Türkiye Eğilimler Araştırması 2019 Sonuçları Açıklandı

16 Ocak 2020
Türkiye Eğilimler Araştırması (TEA)'nın 2019 yılı sonuçlarına göre Türkiye'de halk, en önemli sorun olarak önceki yıl olduğu gibi işsizlik, terör ve hayat pahalılığını görüyor.

Araştırma sonuçları Prof. Dr. Mustafa Aydın, Prof. Dr. Mitat Çelikpala, Prof. Dr. Murat Güvenç, Prof. Dr. Banu Baybars Hawks, Prof. Dr. Osman Z. Zaim ve Sabri Deniz Tığlı’dan oluşan araştırma ekibi ile Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz’in katıldığı toplantı ile kamuoyuyla paylaşıldı.

26 ilin kent merkezlerinde yaşayan 18 yaş üzeri 1000 kişiyle yapılan araştırmada, Türk Silahlı Kuvvetleri en güvenilen kurumlar arasında yer alırken en az güvenilen kurum medya olarak dikkat çekti.

Araştırma Türk Halkının 10 Yıllık Görüşlerine Işık Tutuyor

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, araştırmanın 10 yıldır Türk halkının düşünce, görüş ve tespitlerine ışık tuttuğuna, içinde bulunulan konjonktür açısından çok değerli bilgi ve veriler sunduğuna değindi. Bu araştırma ile Türkiye’nin sosyal, ekonomik, siyasi, kültürel ve yaşam alışkanlıklarını objektif bir şekilde ölçüldüğünü söyleyen Feyiz, bu tür bir araştırmaya destek vermekten mutluluk duyduğunu dile getirdi.

En Güvenilen Kurum TSK

2018’de en güvenilen kurum olarak ilk sırada yer alan Jandarma, 2019’da ikinci sıraya yerleşirken üçüncü sırada Polis, dördüncü sırada ise Cumhurbaşkanlığı yer aldı. TSK, Jandarma, Polis, Cumhurbaşkanlığı ve Muhalefet Partileri gibi kurumlara “kesinlikle güveniyorum” diyenlerin oranının 2019 yılında artış göstermesi araştırmanın dikkat çekici yanlarından biri oldu. En az güvenilen kurum ise, bu sene de değişmeyerek yüzde 35,2 ile medya oldu.

“Son bir yılda yaşanan ekonomik gelişmeler sizi nasıl etkiledi?” sorusuna ekonomik olarak daha kötüye gittiğini belirten yüzde 46,5’e karşılık, yüzde 19,4’ü hiç etkilenmediğini söyledi. 2018 yılında ekonomik olarak daha kötü durumda görenlerin oranı yüzde 57,1’di.

Ülkenin en büyük sorunu olarak (yüzde 19,8 oranında) terör görülürken, hayat pahalılığı yüzde 18,1 ile ikinci, 2018’de yüzde 27 ile birinci sorun olan işsizlik ise yüzde 16,8 ile üçüncü sırada yer aldı.

2016 yılında artış gösteren FETÖ sorunu, 2019’da yüzde 10,5‘e gerileyerek 4. Sıraya yerleşti. Öte yandan, coğrafi olarak bakıldığında Ege ve Marmara Bölgelerinde en büyük sorun ‘hayat pahalılığı’ olurken, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da ‘işsizlik’, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi’nde ‘terör, Akdeniz Bölgesi’nde ise ‘ekonomik durgunluk’ oldu.

Türkiye Eğilimleri Araştırması sonuçlarının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Tüm Haberler