TEMA Vakfı Kurucusu Hayrettin Karaca Vefat Etti

TEMA Vakfı'nın kurucusu ve onursal başkanlarından Hayrettin Karaca vefat etti.

TEMA Vakfı’ndan dan yapılan açıklamada, “Kurucu Onursal Başkanımız ve Toprak Dedemiz Sayın Hayrettin Karaca’yı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içindeyiz. Tüm ülkemizin başı sağ olsun.” Denildi. Açıklamada, Karaca’nın cenazesinin 22 Ocak Çarşamba günü öğle namazına müteakip İstanbul Fatih Camii’nden uğurlanacağı da belirtildi.

Hayrettin Karaca Hakkında…

Karaca’nın kurduğu arboretumun web sitesindeki biyografi şöyle:

Hayrettin Karaca 4 Nisan 1922 yılında Balıkesir, Bandırma doğdu. Babası Hocazade Halil Efendi, Annesi Zehra Hanım’dır. Her ikisi de Kırım muhaciridir. Hayrettin Karaca, orta öğrenimini İstanbul Boğaziçi Lisesi’nde tamamladı. Lise eğitiminden sonra trikotaj atölyesinin başına geçti. Karaca Trikoları’nı tanınmış bir marka haline getiren Hayrettin Karaca ilk triko ihracatını gerçekleştirdi.

Edebiyatı ve doğayı çok seven Hayrettin Karaca, Anadolu’yu karış karış gezmeye bağladı. Ağaçları ve bitki örtüsünü inceleyen Karaca, bunlardan örnekler toplayıp Yalova’da ki bahçelerinde yetiştirdi.

Hayrettin Karaca Anadolu’yu gezerken hızlı bir çölleşme tehditinin farkına vardı. Bitki türlerinin yok olduğunu gördü. Harap olmuş merdar, kuruyan şelaler ve tahrip edilen ormanlar onu harekete geçirmeye itti. 1972 yılında sanayici arkadaşı Nihat Gökyiğit ile birlikte TEMA’yı (Türkiye Erozyonla Mücadele ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) kurmakta öncülük etti.