurulacak kişinin adı ve irtibat bilgilerine yer verin. Görsel ögeler kullanmaya özen gösterin. Etkili bir fotoğrafın binlerce sözlükten daha etkili olabileceğini unutmayın.

8)  Sosyal medyayı etkili kullanın

Kuruluşunuzun faaliyetleri ve hikayelerini duyurmada sosyal medyayı mutlaka etkin olarak kullanmalısınız. Aynı hikayenin, Twitter, Facebook, LinkedIn, Flickr/YouTube’a uygun başlık ve içerikleri ayrı ayrı hazırlanmalıdır.