Elazığ Depremi’nde Hayatını Kaybedenlerin Sayısı 36 Oldu

26 Ocak 2020
Elazığ Sivrice’de, 24 Ocak’ta meydana gelen 6,8’lik depremde ölü sayısı 36 yaralı sayısı da bin 607 oldu. Bölgede AFAD ekipleri ile birlikte sivil toplum kuruluşları da, arama kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra hayatı normale döndürmek için de çalışmalarını sürdürüyor.

Afet ve Acil Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yapılan açıklamada şimdiye kadar 45 kişinin enkaz altından sağ kurtarıldığı deprem bölgesinde; kamu ve sivil toplum kuruluşlarından 3 bin 637 personelin görev aldığı belirtildi. Ölü sayısının 35, yaralı sayısının bin 607’ye çıktığı belirtilen açıklamada, Elazığ şehir merkezinde, 1 bina enkazında arama kurtarma çalışmaları, 2 bina enkazında da tarama faaliyetlerinin sürdüğü belirtildi. Açıklamaya göre, hasar tespit çalışmalarında, 380 teknik personel ve 4 araç görev yapıyor. Şimdiye kadar Elazığ ve Malatya’da incelenen 1.521 binadan 76’sının yıkıldığı, 645’inin ağır hasar aldığı, 38’inin orta ve 503’ünün az hasarlı olduğu belirlendi. Acil olarak yıkılacak 12 binanın tespit edildiği çalışmalarda, 347 binanın ise hasarsız olduğu anlaşıldı.

Psikososyal Destek İçin Girişim

Bu arada Türkiye Psikiyatri Derneği’nden yapılan açıklamada, derneğin de aralarında olduğu bir çok sivil toplum kuruluşunun, kamu kuruluşlarıyla birlikte yaşanılan afetle ilgili destek girişimlerine başladığı belirtildi. Deprem sonrasında destek sağlanmasıyla ilgili daha önceki tecrübelerden yola çıkarak, öncelikli gereksinimlerin karşılanması, psikososyal desteğin planlı, koordinasyonlu ve sürdürülebilir şekilde sağlanmasının üzerinde durulduğu belirtilen açıklamada, “Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Göç, Afet ve Acil Durumlarda Psikososyal Destek Dairesi ile iletişime geçilerek üyelerimiz arasından bir gönüllü listesi oluşturulması planlanacaktır. Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi üyelerimiz hem bölgedeki uzmanlara psikososyal destek konusunda birikimlerin aktarılması, hem de daha sonra gerekebilecek gönüllü uzman desteğinin organizasyonunu sağlamak üzere harekete geçmiştir.” Denildi.