Gülistan’dan Haber Yok: ‘Soruşturma Hızlı İlerlemiyor’

Yenigün Kadın Dayanışma Derneği'nden Duygu Kurban, Munzur Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Gülistan Doku'dan günlerdir haber alınamamasını değerlendirirken, soruşturmanın hızlı ilerlemediğini ifade etti.

Kendisinden 12 gündür haber alınamayan Munzur Üniversitesi Öğrencisi Gülistan Doku için arama çalışmaları sürüyor. Munzur Üniversitesi’nde Çocuk Gelişimi bölümü ikinci sınıf öğrencisi olan 21 yaşındaki Gülistan Doku’dan günlerdir haber alınamamasını Dersim’de faaliyet gösteren Yenigün Kadın Dayanışma Derneği’nden Duygu Kurban ile konuştuk. Kurban, son olarak Gülistan Doku’nun bulunması ve illerinde art arda gelen çocuk istismarlarına karşı sokağa çıktıklarını, Cuma günü de yapmak istedikleri mitingin valilik tarafından yasaklandığını ifade etti.

Somut Bulgular Zayıf

Soruşturmanın yavaş ilerlediğini aktaran Kurban, “Dersimde hava aslında biraz şöyle; Gülistan’a ne olmuş olursa olsun soruşturmanın yavaş ilerlediği ve vatandaşlara yeterince bilgi verilmediği ortada, eski erkek arkadaşı en son görüştüğü kişi olmasına rağmen şüpheleri giderecek ciddi bir sorgu yapılmadığı yönünde bilgimiz var. Bir de Gülistan’ın akıbetini soran arkadaşlarına polisin müdahale etmesi meseleyi biraz kuşkulu hale getirdi açıkçası… İnsanlar burada birilerinin korunduğunu düşünüyor dolayısıyla.” dedi.

Gülistan’ın ailesiyle de görüştüklerini anlatan Kurban, “Kaygılı bir bekleyiş hali var doğal olarak. Hepimiz gibi onlar da Gülistan’ın sağ salim bulunmasını istiyorlar, soruşturmada akıllarına gelen her şeyi hem baroyla hem de kollukla paylaşıyorlar…” diye konuştu.

Mağduriyetlerin Giderilmesi İçin Yetkili Kurumlar Üzerine Düşeni Yapmalı

Temennilerinin olayın sağlıklı bir biçimde ortaya çıkarılması olduğunu aktaran Kurban, 12 gündür bekleyişte olduklarının altını çiziyor: “Bu konuda yetkili mercilerin daha şeffaf bir soruşturma yürütmesi ve gelişmelerin kamuoyuyla paylaşılmasını bekliyoruz. 

Kadınlar cezasızlık politikaları, tehdit ve çoğu zaman zanlının değil kadının teşhir edilmesinden dolayı hukuksal süreçte de ciddi bir mağduriyet yaşıyorlar. Tüm bu mağduriyetlerin giderilmesi için yetkili tüm kurumlar üzerine düşeni yapmalıdır. Gerekli eğitimler verilmeli, özellikle kamu görevlilerinin taciz, istismar iddiaları şikayete bakılmaksızın her yönüyle araştırılmalıdır; ve en önemlisi caydırıcı cezai işlemler uygulamalı, haksız cezai indirimlerden vazgeçilmelidir. Ayrıca kadınları güçlendirici politikalar esas alınmalıdır. Aksi halde bu olaylar sistematik hale gelmektedir. İlimizde üst üste adli mercilere yansıyan vakalar bile önümüzdeki kara tabloyu özetliyor aslında. Bildiğiniz gibi Pertek ilçemizde de çocuklara yönelik nitelikli cinsel istismar olayı açığa çıktı ve hemen davaya gizlilik kararı getirildi. Bu davada da çeşitli kamu çalışanın (kolluk güçlerinin) adı geçiyor. Bizler öncelikle bu davalara gizlilik kararı getirilmesini doğru bulmuyoruz. Kadınlara ve çocuklara karşı işlenen suçların yargılamalarının mağduru koruyacak şekilde ve suçluları halktan ve kadınlardan kaçırmayacak, gizlemeyecek özellikte yapılmasını ve yargılamanın kadın ve çocuk hakları örgütlerine açılmasını talep ediyoruz.”

“Yasaklar Kaldırılmalı”

“Başka Gülistan’lar ve çocuklarımız zarar görmesin diye tüm bu davaların sonuna kadar takipçisi olacağız” olacağız diyen Duygu Kurban, “Valilik tarafından istismara karşı yapacakları mitingin de engellendiğini söylüyor: “Ne gerekçe ile olursa olsun, ilimizde çokça taciz istismar kayıp haberlerinin art arda geldiğini düşünürsek, bu yasağı halkın tepkisini demokratik bir şekilde sokakta kitlesel olarak gösterdiği bu günlerde doğru bulmuyoruz” 

İlgili Yazılar

Tüm Haberler