KLİMİK Yeni Koronavirus Hakkında Bilgi Notu Hazırladı

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, son zamanlarda gündemdeki korkulardan biri haline gelen koronavirüs hakkında bilgi notu hazırladı.

SARS (2002) ve MERS (2012) gibi Koronavirus ailesinden olduğu anlaşılan koronavirüsün ilk çıkışı 29 Aralık 2019’da Çin’in Wuhan şehrindeki deniz ürünleri ve canlı hayvan satan bir markette çalışan 4 kişide ve aynı günlerde bu marketi ziyaret eden çok sayıda kişide akciğer infeksiyonu (pnömoni) bulgularının tespit edildiğinin açıklanmasıyla oldu.

Bazı hayvan türlerinde (kedi, deve, yarasa) tespit edilebilen geniş bir virus ailesine mensup koronavirüs, insanlar arasında hastalık yapabilen özelliğe sahip. Hayvanlar arasında dolaşan Koronaviruslar zaman içinde değişim göstererek insana bulaşma yeteneği kazanıp insan olguları görülmeye başlıyor. Ancak bu virusların insanlar açısından tehdit oluşturması, insandan insana bulaşma yeteneği kazanmalarından sonra söz konusu oluyor.

Hastalık Kaç Kişide Ve Nerelerde Görüldü?

24 Ocak itibariyle kesin olarak kanıtlanmış hasta sayısı 830 olarak kayıtlara geçti. Bunlardan 26’sının hayatını kaybettiği bildirildi. Ayrıca henüz kesin olarak kanıtlanmamış 1072 hasta daha olduğu belirtiliyor Hastalık Wuhan başta olmak üzere ve buradan yayılarak Çin’in 29 şehrinde, Japonya’da (1 kişi), Hong Kong’da (2 kişi), Tayvan’da (1 kişi), Makau’da (1 kişi), Güney Kore’de (1 kişi), Tayland’ta (3 kişi) ve ABD’de (1 kişi), Vietnam’da (2 kişi) ve Singapur’da (1 kişi) görüldü.

Hastalığın başlıca belirtileri arasında bazı hastalarda boğaz ağrısı ve burun akıntısının da olduğu birden başlayan yüksek ateş (39 derece), öksürük ve nefes darlığı görülüyor.

Hastalık Nasıl Bulaşır?

Yeni Koronavirusun, diğer Koronaviruslar gibi solunum salgıları ile bulaştığı düşünülüyor. Virüsün bulaşması için 1 metrelik yakın temas gerekirken hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan virus içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlam kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur.

Hastalıktan Nasıl Korunulabilir?

Herhangi bir aşıyla korunmanın mümkün olmadığı virüsten kaçınmanın şimdilik en etkili yöntemi hasta kişilerle temas etmekten kaçınmak.

Hastalığın kaynağı olan Çin’den dünyanın diğer bölgelerine yayılmasını engellemek için Wuhan’da toplu taşıma araçları kullanımı yasaklandı, şehirden giriş-çıkışlar durduruldu, maske kullanım zorunluluğu getirildi.

Hastalığın Tedavisi Var Mıdır?

Bugün için Koronaviruslara etkili olduğu gösterilmiş ilaç bulunmamakla birlikte, hastalara şikayetlerini azaltacak ve varsa bozulan organ fonksiyonlarını destekleyecek tedaviler verilmekte. Ülkede son 14 gün içinde Çin’e bizzat seyahat etmiş olan veya seyahat etmiş biriyle yakın teması olan kişiler, ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirtileri olursa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar.