P24 Dört Gazeteciye Araştırmacı Gazetecilik Bursu Veriyor

Punto24 Bağımsız Gazetecilik Platformu (P24), Özgürlük için Friedrich Naumann Vakfı’nın (FNF) desteğiyle Türkiye’den dört gazeteciye Bilgi Edinme Yasası kapsamında geliştirilecek bir haber projesi için araştırma bursu sunuyor.

Başvuru yapacak gazetecilerden, bilme hakkı çerçevesinde Türkiye’den herhangi bir kurumdan edinecekleri bilgileri kullanmak suretiyle araştırmaya dayalı bir haber konusu belirlemeleri istenecek.

Burs kazanan gazetecilere çalışmalarını yürütürken rehberlik sağlanacak. Gazeteciler ayrıca FNF’nin desteğiyle Almanya’da bilgi edinme hakkının gazeteciler tarafından kullanımı konusunda deneyim aktarımının da sunulacağı bir programa katılacak.

Kimler Başvurabilecek?

1- En az iki ve en fazla 15 yıl aktif gazetecilik yapmış olmak veya iletişim, gazetecilik, medya, radyo-televizyon, belgesel film gibi alanlarda üniversite eğitimini tamamlamış veya bu alanlarda yüksek lisans yapıyor olmak;
2- Çalışma düzeyinde İngilizce bilmek;
3- Gazetecilik faaliyetini Türkiye sınırları içinde sürdürüyor olmak;
4- Önerilen araştırmacı gazetecilik çalışmasını beş ay içinde tamamlayıp yayına hazır hâle getirebilecek zaman ve koşullara sahip olmak.

Hangi Konulardaki Projeler Desteklenecek?

Araştırma bursu kapsamında başvurularda önerilen araştırmacı gazetecilik projelerine herhangi bir konu kısıtlaması getirilmemekle birlikte gazetecilerin sunacakları tüm proje çalışmalarında Bilgi Edinme Yasası’ndan etkin bir şekilde yararlanmaları beklenmektedir.

Gazeteciler çalışmalarında Bilgi Edinme Yasası’na tabi herhangi merkezî veya yerel bir veya birden fazla kurumu seçebilir. Bilmehakki.org sitesi üzerinden bilgi istenebilecek kurumlar buradan incelenebilir.

Araştırma safhası Türkiye sınırları içinde yürütülebilecek her tür iç ve dış politika, ekonomi, kültür, sağlık, çevre, eğitim, toplumsal hayat, demografi, bilim, teknoloji, spor ve benzeri konulu çalışmayla burs başvurusu yapmak mümkün. Ancak tek başına belirleyici olmamakla beraber şu konu başlıklarına öncelik verilecektir: İklim Krizi, kentleşme ve kentsel dönüşüm, ifade özgürlüğü, cinsiyet eşitliği, LGBTI+ hakları ve göç.

Nasıl Başvurulabilir?

Başvuru metninde 500 kelimeyi geçmeyecek şekilde yapmayı teklif ettiğiniz araştırmanın kısa ve net bir tarifi olmalı. Bu tarif, araştırmanın odağını, amacını, araştırmayı yaparken bilgi edinme başvurusu yapmayı planladığınız kurum veya kurumları, yöntemi, medyayı, çalışmanın içereceği seyahat ve benzeri planları, çalışmanın öngörülen uzunluğunu içermeli.

Eğer mümkünse, araştırmanızın sonucunda ortaya çıkacak çalışmayı nerede yayınlamayı planladığınızı da başvurunuzda belirtiniz.

Başvurunuzda kısa özgeçmişiniz ve daha önce yaptığınız gazetecilik çalışmalarından en az iki örnek ve/veya iletişim, gazetecilik, medya, radyo-televizyon, belgesel film gibi alanlarda üniversite eğitimini tamamlamış olduğunuzu gösteren belgenin bir örneği yer almalıdır.

Son başvuru tarihi: 12 Mart 2020 Çarşamba saat 19:00

Başvurularınızı info@platform24.org adresine gönderebilirsiniz.

Burs Miktarı Nedir ve Çalışma Takvimi Nasıl İşleyecek?

Jürinin değerlendirmesi sonucu desteklenmeye değer görülen çalışmaların sahiplerine 7,500 liralık eğitim ve araştırma bursu verilecek. Bu bursun yarısı çalışmanın başlangıcında, kalan yarısı ise çalışmanın yayına hazır hâle getirildiğinin jüri tarafından onaylanmasıyla gazetecilere ödenecek.

Jürinin değerlendirme sonuçlarının açıklanmasından sonra kazanan gazetecilerle bir toplantı düzenlenecek. Burs sahibi gazeteciler, Nisan ayında Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirilecek bir seyahate katılacaklar.

Tüm gazetecilerin çalışmalarının taslağını 30 Haziran’da teslim etmeleri, jürinin yorumlarının ardından da nihaî haberlerini 1 Eylül itibariyle tamamlamış olmaları gerekmektedir.

Çalışmalarda yöntem ve medya sınırlaması yok. Bununla birlikte Bilgi Edinme Yasası’nın yanı sıra veri gazeteciliğinin araçlarından, multi-medya ve video uygulamalarından yararlanacak çalışmalar özellikle teşvik ediliyor.

Punto24 ve FNF, destek verdiği araştırmalar sonucunda ortaya çıkacak bütün çalışmaları proje sahibi gazetecinin tercih ettiği medya kuruluşuyla aynı anda ya da kendi seçeceği bir medya ortamında yayınlama ve ilk yayından sonra da, program kapsamında üretilen bütün çalışmaları ücretsiz olarak yayma ve dağıtma hakkına sahip olacak.